Powered by

EY: Ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ευρώπη

Οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Ευρώπη έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έρευνα της ΕΥ European attractiveness survey. Συγκεκριμένα, κατά το 2015 η Ευρώπη προσέλκυσε 5.083 έργα (μια αύξηση της τάξης του 14% από έτος σε έτος), που είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία 217, 666 νέων θέσεων εργασίας (+17%).

Σύμφωνα με την έρευνα, η Δυτική Ευρώπη (ΔΕ) εξακολουθεί να είναι ο κορυφαίος προορισμός για Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας το 77% του συνόλου των έργων. Από κοινού, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία αντιπροσωπεύουν πέραν του μισού (51%) του συνόλου έργων ΑΞΕ σε όλη την Ευρώπη. Η Πολωνία και η Ρωσία σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε έργα ΑΞΕ, με αύξηση μεριδίου αγοράς της τάξης του 61% και 60% ατνιστοίχως από το προηγούμενο έτος. Η Ολλανδία - που ανέβηκε από την έκτη στην πέμπτη θέση στην τελική κατάταξη των κορυφαίων προορισμών ΑΞΕ - σημείωσε αύξηση έργων ΑΞΕ της τάξης του 47% κατά το 2015. Όσον αφορά στη δημιουργία θέσεων εργασίας, η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (ΚΑΕ) κατέγραψε το ήμισυ (50%) του συνόλου νέων θέσεων εργασίας που προέκυψαν από ΑΞΕ, καθώς η περιοχή αυτή έλαβε το 69% των έργων ΑΞΕ στον τομέα της μεταποίησης.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι αν και το 2015 στο χώρο των ΑΞΕ στην Ευρώπη ήταν ενθαρρυντικό, οι γεωπολιτικές και μακροοικονομικές προκλήσεις που παρουσιάζονται προκαλούν ενδυασμούς στους επενδυτές. Από τα 1,469 ανώτερα στελέχη που ερωτήθηκαν παγκοσμίως, μόνο 22% προτίθενται να επεκτείνουν τις Ευρωπαϊκές δραστηριότητές τους στο άμεσο μέλλον, μια μείωση της τάξης του 32% από το προηγούμενο έτος.

Ο επικεφαλής στην ΕΥ για την περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής Andy Baldwin, δηλώνει:
«Εκ πρώτης όψεως, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν πως η Ευρώπη εξακολουθεί να αποτελεί την πρώτη επιλογή για ΑΞΕ. Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά καθιστά προφανή την ανάγκη ενός συνασπισμού εταιρειών, κυβερνήσεων και επιχειρηματιών για τον σκοπό προώθησης εργασιακών και φορολογικών μεταρρυθμίσεων. Η φετινή έρευνα διεξάγεται με φόντο το δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρώπη καθώς και ευρύτερες γεωπολιτικές εντάσεις, παράγοντες που πιθανόν να επηρεάζουν τα σχέδια των επενδυτών για επέκταση των Ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων τους σε αυτό το στάδιο. Άλλα αξιοσημείωτα ευρήματα της έρευνας είναι το γεγονός ότι το Λονδίνου εξακολουθεί να αποτελεί την πρώτη επιλογή στην Ευρώπη για επενδύσεις, η αυξανόμενη έμφαση στην ανανέωση των υποδομών σε όλη την Ευρώπη, και η αναπότρεπτη άνοδος της Κίνας στο χώρο των ΑΞΕ.»

