Powered by

ΕΚΤ: Πληθωρισμός και ελληνικά ομόλογα στην ατζέντα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να τονίσει τη δέσμευσή της να αυξήσει τον πληθωρισμό και να βοηθήσει την οικονομία κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου την Πέμπτη (2 Ιουνίου), αλλά είναι απίθανο να παράσχει νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

Η ανώτατη νομισματική Αρχή για την Ευρωζώνη των 19 χωρών μάχεται για την αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος βρίσκεται στο μείον 0,1% και θεωρείται πολύ χαμηλός.

Η ΕΚΤ αναμένεται να κρατήσει αμετάβλητο το πρόγραμμά ποσοτικής χαλάρωσης ύψους € 1.7 δισ κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης (2 Ιουνίου) και πιθανόν να αυξήσει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, χάρη στην πρόσφατη άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Επίσης, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είναι πιθανό να υπογραμμίσει ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να προσθέσει περισσότερα κίνητρα αν χρειαστεί για να αυξήσει τον πληθωρισμό, ώστε να πλησιάσει το στόχο της που είναι κοντά στο 2%.

Παράλληλα η ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει σήμερα κατά πόσο θα επανέλθει το λεγόμενο «waiver» στα ελληνικά ομόλογα, ώστε να ξαναρχίσει η ΕΚΤ να δέχεται κατ’ εξαίρεση από τις ελληνικές τράπεζες, ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας μηδενικού κόστους, ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Οι ελπίδες για κάτι τέτοιο ήταν αυξημένες λόγω της συμφωνίας στο Eurogorup της περασμένης εβδομάδας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, ωστόσο η αντίσταση της ελληνικής κυβέρνησης σε μερικά από τα πρόσθετα προαπαιτούμενα, καθιστούν την έγκριση από την ΕΚΤ στις 2 Ιουνίου απίθανη, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters.

Ωστόσο οι τελικές αποφάσεις αναμένονται μετά τη συνεδρίαση σήμερα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στη Βιέννη.

Οι ελληνικές τράπεζες έχασαν την πρόσβαση τους στο πρόγραμμα πέρυσι όταν η Αθήνα αρνήθηκε να τηρήσει τις δεσμεύσεις του προγράμματός της, επιδεινώνοντας την κρίση χρέους της και σχεδόν σπρώχνοντας τη χώρα εκτός της ζώνης του ευρώ.

ΠΗΓΗ: AP - Reuters

Δειτε Επισης

Δασμοί 30% στην Κίνα μέχρι τα τέλη του 2025-Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
Oxford Economics: Διαχειρίσιμες προς το παρόν οι επιπτώσεις των δασμών στον εφοδιασμό της Ευρωζώνης
Σχέδιο εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. και ΗΠΑ-Τι αλλάζει στην πρόταση των Βρυξελλών
Βιομηχανική παραγωγή: Ισχυρή άνοδος στην Ευρώπη τον Μάρτιο, πτώση 4,6% στην Ελλάδα
Ευρωζώνη: Αύξηση 0,3% για το ΑΕΠ και την απασχόληση το α’ τρίμηνο
Εμπορική συμφωνία με μηδενικούς δασμούς προτείνει στις ΗΠΑ η Ινδία
Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη στη Βρετανία-Στο +0,7% το πρώτο τρίμηνο
Ιστορική οικονομική δέσμευση 1,2 τρις δολαρίων μεταξύ ΗΠΑ και Κατάρ-Τι αφορούν οι συμφωνίες
Σε χαμηλό 5 εβδομάδων ο χρυσός-Νέα πτώση πέραν του 2%
Οι 10 πιο κερδισμένες μετοχές από την επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο