NIPD GENETICS: Η καινοτομία έφερε το επιχειρείν

Εάν υπάρχει μία λέξη που χαρακτηρίζει τους δημιουργούς της NIPD Genetics είναι ο ενθουσιασμός για αυτό που πέτυχαν: να εξελίξουν σε επιχείρηση τις καινοτόμες ανακαλύψεις τους στον τομέα της γενετικής. Ο Φίλιππος Πατσαλής, πηγαίνοντάς μας μία δεκαετία πίσω, αναφέρεται με περηφάνια στην επιστημονική ομάδα του που πέτυχε τη δημιουργία του Veracity τεστ, που αποτελεί μια προγεννητική, μη επεμβατική στην κύηση εξέταση, καθώς αρκεί μια απλή λήψη αίματος από την εγκυμονούσα.

Σε μόλις ένα χρόνο, η επιτυχία του Veracity κατάφερε να ξεπεράσει τα σύνορα της Κύπρου και να επεκταθεί διεθνώς, ενώ σύμφωνα με τον Κώστα Αναστασιάδη οι βλέψεις της NIPD δεν σταματούν εδώ, αλλά επεκτείνονται στην έρευνα και την προσφορά στην υγεία. 

Τι το καινούργιο ήρθε να προσθέσει στην κυπριακή και διεθνή αγορά έρευνας γενετικής η NIPD Genetics; 
Πατσαλής:
Υπήρχε μια τεράστια ανάγκη να δημιουργηθεί ένας μη επεμβατικός τρόπος προγεννητικού ελέγχου του εμβρύου που θα μας επιτρέπει να δούμε εάν το έμβρυο θα έχει κάποιες γενετικές παθήσεις, όπως για παράδειγμα το σύνδρομο Down. Τα τελευταία 40 χρόνια ο τρόπος που γίνεται ο προγεννητικός έλεγχος είναι επεμβατικός και συνδέεται με περίπου 1% πιθανότητα αποβολής. Δημιουργήθηκε η γνώση, η καινοτομία, και δημιουργήσαμε μια πλατφόρμα την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στον επεμβατικό έλεγχο. 

Εξηγείστε μας πώς λειτουργεί το Veracity Test. 
Πατσαλής:
Λαμβάνοντας αίμα από το χέρι της εγκύου, πολύ νωρίς στην κύηση, κατά τη δέκατη εβδομάδα και μετά σε οποιαδήποτε φάση της κύησης. Ακολούθως, απομονώνουμε το DNA της εγκυμονούσας, μέσα στο οποίο υπάρχουν και μικρές ποσότητες DNA του εμβρύου, και χρησιμοποιώντας την καινοτόμο ανάπτυξη, στην οποία καταλήξαμε, μπορούμε να δώσουμε ασφαλές αποτέλεσμα για το εάν η γυναίκα κυοφορεί ένα υγιές έμβρυο. 

Πώς κινείται το Veracity, τόσο στην κυπριακή αγορά, όσο και στο εξωτερικό; Ποια τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα; 
Πατσαλής:
Το Veracity, που αποτελεί το μη επεμβατικό προγεννητικό τεστ νέας γενιάς, έγινε δεκτό και από την κυπριακή αγορά και από τη διεθνή, μεταξύ των οποίων η ελληνική αγορά, με πάρα πολύ θέρμη. Ο λόγος είναι ότι το Veracity έχει συγκριτικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, σε σύγκριση με άλλες τεχνολογίες που κυρίως δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ, όπου αναπτύχθηκαν κάποιες άλλες παρόμοιες καινοτομίες.

Ειδικότερα, το Veracity εξακολουθεί να είναι ασφαλές για την έγκυο και το έμβρυο, αλλά είναι υπερβολικά πιο ευαίσθητο, είναι πιο οικονομικό και η πλατφόρμα έχει την ικανότητα, πέρα από το σύνδρομο Down, να αναπτύξει και άλλους πολλούς μη επεμβατικούς προγεννητικούς ελέγχους για πολλά άλλα γενετικά σύνδρομα για τα οποία ούτε οι ανταγωνιστές πέτυχαν. 

Ποιοι είναι οι κύριοι επενδυτές στο project αυτό; Πώς χρηματοδοτείται και πόσο δύσκολη είναι η συνέχιση του έργου σας; 
Πατσαλής:
Οι κύριοι επενδυτές στην ανάπτυξη της NIPD είναι μέχρι σήμερα ιδιωτικά κεφάλαια, ιδιώτες επενδυτές, επενδυτικά ταμεία ή ταμεία προνοίας. Αυτοί προέρχονται κυρίως από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Αγγλία και τις ΗΠΑ.

