Αλλάζοντας το «σήμερα»

Θετικά είναι τα μηνύματα από το τμήμα του Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη, καθώς τους πρώτους πέντε μήνες του έτους οι αιτήσεις για εγγραφή νέων εταιρειών αυξήθηκαν κατά 24,13% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

 

Μαζί με τις αιτήσεις όμως αυξάνεται και ο προβληματισμός μας, κατά πόσον στο τμήμα του Εφόρου γίνεται ικανοποιητική πρόοδος ώστε να είμαστε περήφανοι για το «φιλικό προς τις επιχειρήσεις» περιβάλλον μας.

Έχουμε ξαναπεί πως αυτό το τμήμα, καλώς ή κακώς, αποτελεί τη βιτρίνα της Κύπρου στην επιχειρηματικότητα. Εκεί «γεννιέται» ο οργανισμός που ακολούθως θα δραστηριοποιηθεί στην Κύπρο ή στο εξωτερικό και παρακολουθείται κατά τη διάρκεια της «ζωής» του… ή τουλάχιστον οφείλει να παρακολουθείται.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Έφορο, εφαρμόστηκε η ηλεκτρονική καταχώρηση εταιρειών, η διαδικασία εγγραφής παίρνει δύο εργάσιμες μέρες και μειώθηκαν οι απαιτήσεις από τους αιτητές. Όπως είπε, ένα νέο μηχανογραφικό σύστημα θα αντικαταστήσει το σημερινό ως το 2020.

Ευχόμαστε να γίνονται οι αλλαγές και μακάρι ως το 2020 να έχουμε το νέο σύστημα, το οποίο όμως ως τότε θα μας αφήνει πολλές δεκαετίες πίσω από τα συστήματα που θα έχουν ήδη υιοθετήσει οι ανταγωνιστές μας.

Σίγουρα στόχος μας δεν είναι να είμαστε μονίμως πίσω από αυτούς. Κάποιες διαδικασίες παίρνουν χρόνο, όμως στόχος πρέπει να είναι να πρωτοπορούμε και όχι να ακολουθούμε. Δυστυχώς, με τη νοοτροπία μας, ερχόμαστε πάντα, όχι δεύτεροι, αλλά κοντά στο τέλος. Κάπως έτσι είμαστε στην 25η θέση του δείκτη World Bank Doing Business από τις 28 χώρες της Ε.Ε.

Όπως λέει και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Κύπρο, Vincenzo Guzzo, δυστυχώς η χώρα μας, παρά τα πλεονεκτήματά της, δεν είναι τόσο business friendly όσο θέλουμε να πιστεύουμε. Πώς να είναι όταν χρειάζονται 1.100 μέρες κατά μέσο όρο για την εκτέλεση μιας σύμβασης και 617 μέρες για μια άδεια οικοδομής;

Αν θέλουμε να αποτελούμε επιχειρηματικό κέντρο, οι αλλαγές πρέπει να γίνουν σήμερα, όχι το 2020.

Δειτε Επισης

Το χαλλούμι σε αριθμούς-Πώς εξελίχθηκε στον λευκό χρυσό της Κύπρου
Από την γραφειοκρατία στην ψηφιακή Κύπρο: Ζήτημα ύψιστης εθνικής σημασίας
Ενοικιοστάσιο: Προβλήματα και στρεβλώσεις του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου
Εργασία και εμμηνόπαυση: Ώρα για πράξεις και όχι ετικέτες
Η σημασία της ασφάλειας των τροφίμων από το αγρόκτημα στο πιάτο: Κατανοώντας και αντιμετωπίζοντας τις τροφιμογενείς λοιμώξεις
Πιστεύεις ότι ξέρεις να διαχειρίζεσαι σωστά τα οικονομικά σου; Τα δεδομένα ερευνών του ΤΕΠΑΚ δείχνουν το αντίθετο
Η παγκόσμια οικονομία υπό πολιορκία-Μια κριτική ανάλυση των προβλέψεων του ΔΝΤ και της παγίδας των δασμών
Πώς το ψηφιακό ευρώ θα επηρεάσει τον παραδοσιακό ρόλο των ενδιάμεσων φορέων
Η ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου: Προκλήσεις και αναγκαίες λύσεις για τις ΑΠΕ
Ψηφιακό χρήμα-Η στρατηγική ευκαιρία της Κύπρου να ηγηθεί