Powered by

Στο σκαμνί η Κύπρος για τις χρηματοοικονομικές εκθέσεις

Δύο διαδικασίες επί παραβάσει ξεκίνησε η Κομισιόν εναντίον της Κύπρου σε σχέση με τη νομοθεσία για τις χρηματοοικονομικές εκθέσεις και τους κανόνες για τις άδειες οδήγησης.

Συγκεκριμένα η Κομισιόν έχει ζητήσει από την Κύπρο και την Ιρλανδία να προσαρμόσουν τη νομοθεσία τους σχετικά με την υποβολή χρηματοοικονομικών εκθέσεων με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Η λογιστική οδηγία (οδηγία 2013/34 / ΕΕ) - η οποία καταργεί τις οδηγίες του Συμβουλίου - αποσκοπεί στη μείωση του διοικητικού φόρτου για τις μικρές επιχειρήσεις και στη βελτίωση της ποιότητας και της συγκρισιμότητας των πληροφοριών που γνωστοποιούνται με τις οικονομικές εκθέσεις. Ορίζει κανόνες σε επίπεδο ΕΕ για τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις και τις συναφείς εκθέσεις ορισμένων επιχειρήσεων.

Τα κράτη μέλη όφειλαν να μεταφέρουν αυτούς τους κανόνες στο εθνικό τους δίκαιο έως τις 20 Ιουλίου 2015. Έχοντας χάσει την αρχική προθεσμία, εστάλησαν προειδοποιητικές επιστολές τον Σεπτέμβριο του 2015 στην Κύπρο και την Ισλανδία. Η σημερινή αίτηση  λαμβάνει τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης. Αν η Κύπρος ή η Ιρλανδία παραλείψουν να ενεργήσουν εντός δύο μηνών μπορεί να παραπεμφθούν στο Δικαστήριο της ΕΕ.
 
Σε σχέση με τις άδειες οδήγησης η Κομισιόν ζήτησε από την Κροατία, την Κύπρο, τη Δανία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, την Πορτογαλία και τη Σουηδία να μεταφέρουν σωστά στο εσωτερικό και να εφαρμόσουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τις άδειες οδήγησης, όπως περιέχονται στην οδηγία 2006/126 / ΕΚ.

Η Κομισιόν έχει εντοπίσει αρκετές ελλείψεις όσον αφορά τη μεταφορά της οδηγίας, μεταξύ των οποίων: την αποτυχία της Κύπρου να εξασφαλίσει ότι όλες οι άδειες οδήγησης της ΕΕ αναγνωρίζονται εξίσου, την αποτυχία της Δανίας για την ορθή χάραξη διαφόρων κατηγοριών άδειας οδήγησης, την αποτυχία του Λουξεμβούργου για την έκδοση μόνο εναρμονισμένων δικαιωμάτων οδήγησης που παρέχονται από την παρούσα οδηγία, την αποτυχία των Κάτω Χωρών και της Πορτογαλίας για την ορθή εφαρμογή της εναρμονισμένης διοικητικής περιόδου ισχύος για άδειες και την αποτυχία της Σουηδίας να μεταφέρει ορθά τις απαιτήσεις σχετικά με την ιατρική καταλληλότητα, ειδικά για τους οδηγούς οι οποίοι είναι εξαρτημένοι από το αλκοόλ.

Τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη έχουν πλέον δύο μήνες για να κοινοποιήσουν στην Κομισιόν τα μέτρα που λαμβάνονται για να εναρμονίσουν την εθνική τους νομοθεσία, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ. Διαφορετικά, η Κομισιόν μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει τις χώρες αυτές στο Δικαστήριο της ΕΕ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εφιστά την προσοχή το Τμήμα Φορολογίας-Ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά μηνύματα με το λογότυπό του
Εβδομαδιαία κέρδη 1,1% στο ΧΑΚ για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα
Στις Βρυξέλλες για Eurogroup και Συμβούλιο Ecofin ο Μάκης Κεραυνός-Τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα
«ΘΑλΕΙΑ2021-2027»: Θεμελιώνοντας μια καλύτερη Κύπρο με τη στήριξη της Ε.Ε.
Ανοδικά έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Γ. Παπαναστασίου: Δεν είναι επιτήδειος ουδέτερος και στηρίζει τη σύσταση νέου Συνεργατισμού η Κυβέρνηση
Σχεδόν μηδενικός ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον Απρίλιο-Πού οφείλεται η μείωση
Στο σκαμνί η Κύπρος γιατί δεν έδωσε τις απαραίτητες εξουσίες στον συντονιστή για ψηφιακές υπηρεσίες
Σε μπελάδες η Κύπρος-Ένα βήμα πριν το Δικαστήριο Ε.Ε. για εμπορία εκπομπών στις αερομεταφορές και κυβερνοασφάλεια
Δεν σηκώνουν ΑΤΑξίες η οικονομία και το επιχειρείν-Μονόδρομος ο εκσυγχρονισμός του θεσμού