Powered by

Ιατρικός τουρισμός: Στο κρεβάτι της αναμονής η Κύπρος

Στα καλύτερά της βρίσκεται η βιομηχανία ιατρικού τουρισμού διεθνώς με τις χώρες που ενέταξαν τον κλάδο στη στρατηγική ενίσχυσης του τουρισμού τους να… τρίβουν τα χέρια από τα θεαματικά αποτελέσματα. Η Κύπρος παρά την καλοκαιρία που απολαμβάνει και το υψηλό επίπεδο παροχής ιατρικών υπηρεσιών που διαθέτει, δεν κατάφερε να ενταχθεί στον χάρτη των χωρών της περιοχής μας που έκαναν άλματα στον τομέα. 

Σχεδόν μια δεκαετία μετά την ίδρυση του Φορέα Προώθησης Υπηρεσιών Υγείας, που στόχευε στην προώθηση της Κύπρου ως ένα διεθνές ιατρικό κέντρο και ως έναν αξιόλογο προορισμό τουρισμού υγείας, τα αποτελέσματα του τουρισμού υγείας για τον κυπριακό τουρισμό δεν επιτρέπουν ούτε εφησυχασμό, δυστυχώς, ούτε ικανοποίηση. 

Αντιθέτως, ως προορισμός τουρισμού υγείας, η Κύπρος εκτιμάται ότι βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο, καθώς «ακόμη δεν υλοποιήθηκαν οι δράσεις που αναμένεται να προσελκύσουν ασθενείς από το εξωτερικό, ενώ προς το παρόν υπάρχουν ιδιωτικές πρωτοβουλίες οι οποίες προσελκύουν τουρίστες υγείας στην Κύπρο», σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Αρεταίειου Νοσοκομείου, Πόλυ Γεωργιάδη.

Όπως προσθέτει σημαντικό παράγοντα στην προσέλκυση τουριστών για ιατρικούς σκοπούς αποτελεί η διαπίστευση των κέντρων υγείας, καθώς αποτελεί κριτήριο ποιότητας για όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς από το εξωτερικό, είτε πρόκειται για ιδιώτες ασθενείς, ασφάλειες εξωτερικού, είτε medical facilitators. «Κάποια νοσοκομεία πιστοποιήθηκαν, κάποια άλλα βρίσκονται στη διαδικασία πιστοποίησης», εξηγεί ο κ. Γεωργιάδης. 

ΒΗΜΑΤΑ ΧΕΛΩΝΑΣ
Αναφορικά με τους τομείς υγείας, για τους οποίους οι τουρίστες κρίνουν πως αξίζει τον κόπο να δεχθούν ιατρική φροντίδα στην Κύπρο, αυτοί είναι οι επεμβάσεις αισθητικής, τα οδοντιατρικά, οι εξωσωματικές γονιμοποιήσεις, καθώς επίσης τα οφθαλμολογικά. Εξάλλου, οι χώρες από τις οποίες καταφθάνουν στην Κύπρο τουρίστες για θέματα υγείας κυρίως είναι η Αγγλία, η Ρωσία, καθώς επίσης και οι σκανδιναβικές χώρες. Σε σχέση με τις πόλεις που επωφελούνται περισσότερο σαφώς πρόκειται για τις παραλιακές, κυρίως τη Λεμεσό και την Πάφο, ενώ και η Λευκωσία έλκει μικρό αριθμό τουριστών για σοβαρότερης μορφής ιατρικές επεμβάσεις. 

Την άποψη ότι η Κύπρος «δεν υστερεί σε σύγκριση με άλλους προορισμούς αναφορικά με το επίπεδο των ιατρικών υπηρεσιών που παρέχει», εκφράζει ο γενικός διευθυντής της Πολυκλινικής Υγεία, Τάσος Μπόκαρης, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να γίνει η σωστή προώθηση του κυπριακού προϊόντος και των ιατρικών υπηρεσιών και να καταρτιστούν αξιόλογα πακέτα στο εξωτερικό, τα οποία θα μετατρέψουν την Κύπρο σε ανταγωνιστικό ιατρικό προορισμό». 

Πάντως, η έλλειψη ολοκληρωμένων ιατρικών τουριστικών πακέτων, τα οποία θα επιτρέψουν στους ενδιαφερόμενους να λάβουν υπόψη την Κύπρο ως ιατρικό προορισμό καταγράφεται ως ένα από τα κυριότερα αγκάθια στον δρόμο ανάπτυξης του τομέα. 

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου, Ντίνος Κάκκουρας, οι πράκτορες του εξωτερικού ζητούν την ετοιμασία ολοκληρωμένων πακέτων, ενώ η ανυπαρξία τους αποτελεί λόγο παρότρυνσης των πελατών τους να ταξιδέψουν αλλού. Σύμφωνα με τον κ. Κάκκουρα επιβάλλεται η από κοινού δράση των φορέων του κράτους, των ξενοδόχων, των ιατρών, των πρακτόρων ταξιδιών προκειμένου να πετύχει η Κύπρος να κάνει βήματα στον κλάδο.

