ESM: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα
12:55 - 21 Ιουνίου 2016
Τη δέσμευση ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, έδωσε ο επικεφαλής του Μηχανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.
«Ο ESM θα συνεχίσει να παρέχει δάνεια προς την Ελλάδα, με πολύ ευνοϊκούς όρους» εξήγησε ο κ. Ρέγκλινγκ και ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της εκταμίευσης των 7,5 δισ. ευρώ. Όπως διευκρίνισε στη συνέχεια, το επιτόκιο των δανείων του ESM βρίσκεται κάτω του 1%, ενώ η περίοδος ωρίμανσης των ομολόγων ανέρχεται στα 32 έτη.
«Θέλουμε να βοηθήσουμε την ελληνική οικονομία» διαβεβαίωσε παράλληλα, παρότι εξέφρασε τον προβληματισμό του για την αβεβαιότητα των δημοσιονομικών μεγεθών. «Δεν ξέρουμε ακριβώς, τις ανάγκες της Ελλάδας σε λίγα χρόνια από τώρα, δεδομένου ότι οι εκτιμήσεις είναι αρκετά αβέβαιες» σημείωσε με νόημα.
Όσον αφορά τους στόχους του προγράμματος, κατέστησε σαφές ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να σεβαστούν πως ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ανέρχεται στο 3,5% του ΑΕΠ, έως το 2018. Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ έχει διατυπώσει ενστάσεις, θεωρώντας υπερβολικά φιλόδοξο τον στόχο του 3,5%.
Σχετικά με το δημόσιο χρέος, ο επικεφαλής του ESM παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν διαφορές μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ στις παραδοχές για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τη δυναμική του χρέους», σημειώνοντας ότι ο ίδιος θεωρεί ότι οι ευρωπαϊκές παραδοχές είναι πιο ρεαλιστικές έναντι του ΔΝΤ.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι «η λύση - εάν βρεθεί - θα βρεθεί την τελευταία στιγμή». «Τα καλά νέα είναι ότι το Eurogroup βρίσκει συνήθως λύση, ενώ τα κακά είναι ότι τη βρίσκει την τελευταία στιγμή, μετά τα μεσάνυχτα» σημείωσε, με νόημα.
«Οι δύο παράλληλες διαδικασίες - η μια για την ελάφρυνση του χρέους και η άλλη για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων - θα βρίσκονται σε εξέλιξη έως το τέλος του χρόνου» κατέληξε ο αρμόδιος υπουργός.
Νωρίτερα, ο κ. Ρέγκλινγκ συναντήθηκε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, με κύριο θέμα συζήτησης το μέλλον και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr