Powered by

Με 48 δόσεις οι ληξιπρόθεσμες κοινωνικές εισφορές

Με 48 δόσεις θα καταβάλλονται οι ληξιπρόθεσμες κοινωνικές εισφορές, σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου που παρουσίασε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών η υπουργός Εργασίας Ζέται Αιμιλιανίδου.

Το Υπουργείο Εργασίας παρουσίασε το σχετικό νομοσχέδιο μετά την αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του σχετικού νόμου που ψήφισε η προηγούμενη Βουλή κατά την τελευταία της συνεδρία. Το νομοσχέδιο αναμένεται να οδηγηθεί στην ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη 23 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο υιοθετεί το δικαίωμα 48 δόσεων αντί 36, που πρότεινε προηγουμένως, ενώ αντί 3 μήνες υιοθετούνται οι 4 μήνες περιθώριο για να αιτηθεί κάποιος να ενταχθεί στο σχέδιο καταβολής με δόσεις. Σε ειδικές ομάδες όπως άνεργοι και λήπτες ΕΕΕ δεν θα ασκείται πολιτική αγωγή για οφειλές ως το τέλος του χρόνου και πολύ πιθανόν, όπως είπε η Υπουργός, μέχρι 1/7/2017, οπότε διαφοροποιείται και το περιθώριο υποβολής αίτησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν €288 εκατ. οφειλές προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων που αφορούν ουσιαστικά οφειλές είτε επιδικασμένες, είτε τρέχουσες οφειλές. Η Ζέτα Αιμιλιανίδου εξήγησε ότι η Κυβέρνηση θεώρησε ότι πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία στου οφειλέτες που δεν μπόρεσαν να καταβάλουν τις εισφορές, από τους οποίους περισσότεροι από τους μισούς είναι αυτοτελώς εργαζόμενοι, ώστε να καταλήγουν στην φυλακή. Είπε επίσης ότι υπάρχει και η έκπτωση του 27% τέλους που καταβάλλεται για αυτές τις εισφορές, ανάλογη με τις δόσεις τις οποίες κάποιος αιτείται.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για το κατά πόσο οι 48 δόσεις μπορούν να γίνουν 60, η Υπουργός σημείωσε ότι η συζήτηση στην προηγούμενη Επιτροπή Οικονομικών ήταν οι 36 δόσεις να γίνουν 48 και όχι 60, κάτι που αίφνης παρείσφρησε, όπως είπε, με σχετική τροπολογία.

Είπε επίσης ότι αν οι δόσεις γίνουν 60 αυτοί που θα επωφεληθούν θα είναι αυτοί που οφείλουν μεγαλύτερα ποσά, αφού υπάρχει και ένα μίνιμουμ ποσό δόσης που μπορεί να καταβάλλεται και το οποίο έχει στο νέο νομοσχέδιο μειωθεί. Συγκεκριμένα το ελάχιστο ποσό δόσεις είναι πλέον 25 ευρώ για οφειλές μέχρι 500 ευρώ, 50 ευρώ οφειλές για μέχρι 1000 ευρώ και 75 ευρώ για πέραν των 1000 ευρώ οφειλές.

ΠΗΓΗ: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Οι 19 περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει η ανάπτυξη στο Παττίχειο Πάρκο Λάρνακας
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Η Κύπρος στον δρόμο της ανάκαμψης: Απόλυτη επιτυχία για την 3η ετήσια εκδήλωση ΣΑΑ
Πώς προχωρά η υλοποίηση του κυβερνητικού προγραμματισμού για το 2024-Ανασκόπησε την πορεία το Υπουργικό(πίνακες)
Τα νομοσχέδια που ψήφισε η Βουλή για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της αδήλωτης και παράνομης εργασίας
ΣΟΔΑΠ: Στις 4 Νοεμβρίου αρχίζει η πληρωμή σταφυλιών εσοδείας 2024
Επενδυτικές ευκαιρίες από την AstroBank
Mamas & Papas: Το βρετανικό brand που φέρνει στην Κύπρο ο όμιλος Voici La Mode
Πέραν των 170 εκ. ευρώ θα μοιραστούν ΕΟΑ, δήμοι και κοινότητες το 2025-Οι χορηγίες και οι πιστώσεις