Έως σήμερα, έγιναν επενδύσεις συνολικής αξίας 13,5 εκατ. ευρώ και μόλις ολοκληρώθηκε η τελευταία αύξηση κεφαλαίου 5 εκατ. ευρώ, όπου οι επενδυτές ήταν κυρίως από την Κύπρο και τις ΗΠΑ. Υποβάλαμε προτάσεις στην Ε.Ε. και πετύχαμε την άντληση κεφαλαίων αξίας περίπου 3 εκατ. ευρώ. 

Αναστασιάδης: Στην τελευταία έκδοση που κάναμε για 5 εκατ. ευρώ η εταιρεία επέλεξε στρατηγικούς επενδυτές πια, οι οποίοι θα προσθέσουν αξία και βοήθεια στην εταιρεία, στον τρόπο που θα κινηθεί τα επόμενα χρόνια, σε σχέση με επαφές με μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού και πρόσβαση σε αγορές. Φτάσαμε σε σημείο να επιλέγουμε πλέον τους επενδυτές μας. 

Ως NIPD, ποιους στόχους θέτετε για το μέλλον και τι σχεδιασμούς έχετε; 
Αναστασιάδης:
Πρώτον, είναι η διάθεση του προϊόντος μας σε περισσότερες αγορές. Οι χώρες στις οποίες στοχεύουμε είναι εκείνες όπου δεν μπήκε ο ανταγωνισμός στην αγορά. Πρόκειται κυρίως για χώρες της ανατολικής Ευρώπης, καθώς επίσης μεσογειακές, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, αλλά και η Άπω Ανατολή, όπου παρατηρούμε ότι οι οικονομίες έχουν μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης στον τομέα της μη επεμβατικής προγεννητικής εξέτασης. 

Το δεύτερο στάδιο είναι ο εμπλουτισμός του Veracity τεστ με περισσότερα σύνδρομα. Με αυτό τον τρόπο θα προσθέσουμε και αξία στο τεστ, αλλά και καλύτερη υπηρεσία προς τους ασθενείς. Σε τρίτο στάδιο, στόχος μας είναι η ανάπτυξη της τεχνολογικής πλατφόρμας που διαθέτει η εταιρεία και των τεχνικών γνώσεων που υπάρχουν σε άλλα είδη μη επεμβατικών τεστ, όπως για τον καρκίνο και άλλα θέματα όπως οι μεταμοσχεύσεις. 

Δηλαδή; 
Πατσαλής:
Μόλις πριν από λίγες μέρες προσθέσαμε άλλα τέσσερα νέα σύνδρομα που αφορούν γενετικές ανωμαλίες των φυλετικών χρωμοσωμάτων και η ομάδα αυτή τη στιγμή εργάζεται στο να αναπτύξει μεθόδους μη επεμβατικού ελέγχου για άλλες γενετικές παθήσεις, οι οποίες είναι συχνές σε διάφορους πληθυσμούς. Επίσης, ξεκινήσαμε προγράμματα τα οποία στοχεύουν στο να αναπτύξουν μη επεμβατικό έλεγχο και στα θέματα του καρκίνου. 

Αναστασιάδης: Η δική μας μέθοδος θα αφορά τη διάγνωση καρκίνου και όχι την προδιάθεση, αυτό ήδη υπάρχει. Η έρευνα στοχεύει στο να μπορέσει το προϊόν να γίνει διαγνωστικό.

Το Veracity πώς έγινε δεκτό στο εξωτερικό και από τις μεγάλες χώρες, ως προϊόν το οποίο προέρχεται από την κυπριακή αγορά; 
Αναστασιάδης:
Σίγουρα, το όνομα της Κύπρου σε αυτό τον τομέα δεν είναι πάντα εύκολο να γίνει αποδεκτό. Εκείνο που μας τιμά είναι το ότι είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που καταθέσαμε πατέντα σε αυτό τον τομέα και πολλές φορές αυτό είναι κάτι που κερδίζει τους πελάτες μας στην Ευρώπη, διότι νιώθουν ότι είναι και δικό τους προϊόν.

Επίσης, και σε χώρες της Μέσης Ανατολής βλέπουν πολύ θετικά το γεγονός ότι μια ευρωπαϊκή χώρα κατάφερε να πετύχει κάτι για το οποίο μέχρι αυτή τη στιγμή μόνο αμερικανικές εταιρείες βρίσκονταν στην αγορά. Γενικότερα, βλέπουμε μια θετική ανταπόκριση. 

O ανταγωνισμός στον τομέα θα πρέπει να είναι εντονότατος. Έτσι δεν είναι; 
Πατσαλής: Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός, διότι οι ανταγωνιστικές εταιρείες βιοτεχνολογίας που παρέχουν μη επεμβατικό προγεννητικό έλεγχο κυρίως είναι αμερικανικές, με τεράστια κεφάλαια, εμπειρία, προσβάσεις. Το δικό μας πλεονέκτημα είναι το ότι διαθέτουμε το καλύτερο τεστ και τεχνολογία στον κόσμο, πολύ πιο μεγάλης ακρίβειας, και μια τρομερή εμπειρία 25 χρόνων στο θέμα του προγεννητικού ελέγχου, και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να μπορούμε να ανταγωνιστούμε, έστω κι αν είμαστε μια μικρή εταιρεία βιοτεχνολογίας από την Κύπρο. Είμαστε πάρα πολύ ενθουσιασμένοι αλλά και αισιόδοξοι, καθώς η εταιρεία μας καθημερινά αυξάνει τις πωλήσεις της, εντός και εκτός Κύπρου, και ενισχύει το κύρος της. 


Η ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Πόσο ικανοποιημένοι είστε από τα βήματα που κάνει η Κύπρος στον τομέα της έρευνας και ποιες πιστεύετε ότι είναι οι προοπτικές της χώρας στον κλάδο; 

Πατσαλής: Η επιχειρηματική ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων στην Κύπρο είναι στα σπάργανα. Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα για να μπορέσει να αναπτυχθεί γρηγορότερα αυτός ο τομέας, που είναι πάρα πολύ ωφέλιμος για τον τόπο, την οικονομία και την κοινωνία. Σίγουρα υπάρχει έλλειμμα στις χρηματοδοτήσεις, αλλά και στα θέματα κουλτούρας, νοοτροπίας, παιδείας. Πιστεύουμε ότι, έχοντας κάποια επιτυχημένα παραδείγματα, όπως είναι η NIPD, αυτό θα αποτελέσει κίνητρο. 

Αναστασιάδης: Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι, με την NIPD, και οι επενδυτές, οι οποίοι θα έχουν ένα ζωντανό παράδειγμα επιτυχίας και απόδοσης των κεφαλαίων τους, θα ενθαρρυνθούν να δοκιμάσουν και να πάρουν ρίσκο να επενδύσουν σε άλλες παρόμοιες εταιρείες. Αυτό, ακόμη, θα βοηθήσει τους νέους, οι οποίοι δεν θα σκέφτονται πάντα να εγκαταλείψουν την Κύπρο και να μην επιστρέψουν, εάν δουν τις δυνατότητες. 

NIPD ΚΑΙ VERACITY ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ 

-    Η NIPD εργοδοτεί 40 άτομα
-    Πέραν των 1000 εξετάσεων Veracity διενεργούνται ετησίως στην Κύπρο 
-    Το 80% του μη επεμβατικού τεστ διενεργείται στην Κύπρο με το Veracity
-    Γύρω στο 25% είναι το μερίδιο αγοράς του Veracity στην Ελλάδα 
-    Πωλήσεις σε 10 χώρες του εξωτερικού (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ασία)
-    Στόχος για το Veracity, άλλες 3 αγορές του εξωτερικού κατά το επόμενο διάστημα

Δειτε Επισης

Συνεργασία ΤΕΠΑΚ και Energame-Στόχος να γεφυρωθεί το χάσμα ακαδημαϊκής κοινότητας και βιομηχανίας
Κορυφαίοι ομιλητές στον τομέα της ογκολογίας και της ανακουφιστικής φροντίδας σε επιστημονικό συνέδριο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου
Υπέγραψαν MoU και ενώνουν δυνάμεις για έλευση νέων επενδύσεων στην Κύπρο ΧΑΚ και Invest Cyprus
Διάλεξη του διακεκριμένου επιχειρηματία John Christodoulou στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Δράσεις από CNP Ασφαλιστική και Αστυνομία Κύπρου για καλλιέργεια κουλτούρας οδικής ασφάλειας
Απονομή υποτροφιών της Safe Bulkers, Inc. για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025(pics)
Primetel Business Networking Event: Συνάντηση κορυφής του κυπριακού επιχειρείν
Οι ομιλητές του 15ου Συνταξιοδοτικού Φόρουμ
Οι Γενικές Ασφάλειες αναθεωρούν τη «Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»
Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου: Αναγνωρισμένος όμιλος ο HHG-Κανένας κίνδυνος από τις εξαγορές νοσοκομείων