Powered by

Η Κομισιόν επενδύει €6,7 δισ. στον τομέα των μεταφορών

Αποφασιστική δράση αναλαμβάνει η Κομισιόν για υλοποίηση της κορυφαίας προτεραιότητας του προέδρου Γιούνκερ σχετικά με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την τόνωση της ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρουσιάζοντας έναν κατάλογο 195 έργων στον τομέα των μεταφορών που θα χρηματοδοτηθούν με €6,7 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη» (ΔΣΕ). 

 

Η επένδυση αυτή αναμένεται να αποδεσμεύσει πρόσθετη δημόσια και ιδιωτική συγχρηματοδότηση συνολικού ύψους €9,6 δισ. ευρώ. Τα επιλεγέντα έργα θα συμβάλουν κυρίως στην ψηφιοποίηση του τομέα των μεταφορών και στην απαλλαγή του από τις ανθρακούχες εκπομπές, σύμφωνα με την ευρύτερη πολιτική ατζέντα της Επιτροπής. Τα κράτη μέλη που είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής έλαβαν σχεδόν το 85% της χρηματοδότησης, κάτι που θα συμβάλει στη γεφύρωση των ανισοτήτων ως προς τις υποδομές σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η επίτροπος Μεταφορών Βιολέτα Μπουλτς ανέφερε πως η επένδυση αυτή θα μπορούσε να δημιουργήσει έως και 100.000 θέσεις εργασίας στην ευρωπαϊκή οικονομία μέχρι το 2030. «Τα έργα αυτά θα βελτιώσουν την ασφάλεια, τη βιωσιμότητα και την αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών υποδομών τόσο για τους επιβάτες όσο και για τις επιχειρήσεις.»

Τα επιλεγμένα έργα βρίσκονται κυρίως στο κεντρικό διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) και περιλαμβάνουν εμβληματικές πρωτοβουλίες, όπως την αποκατάσταση του τμήματος της σιδηροδρομικής γραμμής Μπρασόβ - Σιγκισοάρα στη Ρουμανία, τη σιδηροδρομική σύνδεση Αβέιρο - Βιλάρ - Φορμόσο στην Πορτογαλία, την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής κανονικού εύρους στον σιδηροδρομικό διάδρομο της Βαλτικής, την υλοποίηση του προγράμματος ανάπτυξης του SESAR και τον εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής γραμμής E30 (τμήμα Ζάμπρζε – Κατοβίτσε – Κρακοβία) στην Πολωνία.

Η δεύτερη πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο της ΔΣΕ, που προκηρύχθηκε τον Νοέμβριο του 2015, κατέληξε σε 406 προτάσεις επιλέξιμων έργων. Με αιτούμενη χρηματοδότηση από την ΕΕ ύψους 12,49 δισ. ευρώ, η πρόσκληση υπερκαλύφθηκε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν συνεπώς σε θέση να επιλέξει τα έργα με την υψηλότερη ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ισόρροπη κατανομή τόσο από γεωγραφική άποψη όσο και μεταξύ των διαφόρων τρόπων μεταφοράς. 

Συνολικό ποσό 5,6 δισ. ευρώ διατέθηκε για κράτη μέλη επιλέξιμα για χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής. Κατά τη διαδικασία επιλογής, αξιολογήθηκε επίσης η συμβολή των έργων σε άλλες δράσεις προτεραιότητας της Επιτροπής, όπως η Ενεργειακή Ένωση και η Ψηφιακή Ενιαία Αγορά.

Η χρηματοδοτική συνεισφορά της ΕΕ παρέχεται με τη μορφή επιχορηγήσεων, το ποσοστό συγχρηματοδότησης των οποίων κυμαίνεται από 20% έως 50% των επιλέξιμων δαπανών ενός έργου, ανάλογα με το είδος του. Όσον αφορά τα έργα που υποβάλλονται για χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής, τα μέγιστα ποσοστά συγχρηματοδότησης μπορούν να φθάσουν μέχρι και το 85% των επιλέξιμων δαπανών. 

Επόμενα βήματα 
Η προτεινόμενη απόφαση χρηματοδότησης πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα από τη συντονιστική επιτροπή της Διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη», η οποία θα συνεδριάσει στις 8 Ιουλίου 2016. Η απόφαση της Επιτροπής αναμένεται να εκδοθεί στο τέλος Ιουλίου 2016. Οι επιμέρους συμφωνίες επιχορηγήσεων θα προετοιμαστούν στη συνέχεια από τον Εκτελεστικό Οργανισμό Καινοτομίας και Δικτύων (INEA) και θα υπογραφούν από κοινού με τους δικαιούχους των έργων το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Δειτε Επισης

Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας
«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.
UBS: Ο χρυσός λάμπει στις αγορές-Γιατί έρχεται νέα άνοδος
Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%