Powered by

ΚΟΤ: Προεδρική εντολή ανανέωσης και των εννιά στο ΔΣ

Μέσω άτυπης ενημέρωσης στο Προεδρικό Μέγαρο έλαβαν μήνυμα ανανέωσης για άλλα δυόμιση έτη τα υφιστάμενα, εννιά μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΚΟΤ.

Μάλιστα, τα ερωτηματικά γύρω από το υφιστάμενο συμβούλιο του οργανισμού ήταν πολλά, τόσο για τις θέσεις προέδρου και αντιπροέδρου όσο και για την ευρύτερη σύνθεση του ΔΣ. Τελικώς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποφάσισε να διατηρήσει την ίδια σύνθεση, αποφεύγοντας –μάλιστα- νομικό μπέρδεμα γύρω από τον επαναδιορισμό του μέλους Νίκου Γρηγορίου, ο οποίος θα είναι για τρίτη θητεία στον οργανισμό, παρά την περί του αντιθέτου θέση η οποία υπαγορεύεται μέσω σχετικής νομοθεσίας του 2013.

Νομική γνωμάτευση για τον επαναδιορισμό Γρηγορίου
Ειδικότερα αναφέρεται ότι επειδή ο κ. Γρηγορίου δεν πραγματοποίησε ολόκληρη θητεία κατά την πορεία του ως μέλος του ΔΣ του ΚΟΤ, υπό την προεδρία Αλέκου Ορουντιώτη, εξασφαλίστηκε νομική γνωμάτευση η οποία αναφέρει ότι μπορεί να διοριστεί για ακόμη μία θητεία. Υπενθυμίζεται ότι η νομοθεσία του 2013 αναφέρει πως κανένα μέλος σε ΔΣ ημικρατικού οργανισμού δεν μπορεί να διοριστεί για περισσότερες από δύο θητείες. Πλέον, ο κ. Γρηγορίου συνεχίζει για τρίτη θητεία στον οργανισμό, αλλά η πρώτη ήταν ημιτελής και, η επόμενη ολόκληρη όπως θα είναι και η νέα στον οργανισμό.

Η διεκδίκηση της προεδρίας
Μεγάλη συζήτηση έγινε στο Προεδρικό αναφορικά με τον πρόεδρο του ΚΟΤ, αφού τα μηνύματα που εξέπεμψε –κατά καιρούς- ο νυν πρόεδρος, Άγγελος Λοΐζου, αναφορικά με τις προθέσεις του ήταν διφορούμενα σε σχέση με τον επιθυμούσε να συνεχίσει στο πηδάλιο του Οργανισμού. Την ίδια ώρα οι σκέψεις έκαναν λόγο για διορισμό στη θέση του προέδρου του ΔΣ του ΚΟΤ είτε του σημερινού αντιπροέδρου Κώστα Κουμή, είτε του μέλους του συμβουλίου του Οργανισμού Στέλιου Ιωαννίδη. Ο μεν αντιπρόεδρος φάνταζε ως η βασική επιλογή με βάση τη λογική συνέχεια των πραγμάτων, αφού αφενός κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου και αφετέρου αποτελεί κομματικό στέλεχος του ΔΗΣΥ, ενώ υπενθυμίζεται ότι κατήλθε ως υποψήφιος βουλευτής Αμμοχώστου στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Στην περίπτωση του Στέλιου Ιωαννίδη τα δεδομένα ήταν διαφορετικά, αφού το εκ Λεμεσού μέλος του ΔΣ του ΚΟΤ συνδέεται με χρόνια φιλία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όπως και τα υπόλοιπα μέλη του Οργανισμού, πιστώνεται με τη θετική πορεία που καταγράφει ο τουρισμός.

Παρά τα άνωθεν δεδομένα, τις συγκυρίες και τους πολιτικούς συνειρμούς που έγιναν για τη θέση του προέδρου, τέρμα στα όποια σενάρια έδωσε ο νυν πρόεδρος, ο οποίος διεμήνυσε προς το Προεδρικό ότι είναι διαθέσιμος να συνεχίσει ως πρόεδρος του ΚΟΤ εάν του δοθεί νέα εντολή από την κυβέρνηση.

Με ορίζοντα τη δημιουργία Υφυπουργείου
Πάντως, ο επαναδιορισμός του ΔΣ του ΚΟΤ δεν αποτελεί εύκολη και απλή υπόθεση ούτε για την κυβέρνηση, αλλά ούτε και για τα μέλη του συμβουλίου του Οργανισμού, καθώς της νέας θητείας έπεται η δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού ή Υφυπουργείου Ανάπτυξης, το οποίος θα βάλει υπό την ευθύνη τις υπηρεσίες τουριστικής προβολής, ελέγχου και ανάπτυξης.

Μάλιστα, της σημερινής, σχετικής νηνεμίας, εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν φουρτούνες, αφού οι θέσεις μελών του ΔΣ του ΚΟΤ αλλά και της κυβέρνησης διίστανται, αναφορικά με το πλάνο δημιουργίας Υφυπουργείων.

Από τη μία μέλη του ΚΟΤ θέτουν επιτακτικά το ζήτημα δημιουργίας Υφυπουργείου Τουρισμού, το οποίο θα ασχολείται πιο εμπεριστατωμένα με καθοριστικής σημασίας θέματα του τουρισμού, όπως η προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό, η βελτίωση του εγχώριου τουριστικού προϊόντος, η αναβάθμιση της εμπειρίας των τουριστών και η διασφάλιση ποιότητας των τουριστικών επιχειρήσεων.

Από την άλλη η κυβέρνηση φαίνεται να κάνει δεύτερες σκέψεις αναφορικά με τη δημιουργία ξεχωριστού Υφυπουργείου Τουρισμού, με βασική πλέον σκέψη την ένταξη των τουριστικών θεμάτων υπό τον έλεγχο ενός διευρυμένου Υφυπουργείου Ανάπτυξης.

Δειτε Επισης

Η άτεγκτη στάση των συντεχνιών βάζει σε κίνδυνο τη ξενοδοχειακή βιομηχανία-«Όχι» και από ΣΕΚ στη μεσολαβητική πρόταση
ACTTA: Χοροεσπερίδα φιλανθρωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο των δράσεων για τα 70 χρόνια λειτουργίας του
Ρίχνουν δίκτυα στην πολωνική αγορά-Συνάντηση ΕΤΑΠ Αμμοχώστου με ταξιδιωτικούς πράκτορες από την χώρα
Άνοιξε εντός του Sunset Gardens το Nomad Bread & Coffee-Μοντέρνες και ευρύχωρες εγκαταστάσεις(pics)
Lordos Hotels: Αναδιοργάνωση θυγατρικής και σε νέα βάση η λειτουργία του Golden Coast Hotel
Στην Αγία Νάπα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος η Υφ. Ναυτιλίας-Συναντήθηκε με το Δήμαρχο
ΕΤΑΠ Πάφου: Χρηματοδότηση έως €25.000 για μικρομεσαίες επιχειρήσεις-100% χρηματοδότηση
Aphrodite Hills Resort και όμιλος PERHA συνεργάζονται για το ετήσιο Σαββατοκύριακο αγάπης και συνεισφοράς
Παραμένει αισιόδοξος και ρίχνει το γάντι στις συντεχνίες για την συλλογική σύμβαση στα ξενοδοχεία ο Παναγιώτου
Βάζουν σε μπελάδες την ξενοδοχειακή βιομηχανία οι συντεχνίες-«Όχι» ΠΕΟ και επιφυλάξεις ΣΕΚ για την μεσολαβητική