Τι λένε οι αριθμοί 

-  €110 δισ. υπολογίζεται ο τζίρος από τον ιατρικό τουρισμό διεθνώς το 2015 
-  20% με 30% εκτιμάται η ανά το παγκόσμιο ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού ετησίως 
-  2,5% των ταξιδιωτών διεθνώς αποτελούν τουρίστες για ιατρικούς λόγους 
-  1 δισ. ευρώ κερδίζει κάθε χρόνο το γειτονικό Ισραήλ από τους ταξιδιώτες υγείας
-  2 εκατ. ιατρικούς τουρίστες στοχεύει να προσελκύσει η Τουρκία μέχρι το 2023 
-  Βασικοί παίκτες ως προορισμοί ιατρικού προορισμού σήμερα είναι η Ινδία, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη, η Βραζιλία, το Μεξικό και η Ουγγαρία

Η Κύπρος και οι ανταγωνιστές 

1. ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ: 
-    Βλεφαροπλαστική (Από €2.800 ως €3.000)
-    Face lift (Περίπου €5.000)
-    Επεμβάσεις στήθους (Από €4.000 ως €4.500)

Κύριοι ανταγωνιστές: 
-    Πολωνία
-    Τουρκία
-    Ισραήλ 

Τι περιλαμβάνει το κόστος: 
-    Το κόστος των επεμβάσεων αισθητικής στις ανταγωνιστικές χώρες είναι περίπου κατά €1.000 μικρότερο σε σχέση με την Κύπρο. Το συνολικό κόστος περιλαμβάνει την αμοιβή του γιατρού, τη νοσηλεία, τη φαρμακευτική αγωγή, την αναισθησία, καθώς επίσης τη διαμονή στο κέντρο υγείας για ένα βράδυ ή αναλόγως. 

2. ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ: 
- Οδοντικά εμφυτεύματα (Από €1.200 έως €1.700)

Κύριοι ανταγωνιστές: 
-    Ελλάδα 
-    Λίβανος
-    Συρία

Τι περιλαμβάνει το κόστος: 
Η τιμή για το οδοντικό εμφύτευμα περιλαμβάνει τη διάγνωση, την ακτινογραφία και ασφαλώς την αγορά και τοποθέτηση του εμφυτεύματος. Το κόστος στην Ελλάδα είναι περίπου κατά 50% χαμηλότερο σε σχέση με την Κύπρο, εντούτοις το επίπεδο του κλάδου στην Κύπρο θεωρείται ιδιαίτερα ανεπτυγμένο, με τους επαγγελματίες να εκτιμούν πως για τον λόγο αυτό βρίσκονται εκτός ανταγωνισμού, ασχέτως της διαφοράς στην τιμή. 

3. ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ: 
- Η διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης στην Κύπρο κυμαίνεται από €3.500 ως €5.000. 

Κύριοι ανταγωνιστές: 
-    Ελλάδα 
-    Ουκρανία

Τι περιλαμβάνει το κόστος: 
Η μέση τιμή συνήθως περιλαμβάνει τη λήψη ωαρίου, τη γονιμοποίηση και την εμβρυομεταφορά. 

4. ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΑ:
- Laser μυωπίας (Μέση τιμή €3.000 και για τα δύο μάτια. Σπάνια διενεργείται μόνο στο ένα μάτι)
- Εγχείρηση καταρράκτη (Μέση τιμή €1.500)

Κύριοι ανταγωνιστές: 
-    Ελλάδα 
-    Τουρκία 
-    Ισραήλ 

Τι περιλαμβάνει το κόστος: 
Η τελική μέση τιμή συνήθως περιλαμβάνει τη διαδικασία της επέμβασης συν τη διαμονή στο ιατρικό κέντρο για ένα βράδυ με όλα τα έξοδα. Το κόστος για laser μυωπίας στην Ελλάδα και στην Τουρκία ανέρχεται περίπου στις €2.000, ενώ η αφαίρεση καταρράκτη κυμαίνεται και στις δύο χώρες στα €1.000. Αντιθέτως, και οι δύο επεμβάσεις στο Ισραήλ είναι ακριβότερες από ό,τι στην Κύπρο.

Δειτε Επισης

Η άτεγκτη στάση των συντεχνιών βάζει σε κίνδυνο τη ξενοδοχειακή βιομηχανία-«Όχι» και από ΣΕΚ στη μεσολαβητική πρόταση
ACTTA: Χοροεσπερίδα φιλανθρωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο των δράσεων για τα 70 χρόνια λειτουργίας του
Ρίχνουν δίκτυα στην πολωνική αγορά-Συνάντηση ΕΤΑΠ Αμμοχώστου με ταξιδιωτικούς πράκτορες από την χώρα
Άνοιξε εντός του Sunset Gardens το Nomad Bread & Coffee-Μοντέρνες και ευρύχωρες εγκαταστάσεις(pics)
Lordos Hotels: Αναδιοργάνωση θυγατρικής και σε νέα βάση η λειτουργία του Golden Coast Hotel
Στην Αγία Νάπα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος η Υφ. Ναυτιλίας-Συναντήθηκε με το Δήμαρχο
ΕΤΑΠ Πάφου: Χρηματοδότηση έως €25.000 για μικρομεσαίες επιχειρήσεις-100% χρηματοδότηση
Aphrodite Hills Resort και όμιλος PERHA συνεργάζονται για το ετήσιο Σαββατοκύριακο αγάπης και συνεισφοράς
Παραμένει αισιόδοξος και ρίχνει το γάντι στις συντεχνίες για την συλλογική σύμβαση στα ξενοδοχεία ο Παναγιώτου
Βάζουν σε μπελάδες την ξενοδοχειακή βιομηχανία οι συντεχνίες-«Όχι» ΠΕΟ και επιφυλάξεις ΣΕΚ για την μεσολαβητική