Powered by

Αναβάθμιση προβλέψεων Κεντρικής για την κυπριακή Οικονομία

Σε σημαντική αναβάθμιση των προβλέψεων της για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας το 2016, στο 2,7%, από 2,0% που ανέμενε τον περασμένο Δεκέμβριο, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), η οποία παράλληλα αναβάθμισε και τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2017, στο 2,9%, από 2,7%, ενώ αναμένει ότι η κυπριακή οικονομία θα παρουσιάσει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης 3,3% το 2018.

Στο οικονομικό Δελτίο Ιουνίου που δημοσίευσε την Πέμπτη 16 Ιουνίου, η ΚΤΚ αναφέρει ότι ο λόγος της σημαντικής αναθεώρησης προς τα πάνω των προβλέψεων της για την ανάπτυξη το 2016 είναι ότι “πρόσφατοι οικονομικοί δείκτες καθώς και προκαταρκτικά στοιχεία του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2016, ήταν θετικότερα από ό,τι αναμενόταν”, σημειώνοντας ότι η πορεία ανάπτυξης της οικονομίας το 2016 αντικατοπτρίζεται και σε πολλούς επιμέρους δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας, όπως στο Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ), αλλά και στον Τουρισμό, ο οποίος αποτελεί, όπως υπογραμμίζει, ένα από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης του ΑΕΠ κατά το τρέχον έτος.

Αναφέρει επίσης ότι στην άνοδο του ΑΕΠ κατά το 2016 αναμένεται να συνεισφέρουν επίσης σημαντικά και οι νέες επενδύσεις αλλά και η εγχώρια κατανάλωση.

Αναφορικά με την απασχόληση, η ΚΤΚ αναμένει να καταγράψει περαιτέρω θετικούς ρυθμούς μεταβολής κατά το 2016, σε συνέχεια των θετικών ρυθμών μεταβολής που παρατηρήθηκαν από το πρώτο τρίμηνο του 2015 με αποτέλεσμα το ποσοστό ανεργίας, έτσι όπως ορίζεται από την ΕΕΔ, να καταγράψει περαιτέρω μείωση το 2016, στο 13,1% από 15% το 2015. Συνεχιζόμενη βελτίωση αναμένεται να καταγραφεί το 2017 και το 2018, υποχωρώντας στο 11,2% και 9,1%, αντίστοιχα.

Παράλληλα, η ΚΤΚ τονίζει ότι οι δημοσιονομικές ανισοσκέλειες έχουν διορθωθεί σημαντικά, θέτοντας σε σωστή βάση την πορεία μείωσης του δημόσιου χρέους από τα σημερινά υψηλά επίπεδα, ενώ το ύψος του δημοσίου χρέους βρίσκεται σε καθοδική πορεία λόγω των πρωτογενών πλεονασμάτων που καταγράφονται από το 2014 (εξαιρουμένης της επίδρασης της ενίσχυσης της κεφαλαιουχικής βάσης της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας).

Επιπλέον, σημειώνει ότι η εξυγίανση και αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα συνεχίζεται χωρίς αμφιταλαντεύσεις και αυτό αντανακλάται στη σταδιακά προοδευτική επανάκτηση του ρόλου του τραπεζικού συστήματος ως υγιούς χρηματοδότη της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας.

Ωστόσο, η ΚΤΚ προειδοποιεί ότι “η σημαντική πρόοδος που καταγράφεται στην κυπριακή οικονομία δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό, εφόσον διάφορες προκλήσεις απαιτούν άμεση αντιμετώπιση”, ενώ “εγχώριοι ή εξωτερικοί πολιτικοοικονομικοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν ή και να ανατρέψουν -στη χειρότερη περίπτωση- την ανοδική πορεία, δεν έχουν εκλείψει”.

Σε σχέση με την ανάκαμψη 2,7% το 2016, η ΚΤΚ αναφέρει ότι η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να καταγράψει περαιτέρω αύξηση της τάξης του 2%, έναντι αύξησης 1,9% το 2015, αντικατοπτρίζοντας κυρίως την αύξηση στο διαθέσιμο εισόδημα λόγω των μειώσεων στις τιμές της ενέργειας, της μείωσης των επιτοκίων και της αύξησης της απασχόλησης.

Σε ό,τι αφορά τη δημόσια κατανάλωση, η ΚΤΚ αναμένει συρρίκνωση κατά 0,3% σε σχέση με αύξηση 1,1% το 2015, κυρίως λόγω μείωσης των φιλοδωρημάτων αφυπηρέτησης καθώς και λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, ενώ οι ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου αναμένονται να καταγράψουν ανάκαμψη της τάξης του 9,9% το 2016.

Αναφορικά με την ανάκαμψη του ΑΕΠ το 2017 και 2018 της τάξης του 2,9% και 3,3%, αντίστοιχα, η ΚΤΚ αναφέρει ότι η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να καταγράψει αύξηση της τάξης του 1,5% και 1,8% το 2017 και 2018, αντίστοιχα, ενώ αύξηση της τάξης του 8,8% και 10,3% το 2017 και 2018, αντίστοιχα, αναμένεται να καταγραφεί στις ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου.

Μείωση δανειστικών επιτοκίων και ΜΕΔ
Η ΚΤΚ αναφέρει ότι η σημαντική μείωση των δανειστικών επιτοκίων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, έχει ήδη συμβάλει θετικά στη βιωσιμότητα των αναδιαρθρώσεων των δανείων
λόγω των καλύτερων όρων αποπληρωμής.

Ταυτόχρονα, αναφέρει ότι το ευνοϊκό επιτοκιακό περιβάλλον, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες ενδείξεις για αύξηση του ανταγωνισμού προς όφελος των δανειοληπτών, ενδέχεται να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την περαιτέρω ανάκαμψη του εγχώριου χρηματοπιστωτικού τομέα και της οικονομικής δραστηριότητας γενικότερα.

Τουρισμός
Αναφορικά με τον τουρισμό, η ΚΤΚ αναφέρει ότι διαφαίνεται ότι, οι προσπάθειες που γίνονται για καταπολέμηση της εποχικότητας, άρχισαν να αποδίδουν, επισημαίνοντας ότι θετικά επίσης συνέβαλαν και οι γεωπολιτικές συγκυρίες που επηρέασαν αρνητικά ανταγωνιστικές γειτονικές χώρες.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία παρουσίασαν σημαντική αύξηση το πρώτο τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Με βάση τις μέχρι τώρα κρατήσεις και δεδομένου όλα θα εξελιχθούν ομαλά, αναμένεται φέτος να έχουμε πολύ καλύτερη χρονιά από πέρσι.

Πληθωρισμός
Το 2016 ο πληθωρισμός στην Κύπρο αναμένεται, σύμφωνα με την ΚΤΚ, να παραμείνει αρνητικός στο 0,9% σε σύγκριση με 1,5% το 2015, κυρίως ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης μείωσης των τιμών ορισμένων αγαθών και υπηρεσιών καθώς και της χαμηλής τιμής του πετρελαίου.

Το 2017 και το 2018 ο πληθωρισμός αναμένεται να ανέλθει γύρω στο 1% και 1,6%, αντίστοιχα, επηρεαζόμενος κυρίως, όπως αναφέρει η ΚΤΚ, από την προβλεπόμενη εγχώρια οικονομική ανάκαμψη που αναμένεται να επηρεάσει ανοδικά τις τιμές, καθώς και των τιμών της ενέργειας που αναμένεται να καταγράψουν άνοδο αποτέλεσμα της πολύ χαμηλής βάσης.

Κατασκευαστικός τομέας
Σε σχέση με τον κατασκευαστικό τομέα, οι ενδείξεις για τις προοπτικές του τομέα καταδεικνύουν, σύμφωνα με την ΚΤΚ, ότι, κατά γενική ομολογία, τα χειρότερα έχουν περάσει.

“Πιθανές αρνητικές επιπτώσεις περιλαμβάνουν ενδεχόμενες επιδράσεις από τις αναμενόμενες εκποιήσεις ακινήτων, την πορεία των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) αλλά και εξωγενείς επιπτώσεις από την πιθανή έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ κάτι που μπορεί να ωθήσει τους Βρετανούς στο να πουλήσουν τις εξοχικές τους κατοικίες”, υπογραμμίζει η ΚΤΚ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τορπιλίζουν κάθε προσπάθεια για γεφύρωση των διαφορών στο έτοιμο σκυρόδεμα οι συντεχνίες-Αισοδοξία για τα ξενοδοχεία
Νέα μηνύματα στους απεργούς από τον…Λόφο-«Οι πάντες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων»
Ψήφος εμπιστοσύνης και από Fitch στην κυπριακή οικονομία-«Πιο αξιόπιστη για τους επενδυτές η χώρα μας»
Tροποποίηση μέτρου έκτακτης κρατικής βοήθειας για στήριξη μελισσοκόμων-Οι αλλαγές
Παράταση περιόδου υποβολής αιτήσεων για επενδυτικές παρεμβάσεις στη γεωργία-Η νέα ημερομηνία
Άνοδο κατέγραψε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Αναστέλλουν την στάση εργασίας που είχαν εξαγγείλει για την Τρίτη στον Δήμο Λάρνακας οι συντεχνίες
ΥΠΕΣ για δήμους: «Οτιδήποτε θα αποφασιστεί θα ισχύει από την επόμενη πενταετία»
Κ. Ιωάννου: Αυξημένη χορηγία προς τους δήμους στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΣ για το 2025 και την περίοδο 2025 - 2027
ΚΕΒΕ: Πέραν των 60 διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου - Αυστρίας