Powered by

Ακριβό φραπέ και πανάκριβο νερό στις παραλιακές πόλεις

Σημαντικά διαφέρουν οι τιμές για τα προϊόντα που πωλούνται σε παραλιακά κέντρα αναψυχής και τουριστικά καταλύματα αναλόγως της περιοχής και του υποστατικού. Όπως προκύπτει από τον κατάλογο τιμών του Τμήματος Διασφάλισης Ποιότητας του ΚΟΤ, ορισμένες από τις τιμές στα 157 υποστατικά μοιάζουν τσουχτερές, ενώ σε κάποια υποστατικά πλησιάζουν τα φυσιολογικά επίπεδα.

Χαρακτηριστική είναι η μεγάλη απόκλιση των τιμών μεταξύ των εστιατορίων και των ξενοδοχείων, καθώς είθισται στα καταλύματα πολλών αστέρων τα διάφορα ποτά να στοιχίζουν αισθητά περισσότερο σε σύγκριση με εστιατόρια ή μπαρ των δημοφιλών παραλιακών δρόμων. Χαμηλότερες τιμές εμφανίζουν τα υποστατικά στην επαρχία Λάρνακας, ενώ οι υψηλότερες τιμές καταγράφονται στη Λεμεσό και στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

Νερό που φτάνει τα 6 ευρώ
Όπως προκύπτει από τον κατάλογο του ΚΟΤ, για ένα μπουκάλι νερού μισού λίτρου οι τιμές ξεκινούν από το 0,5 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 3 ευρώ. Η χαμηλότερη τιμή εντοπίζεται σε ξενοδοχείο του Πρωταρά, ενώ η υψηλότερη σε ξενοδοχείο της Λεμεσού. Παράλληλα, για ένα μπουκάλι νερού 1 λίτρου, οι επισκέπτες των παραλιών θα κληθούν να καταβάλουν από 1,8 ευρώ μέχρι 6 ευρώ, κυρίως στα πεντάστερα ξενοδοχεία της Λεμεσού και της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου.

Καφές για κάθε τσέπη
Ακριβή υπόθεση αποδεικνύεται για τους λουόμενους και ο καφές, καθώς οι τιμές στα διάφορα υποστατικά ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις τα 6 ευρώ. Σε εστιατόριο της Λάρνακας πωλείται το φτηνότερο φραπέ από τα συνολικά 157 υποστατικά, στην τιμή του 1,5 ευρώ, ενώ για ένα φραπέ σε πολυτελές ξενοδοχείο της Λεμεσού ο επισκέπτης θα πρέπει να πληρώσει 6,4 ευρώ. Γενικότερα, στην επαρχία Λάρνακας εντοπίζονται οι χαμηλότερες τιμές για τον φραπέ, ενώ στην επαρχία Λεμεσού οι υψηλότερες. Από την άλλη, ποικίλουν οι τιμές για τον κυπριακό καφέ στα υποστατικά και στα τουριστικά καταλύματα, που ξεκινούν από το 0,5 ευρώ και ξεπερνούν τα 3,5 ευρώ.

Burger από 5 έως 16 ευρώ
Παράλληλα, ένα αναψυκτικό 330 ml μπορεί να στοιχίσει από 1,7 ευρώ μέχρι 5 ευρώ, σε υποστατικά της Λάρνακας και της Λεμεσού αντίστοιχα, ενώ μία μπύρα κυμαίνεται μεταξύ 2,3 και 7 ευρώ. Για ένα χυμό πορτοκαλιού 250 ml το κόστος ξεκινά από 1,7 και φτάνει μέχρι 4 ευρώ, ενώ σε ξενοδοχείο της Λεμεσού, το οποίο σερβίρει φρέσκο χυμό, η τιμή ανέρχεται στα 6 ευρώ.

Την ίδια ώρα, μέχρι 16 ευρώ θα πληρώσει ο επισκέπτης για burger με πατάτες στο Πισσούρι, ενώ η χαμηλότερη τιμή (5 ευρώ) εντοπίζεται σε εστιατόριο του Πρωτάρα.

Στην ανακοίνωσή του για τον σχετικό κατάλογο, ο ΚΟΤ προτρέπει τους καταναλωτές να αξιοποιούν παρατηρητήριο τιμών του Οργανισμού και να εφαρμόζουν ορθή καταναλωτική συμπεριφορά. Το κοινό μπορεί να ενημερωθεί λεπτομερώς για τις τιμές των βασικών ειδών ευρείας κατανάλωσης σε τουριστικά / παραλιακά κέντρα αναψυχής από την ιστοσελίδα του ΚΟΤ www.visitcyprus.biz (Ανακοινωθέντα) και www.visitcyprus.com.

 

Νερό 500 ml

Νερό 1000ml

Χυμός πορτοκάλι 250 ml

Φραπέ

Καφές κυπριακός

Αναψυκτικό (330 ml)

Μπύρα (330 ml)

Αμμόχωστος

0,5 -2,3

1,8-4,4

1,7-3,2

2,5-4,6

1-3

1,5-4

2-4

Λάρνακα

0,8- 2

1,5-3,5

1,4-3,2

2-4

0,5-2,5

1,3-3,2

2-4

Λεμεσός

0,5-3

1,5-6

1,5-6

2,5-6,5

1,35-3,5

1,5 -5

2-5,5

Πάφος

1-2

1,5-4

1,5-4,5

2,4-3,6

1-2,8

1,8-2,8

2-3,6

Δειτε Επισης

Η άτεγκτη στάση των συντεχνιών βάζει σε κίνδυνο τη ξενοδοχειακή βιομηχανία-«Όχι» και από ΣΕΚ στη μεσολαβητική πρόταση
ACTTA: Χοροεσπερίδα φιλανθρωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο των δράσεων για τα 70 χρόνια λειτουργίας του
Ρίχνουν δίκτυα στην πολωνική αγορά-Συνάντηση ΕΤΑΠ Αμμοχώστου με ταξιδιωτικούς πράκτορες από την χώρα
Άνοιξε εντός του Sunset Gardens το Nomad Bread & Coffee-Μοντέρνες και ευρύχωρες εγκαταστάσεις(pics)
Lordos Hotels: Αναδιοργάνωση θυγατρικής και σε νέα βάση η λειτουργία του Golden Coast Hotel
Στην Αγία Νάπα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος η Υφ. Ναυτιλίας-Συναντήθηκε με το Δήμαρχο
ΕΤΑΠ Πάφου: Χρηματοδότηση έως €25.000 για μικρομεσαίες επιχειρήσεις-100% χρηματοδότηση
Aphrodite Hills Resort και όμιλος PERHA συνεργάζονται για το ετήσιο Σαββατοκύριακο αγάπης και συνεισφοράς
Παραμένει αισιόδοξος και ρίχνει το γάντι στις συντεχνίες για την συλλογική σύμβαση στα ξενοδοχεία ο Παναγιώτου
Βάζουν σε μπελάδες την ξενοδοχειακή βιομηχανία οι συντεχνίες-«Όχι» ΠΕΟ και επιφυλάξεις ΣΕΚ για την μεσολαβητική