Ποιος επενδύει στην Ευρώπη;
Ενδοευρωπαϊκά έργα εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία των ΑΞΕ, με 2,751 παράκτιες επενδύσεις να αντιστοιχούν στο 54% του συνόλου των έργων και στη δημιουργία 108,543 θέσεων εργασίας. Εκτός Ευρώπης, οι ΗΠΑ έλαβαν την πρώτη θέση σε ΑΞΕ στην Ευρώπη - 1.193 έργα ΑΞΕ και 58,437 θέσεις εργασίας. Στον τομέα των χρηματοοικονομικών και των υπηρεσιών προς επιχειρήσεις, οι ΗΠΑ ήταν υπεύθυνες για 558 έργα και 22,425 θέσεις εργασίας.
Η Ασία επίσης εντείνει τη δραστηριότητά της στην Ευρώπη, με 735 έργα ΑΞΕ (+13%) και 37,215 θέσεις εργασίας κατά το 2015. Η Κίνα κατέχει την πρώτη θέση στην Ασία σε Ευρωπαϊκές επενδύσεις, με 238 έργα (+2%) και 8,917 θέσεις εργασίας. Οι ΑΞΕ από την Ινδία είναι επίσης αξιοσημείωτες, με 126 έργα στην Ευρώπη - αύξηση κατά 37% από το προηγούμενο έτος. Η Ινδία ήταν ανάμεσα στις τρεις κορυφαίες χώρες εκτός Ευρώπης σε επενδύσεις στο χώρο της χρηματοοικονομίας και των υπηρεσιών προς επιχειρήσεις (55 έργα, +22%).

Κατάταξη των πόλεων
Το Λονδίνο είναι η κορυφαία αστική περιοχή σε αριθμό έργων ΑΞΕ για το 2015 - προσελκύοντας 406 από τα 1,065 έργα ΑΞΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο - με το Παρίσι να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 159 έργα ΑΞΕ. Η περιοχή Μονάχου - Βαυαρίας στη Γερμανία σημείωσε την πιο ραγδαία ανάπτυξη σε επενδύσεις από όλες τις αστικές περιοχές για το 2015, με αύξηση από έτος σε έτος της τάξης του 134%, ακολουθούμενη από το Βερολίνο.

Από την άποψη επενδυτικού κλίματος, το Λονδίνο είναι και πάλι η πιο ελκυστική Ευρωπαϊκή πόλη, ακολουθούμενο από το Παρίσι - το οποίο, αξίζει να σημειωθεί, έχει βελτιώσει την απήχησή του κατά 14% από το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με επενδυτές, οι δέκα κορυφαίες πόλεις για επενδύσεις ΑΞΕ περιλαμβάνουν τρεις πόλεις στη Γερμανία - Βερολίνο, Φρανγκφούρτη και Μόναχο - καθώς και δύο πόλεις στην Ισπανία - Βαρκελώνη και Μαδρίτη. Η Ρώμη είναι η νεοεισερχόμενη στη λίστα των δέκα κορυφαίων πόλεων με αύξηση της τάξης του 5% της απήχησής της για ΑΞΕ από το προηγούμενο έτος.

Οι τομείς αναλυτικά
Ο μεταποιητικός τομέας της Ευρώπης διατηρεί την ελκυστικότητά του, αντιπροσωπεύοντας το 49% του συνόλου των έργων ΑΞΕ και το 62% των θέσεων εργασίας. Στη μεταποιητική βιομηχανία, η Πολωνία (117 έργα, +34%), η Τουρκία (105 έργα, +52%), η Ουγγαρία (69 έργα, +103%), η Σερβία (51 έργα, +76%) και η Ρουμανία (51 έργα, +21%) ήταν υπεύθυνες για την ανάπτυξη στις ΑΞΕ. Η Γερμανία κατάφερε να προσελκύσει περισσότερα έργα από τη Βρετανία στον τομέα των μεταφορών και επικοινωνιών (81 έργα, +72%), ενώ η Βρετανία αντικατέστησε τη Γερμανία στην κορυφαία θέση στους τομείς των λιανικών πωλήσεων και της φιλοξενίας (43 έργα, +26%). Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας ήταν υπεύθυνος για την ανάπτυξη σε Ουγγαρία και Πολωνία, ενώ ο τομέας μηχανημάτων και εξοπλισμού κυριάρχησε στην Τουρκία, τη Σερβία και τη Ρουμανία.

Δειτε Επισης

Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας
«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.
UBS: Ο χρυσός λάμπει στις αγορές-Γιατί έρχεται νέα άνοδος
Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας