Μείωση στο ωριαίο κόστος εργασίας

To ωριαίο κόστος εργασίας μειώθηκε στην Κύπρο κατά -0,3% στο 1ο τρίμηνο του 2016, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Τα εποχικά προσαρμοσμένα δεδομένα δείχνουν μάλιστα μια ακόμα μεγαλύτερη πτώση κατά -1,3%. Η Κύπρος ήταν μία από τις δύο μόνο χώρες της ΕΕ όπου το κόστος εργασίας μειώθηκε. Η άλλη είναι η Ιταλία. Συγκεκριμένα στην Κύπρο η μεγαλύτερη μείωση κατεγράφη στον βιομηχανικό κλάδο με  -3,1 % , αλλά στην πραγματικότητα το κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 0,3 % στις κατασκευές και 0,7 % στον τομέα των υπηρεσιών.

Σε γενικές γραμμές, το ωριαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 1,7 % τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ  κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 , σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους . Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015 , το ωριαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 1,3 % και 2,0 % αντίστοιχα .

Οι δύο κύριες συνιστώσες του κόστους εργασίας είναι οι μισθοί και ημερομίσθια και το μη μισθολογικό κόστος . Στη ζώνη του ευρώ , οι μισθοί και ημερομίσθια ανά ώρα εργασίας αυξήθηκαν κατά 1,8 % και το συστατικό του μη μισθολογικού κατά 1,5 % , κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους . Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015 , οι ετήσιες μεταβολές ήταν + 1,5% και + 0,7 % αντίστοιχα . Στην ΕΕ, ωρομισθία και οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 1,7 % και το συστατικό του μη μισθολογικού κατά 1,6 % για το πρώτο τρίμηνο του 2016. Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015 , οι ετήσιες μεταβολές ήταν + 2,1% και + 1,3 % αντίστοιχα.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους , το ωριαίο κόστος εργασίας στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε κατά 2,0 % στη βιομηχανία , κατά 1,4 % στον τομέα των κατασκευών , κατά 1,7 % στον τομέα των υπηρεσιών και κατά 1,6 % στην λεγόμενη μη επιχειρηματική οικονομία . Στην ΕΕ , το κόστος εργασίας ανά ώρα αυξήθηκε κατά 1,9 % στη βιομηχανία , κατά 2,6 % στον τομέα των κατασκευών , κατά 1,6 % στον τομέα των υπηρεσιών και κατά 1,5 % στην  μη επιχειρηματική οικονομία .

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 , οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις του ωριαίου κόστους εργασίας για το σύνολο της οικονομίας καταγράφηκαν στη Ρουμανία ( + 10,4 % ) , Βουλγαρία ( + 7,7 % ) , την Εσθονία ( + 6,9 % ) , στη Λιθουανία ( + 6,1 % ) και Λετονία ( + 4,7 % ).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Κερδίζουν από τους ενοικιαστές τους Mall of Cyprus και Mall of Engomi
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Μοναδικές οικιστικές επιλογές σε όλη την Κύπρο από την Altamira Real Estate
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
«Ανάβει» το παράνομο εμπόριο αντί να σβήνει το τσιγάρο η υψηλή φορολογία(έρευνα)
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες