Powered by

Ντράγκι: Προειδοποιεί για επιβράδυνση της ανάπτυξης

Για τον κίνδυνο επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην οικονομία της ευρωζώνης, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα Μάριο Ντράγκι.

Μάλιστα, η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την αύξηση του ΑΕΠ το 2018, κατεβάζοντας τον πήχη στο 1,7% από 1,8%, που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, "η Κεντρική Τράπεζα αναμένει ότι η οικονομική ανάκαμψη θα προχωρήσει με μέτριο, αλλά σταθερό ρυθμό".

Αλλά "η αύξηση κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους μπορεί ενδεχομένως να επιβραδυνθεί σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο".

Πάντως, για το σύνολο της φετινής χρονιάς η ΕΚΤ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αυξηθεί με ρυθμό 1,6%, αντί για 1,4% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΚΤ παραμένει σε ετοιμότητα να παρέμβει, εφόσον τούτο κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο κ. Ντράγκι μιλούσε μετά τη συνεδρία της ΕΚΤ, η οποία αποφάσισε να διατηρήσει, όπως αναμενόταν, τα κυριότερα επιτόκια αναφοράς του ευρώ αμετάβλητα στα ιστορικά χαμηλά επίπεδά τους. Η απόφαση να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια ήταν κάτι που ανέμεναν και οι 65 αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters.

Συγκεκριμένα το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,00%, το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,40%.

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την αγορά ομολόγων του επιχειρηματικού τομέα στις 8 Ιουνίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ντράγκι διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (αγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά) τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2017.

Μάλιστα, από τις 8 Ιουνίου, η ΕΚΤ θα διευρύνει το φάσμα των επιλέξιμων τίτλων, προχωρώντας σε αγορές εταιρικών ομολόγων.

Επιπροσθέτως, από τις 22 Ιουνίου, θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμα ΤLTRO, με το οποίο θα παράσχει ακόμη φθηνότερη ρευστότητα στις τράπεζες για χρονική διάρκεια τεσσάρων ετών.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις αναφορικά με την ισοτιμία του ευρώ (το οποίο προς ώρας ανατιμήθηκε στα 1,1220 δολ., για να υποχωρήσει, όμως, αργότερα στα 1,1161 δολ.) ο κ. Ντράγκι υποστήριξε ότι η συναλλαγματική ισοτιμία δεν αποτελεί στόχο της νομισματικής. Συμπλήρωσε ότι η συναλλαγματική ισοτιμία είναι το αποτέλεσμα πολλών παραγόντων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας
«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.
UBS: Ο χρυσός λάμπει στις αγορές-Γιατί έρχεται νέα άνοδος
Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας