Powered by

Σχέδιο ΕΕ για πάταξη της φοροαποφυγής από εταιρείες

To Συμβούλιο της ΕΕ συμφώνησε την Τρίτη (21 Ιουνίου) το πρωί σχετικά με σχέδιο οδηγίας αντιμετώπισης πρακτικές φοροαποφυγής που συνήθως χρησιμοποιούνται από μεγάλες εταιρείες.

Η οδηγία αποτελεί μέρος ενός πακέτου που έφερε τον Ιανουάριο του 2016 η Κομισιόν για την ενίσχυση των κανόνων κατά της αποφυγής εταιρικής φορολόγησης. Το πακέτο βασίζεται στις από το 2015 συστάσεις του ΟΟΣΑ για την αντιμετώπιση της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και μεταφοράς κερδών( BEPS ).

Η οδηγία καλύπτει περιπτώσεις κατά τις οποίες όμιλοι εταιρειών προσπαθούν να επωφεληθούν από τις διαφορές μεταξύ των εθνικών φορολογικών συστημάτων, προκειμένου να μειωθεί η συνολική φορολογική υποχρέωσή τους, κάνοντας χρήση εταιρικών εκπτώσεων, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο Pierre Moscovici, Επίτροπος επί των Οικονομικών  δήλωσε: "Η σημερινή συμφωνία καταφέρει ένα σοβαρό πλήγμα στην αποφυγή φορολογίας των επιχειρήσεων. Για πάρα πολύ καιρό, ορισμένες εταιρείες είχαν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τις αναντιστοιχίες μεταξύ των φορολογικών συστημάτων γλιτώνοντας δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους. Θα ήθελα να συγχαίρω τα κράτη μέλη και να ευχαριστήσω επίσης την Ολλανδική Προεδρία για την αφοσίωσή της στην την επίτευξη αυτής της συμφωνίας", ανέφερε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Black Friday: Τemu και Shein εκτοξεύουν το κόστος μάρκετινγκ αγοράζοντας ακριβά… λέξεις-κλειδιά
Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,3% στην ευρωζώνη
Θα παρέμβει η ΕΚΤ στα γαλλικά ομόλογα; Τα σενάρια και το όπλο του TPI
To bitcoin «γλυκοκοιτάζει» και πάλι τα $100.000
Ισπανία: Σε υψηλό τριών μηνών ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
ΗΠΑ: Με ρυθμό 2,8% «έτρεξε» η οικονομία το τρίτο τρίμηνο
Goldman Sachs: Τι προτείνει στους επενδυτές για το 2025
Γκούλσμπι (Fed): Πρέπει να επιβραδυνθεί ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων
Bitcoin: Tι σημαίνει για την τιμή του η πιθανή δημιουργία εθνικού αποθέματος στις ΗΠΑ
ΗΠΑ: Η επιλογή του Μπέσεντ για το Υπουργείο Οικονομικών δίνει «ανάσα» στις παγκόσμιες αγορές