Επιστολή σε Ντράγκι απέστειλε ο Σύνδεσμος Κατόχων Αξιογράφων
07:07 - 22 Ιουνίου 2016
Επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι με την οποία ζητεί την παρέμβασή του προκειμένου να πάρει μια σαφή απάντηση κατά πόσο είναι παράνομα τα δάνεια που παραχωρούσαν οι τράπεζες για αγορά νέων αξιογράφων, ενεχυριάζοντας υφιστάμενα αξιόγραφα, απέστειλε ο Σύνδεσμος Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων.
Στην επιστολή του με θέμα «Άρνηση Διοικητού Κεντρικής Τράπεζας να απαντήσει σε ερωτήσεις», ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι «εδώ και ένα χρόνο ζητούμε γραπτώς από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να μας επιβεβαιώσει την παρανομία των τραπεζών, δυστυχώς όμως άλλοτε δεν μας απαντούν και άλλοτε δεν μας απαντούν σαφώς, με ένα ναι ή ένα όχι».
«Ενόψει των πιο πάνω ζητούμε τη δική σας παρέμβαση προκειμένου να πάρουμε μια σαφή απάντηση κατά πόσο τα δάνεια αυτά είναι παράνομα», προσθέτει, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου.
Εξάλλου, σε επιστολή τους προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Ενέργειας, ο Σύνδεσμος ζητεί να ενημερωθεί σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις σχετικά με το αίτημά του για υιοθέτηση της ευρωπαϊκής σύστασης για ομαδικές αγωγές (class actions), ενώ θέτει το ερώτημα κατά πόσο οι δύο υπουργοί συμφωνούν «με την ερμηνεία που δίνει ο Υπουργός Οικονομικών όταν αναφέρει ότι δεν απαγορεύεται να προσφύγουν (οι κάτοχοι αξιογράφων) ομαδικά στα Δικαστήρια, σε περίπτωση που το επιθυμούν».
Επίσης, ζητούν από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου να ενημερώσει το Σύνδεσμο πού βρίσκεται το νομοσχέδιο για νομική αρωγή.
Εξάλλου, σε επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο Σύνδεσμος εκφράζει ανησυχία για τις δηλώσεις του Υπουργού ότι «μέχρι την έναρξη της σταθερής ροής εσόδων, το όποιο έσοδο θα αξιοποιείται αποκλειστικά για τη μείωση του δημόσιου χρέους».
«Διερωτόμαστε κατά πόσο είναι νόμιμο και δεοντολογικά ορθό να διατεθούν τα έσοδα του κράτους για μείωση του δημόσιου χρέους, αντί τα έσοδα αυτά, ή ένα μεγάλο μέρος τους, να διατεθούν σ’ αυτούς που με την απώλεια των χρημάτων τους συνέβαλαν ώστε το δημόσιο χρέος να περιοριστεί στα σημερινά επίπεδα», προσθέτει.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