Powered by

Ρωσικές «κυβερνοσυμμορίες» ευθύνονται για χάκινγκ εκατομμυρίων σε τράπεζες

Ερευνητές έχουν συνδέσει κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποιείται από ρωσικές και ανατολικοευρωπαϊκές «κυβερνοσυμμορίες», με μια σειρά επιθέσεων σε τράπεζες που κλιμακώθηκαν με την κλοπή-ρεκόρ 81 εκατ. δολαρίων από την κεντρική τράπεζα του Μπαγκλαντές, αναφέρουν πηγές από το περιβάλλον της έρευνας και τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις μέχρι και σε 12 τράπεζες, κυρίως της νοτιοανατολικής Ασίας, μοιάζουν με εκείνα που των συμμοριών που διέπραξαν το έγκλημα που είναι γνωστό ως «Dridex». Οι συμμορίες αυτές δραστηριοποιούνται στη Ρωσία και σε περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, περιλαμβανομένης της Μολδαβίας και του Καζακστάν, επισημαίνουν οι πηγές.

Βορειοκορεάτες χάκερς έχουν εμπλακεί στην επίθεση κατά της κεντρικής τράπεζας του Μπαγκλαντές, διότι το κακόβουλο λογισμικό κατέδειξε σύνδεση μεταξύ της συγκεκριμένης κυβερνοεπίθεσης και της παραβίασης του δικτύου της Sony Pictures Entertainment το 2014. Σχετικά με την τελευταία, Αμερικανοί αξιωματούχοι αποδίδουν την ευθύνη στη Βόρεια Κορέα.

Πάντως, πηγή τονίζει ότι αν και η παρουσία του κώδικα που χρησιμοποιήθηκε σε προηγούμενες παραβιάσεις μπορεί να καταδεικνύει την εμπλοκή της ομάδας του Dridex ή της Βόρειας Κορέας, θα μπορούσε από την άλλη να σημαίνει ότι το λογισμικό πωλείται στη μαύρη αγορά.

Σε ό,τι αφορά τις ρωσικές κυβερνοσυμμορίες, το πρακτορείο αναφέρει ότι οι εγκληματίες εκμεταλλεύτηκαν αδυναμίες στα συστήματα άμυνας των τραπεζών, στην προσπάθεια να κλέψουν σχεδόν ένα δισ. δολάρια από την κεντρική τράπεζα του Μπαγκλαντές το Φεβρουάριο και να πάρουν άλλα 12 εκατ. δολάρια από τράπεζα του Εκουαδόρ τον Ιανουάριο του 2015. Μια επίθεση σε βιετναμέζικη τράπεζα αναχαιτίστηκε.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας
«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.
UBS: Ο χρυσός λάμπει στις αγορές-Γιατί έρχεται νέα άνοδος
Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%