Powered by

Εξετάζεται πώληση ποσοστού της Rosneft σε Κίνα και Ινδία

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει μέρος των επιχειρηματιών «ασημικών» της Ρωσίας σε Κίνα και Ινδία, στην προσπάθειά του να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις του για τις δαπάνες εν όψει της πιθανής εκ νέου συμμετοχής του στις εκλογές που θα διενεργηθούν σε λιγότερο από δυο χρόνια.

 

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ρωσία ψάχνει αγοραστές για το 19,5% της πετρελαϊκής Rosneft και τώρα για πρώτη φορά αφήνει να εννοηθεί πως θα προτιμούσε μια συμφωνία μεταξύ των δυο κρατών που ηγούνται της ανάπτυξης της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης, όπως ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Οι ρώσοι αξιωματούχοι εκτιμούν πως θα αντλήσουν τουλάχιστον 700 δισ. ρούβλια (11 δισ. δολάρια) από την πώληση, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως «δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη προτιμώμενη επιλογή».

Η προσέλκυση δυο εν των μεγαλυτέρων οικονομιών της Ασίας στην Rosneft θα βοηθούσε τον Πούτιν να καλύψει τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό, ενισχύοντας ταυτόχρονα την γεωπολιτική του θέση σε μια περίοδο που οι συγκρούσεις σε Ουκρανία και Συρία έχουν πλήξει τις σχέσεις της χώρας με ΗΠΑ και Ευρώπη. Παράλληλα, θα αντιστάθμιζε το ποσοστό που κατέχει η λονδρέζικη BP, που ανέρχεται σε σχεδόν 20% και αποκτήθηκε το 2013.

Σημειώνεται πως τόσο η Κίνα όσο και η Ινδία έχουν εκφράσει δημοσίως το ενδιαφέρον τους για την πώληση του ποσοστού της Rosneft, αν και καμία από τις δυο πλευρές δεν έχει πει αν θα εξετάσουν το ενδεχόμενο κοινής πρότασης, χωρίς όμως να το αποκλείουν.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Θορυβημένη η ΕΚΤ από την ταχεία άνοδο του ευρώ-Φόβοι για ενίσχυση του πληθωρισμού
Ο φιλόδοξος στόχος της Ε.Ε. για το κλίμα-Τα διακυβεύματα και οι εξαιρέσεις
Μεγάλο τραπεζικό deal στη Βρετανία-Στη Santander μονάδα της Sabadell για £2,7 δις
Η Ε.Ε. παρατείνει τα οικονομικά περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας για άλλους έξι μήνες
Σε χαμηλό τετραετίας το δολάριο-Αυξάνεται η αισιοδοξία για εμπορικές συμφωνίες και μειώσεις επιτοκίων
Ιταλία: Αμετάβλητος ο πληθωρισμός κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ
Γερμανία: Χαμηλότερη των εκτιμήσεων η αύξηση στις λιανικές πωλήσεις τον Μάιο
Άλμα για την βρετανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο πριν τους δασμούς Τραμπ
Νέα άνοδος για τον χρυσό με το βλέμμα στα εμπορικά deals και το φορολογικό νομοσχέδιο Τραμπ
Καναδάς: Ακυρώνει φόρο σε τεχνολογικούς κολοσσούς ενόψει συμφωνίας με τις ΗΠΑ για το εμπόριο