Powered by

Επενδύσεις στην Ουκρανία μέσω Κύπρου

Σε μεταρρυθμίσεις με γοργούς ρυθμούς προχωρεί η Ουκρανία σε μια προσπάθεια να ενταχθεί στις ευρωπαϊκές αγορές, κάτι το οποίο βοήθησε και η υπογραφή της συμφωνίας για σύνδεση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ο πρόεδρος του Κύπρο-ουκρανικού επιχειρηματικού συνδέσμου, Μιχάλης Μιχαήλ, επισημαίνει στο INBusinessNews πως η Κύπρος αποτελεί σημαντικός εταίρος της Ουκρανίας, ενώ χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα σημαντικό το επιχειρηματικό φόρουμ που διεξάγεται την Παρασκευή 3 Ιουνίου.

Στενοί δεσμοί Κύπρου - Ουκρανίας
Ιδιαίτερα σημαντικούς χαρακτήρισε ο κ. Μιχαήλ τους στενούς δεσμούς που διατηρεί η Κύπρος με την Ουκρανία και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς, όπως είπε, η Ουκρανία αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους επενδυτικούς εταίρους της Κύπρου με ποσά που ξεπερνούν τα $15δισ. Η Κύπρος, πρόσθεσε, δίνει στην Ουκρανία μεγάλη βοήθεια διεξάγοντας τις εργασίες των επιχειρηματιών της μέσω Κύπρου.

«Οι εμπορικές συναλλαγές από Κύπρο σε Ουκρανία είναι για ποσά πέραν των $46 εκατ. και αυτό γιατί δεν έχουμε μεγάλες συναλλαγές σε εισαγωγές και εξαγωγές εμπορευμάτων, ενώ από Ουκρανία σε Κύπρο είναι $275εκατ. Η μεγάλη όμως δραστηριότητα παρατηρείται στον τομέα των επενδυτικών επιχειρήσεων», μας ανέφερε ο κ. Μιχαήλ. 

Ανεπτυγμένη δραστηριότητα στον τομέα του τουρισμού
Μπορεί μεν οι προοπτικές για επιχειρηματική δραστηριότητα από Κύπριους στην Ουκρανία να είναι περιορισμένη, γιατί, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του συνδέσμου, η Κύπρος είναι μικρή χώρα και δεν διαθέτει όγκους συναλλαγών που απαιτούνται από μια χώρα των 47 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων, ωστόσο, υπάρχει αναπτυγμένη δραστηριότητα στους τομείς του τουρισμού και γεωργικών προϊόντων.

Συγκεκριμένα, στον τομέα του τουρισμού, οι αφίξεις τουριστών από την Ουκρανία έχει αυξηθεί σημαντικά μετά και την διευκόλυνση που παρέχεται πλέον για έκδοση βίζας, με τις αφίξεις το 2015 να κυμαίνονται στις 50.000.

Επιχειρηματικό φόρουμ
Την Παρασκευή 3 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το Κύπρο-ουκρανικό επιχειρηματικό φόρουμ το οποίο θα χαιρετήσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό το εν λόγω φόρουμ, καθώς, όπως υπογράμμισε, δίδεται «συνέχεια στο θετικό επιχειρηματικό κλίμα που δημιουργήθηκε με την επίσκεψη του κύπριου Προέδρου στο Κίεβο τον περασμένο Δεκέμβριο και το Φόρουμ που διοργανώθηκε εκεί και δίνει επίσης συνέχεια στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης από τους διεθνείς επενδυτές για επενδύσεις από και προς την Ουκρανία να χρησιμοποιούν και πάλι την Κύπρο μετά την κρίση των τελευταίων χρόνων». 

Στόχος του Φόρουμ είναι να ενημερώσει τους συνέδρους για τις φορολογικές, νομικές και άλλες αλλαγές που γίνονται σε Κύπρο και Ουκρανία, καθώς επίσης και να ενημερωθούν για τα οφέλη και προοπτικές από Ουκρανούς και Κύπριους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε Κύπρο και Ουκρανία αντίστοιχα. Από το συνέδριο, είπε ο κ. Μιχαήλ, αναμένεται να προκύψουν οφέλη σε γνώσεις και εμπειρίες από τις παρουσιάσεις που θα γίνουν και από τις συζητήσεις με τους συνέδρους που θα ακολουθήσουν.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μεταρρυθμίσεις

Σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις έχει προβεί τα τελευταία χρόνια η Ουκρανία η οποία ακολουθεί αυστηρά το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις της Πακγόσμιας Τράπεζας ο ρυθμός ανάπτυξης της ουκρανικής οικονομίας αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 2%.

Ευκαιρίες για επενδύσεις
Η Ουκρανία προσφέρει απεριόριστες ευκαιρίες για επενδύσεις λόγω του υψηλού ειδικευμένου προσωπικού που διαθέτει και ιδιαίτερα στον τομέα της τεχνολογίας.

Τουρισμός
Πρόκειται για την μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της Ευρώπης και κάθε χρόνο φιλοξενεί χιλιάδες φεστιβάλ , αθλητικές εκδηλώσεις και μουσικές παραστάσεις. 

Δειτε Επισης

Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Η Κύπρος στον δρόμο της ανάκαμψης: Απόλυτη επιτυχία για την 3η ετήσια εκδήλωση ΣΑΑ
Πώς προχωρά η υλοποίηση του κυβερνητικού προγραμματισμού για το 2024-Ανασκόπησε την πορεία το Υπουργικό(πίνακες)
Τα νομοσχέδια που ψήφισε η Βουλή για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της αδήλωτης και παράνομης εργασίας
ΣΟΔΑΠ: Στις 4 Νοεμβρίου αρχίζει η πληρωμή σταφυλιών εσοδείας 2024
Πέραν των 170 εκ. ευρώ θα μοιραστούν ΕΟΑ, δήμοι και κοινότητες το 2025-Οι χορηγίες και οι πιστώσεις
Πτωτικά κινήθηκε την Πέμπτη το ΧΑΚ-Εκτίναξη τζίρου στα €2,9 εκατ.
Ικανοποίηση Νίκου Χριστοδουλίδη για την πορεία της οικονομίας-«Η σημαντική δουλειά φέρνει αποτέλεσματα»
Πλησιάζουν οι ανακοινώσεις για Visa Waiver Program των ΗΠΑ-«Είμαστε πάρα πολύ κοντά»
Ικανοποίηση ΗΠΑ για τη συνεργασία με Κύπρο για κυρώσεις κατά Ρωσίας...«Δημιουργούνται οικονομικές ευκαιρίες»