Powered by

Εξετάζεται πώληση ποσοστού της Rosneft σε Κίνα και Ινδία

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει μέρος των επιχειρηματιών «ασημικών» της Ρωσίας σε Κίνα και Ινδία, στην προσπάθειά του να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις του για τις δαπάνες εν όψει της πιθανής εκ νέου συμμετοχής του στις εκλογές που θα διενεργηθούν σε λιγότερο από δυο χρόνια.

 

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ρωσία ψάχνει αγοραστές για το 19,5% της πετρελαϊκής Rosneft και τώρα για πρώτη φορά αφήνει να εννοηθεί πως θα προτιμούσε μια συμφωνία μεταξύ των δυο κρατών που ηγούνται της ανάπτυξης της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης, όπως ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Οι ρώσοι αξιωματούχοι εκτιμούν πως θα αντλήσουν τουλάχιστον 700 δισ. ρούβλια (11 δισ. δολάρια) από την πώληση, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως «δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη προτιμώμενη επιλογή».

Η προσέλκυση δυο εν των μεγαλυτέρων οικονομιών της Ασίας στην Rosneft θα βοηθούσε τον Πούτιν να καλύψει τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό, ενισχύοντας ταυτόχρονα την γεωπολιτική του θέση σε μια περίοδο που οι συγκρούσεις σε Ουκρανία και Συρία έχουν πλήξει τις σχέσεις της χώρας με ΗΠΑ και Ευρώπη. Παράλληλα, θα αντιστάθμιζε το ποσοστό που κατέχει η λονδρέζικη BP, που ανέρχεται σε σχεδόν 20% και αποκτήθηκε το 2013.

Σημειώνεται πως τόσο η Κίνα όσο και η Ινδία έχουν εκφράσει δημοσίως το ενδιαφέρον τους για την πώληση του ποσοστού της Rosneft, αν και καμία από τις δυο πλευρές δεν έχει πει αν θα εξετάσουν το ενδεχόμενο κοινής πρότασης, χωρίς όμως να το αποκλείουν.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας
«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.
UBS: Ο χρυσός λάμπει στις αγορές-Γιατί έρχεται νέα άνοδος
Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%