Vincenzo Guzzo: Ένας γιατρός από το ΔΝΤ

Καλοδεχούμενος από την πρώτη στιγμή της άφιξής του στην Κύπρο αισθάνθηκε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα μας, Vincenzo Guzzo, ο οποίος μιλώντας στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ εξηγεί πως κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών χρόνων στην Κύπρο δεν ερμήνευσε τον ρόλο του ως τον Φύλακα του Μνημονίου, αλλά ως σύμβουλο και συνεργάτη των κυπριακών Αρχών. 

Κύριε Guzzo, είστε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Κύπρο, τα τελευταία τρία χρόνια. Συνολικά, πώς θα αξιολογούσατε αυτή την εμπειρία; 
Ήταν μια εξαιρετικά ευχάριστη εμπειρία, τόσο από επαγγελματικής σκοπιάς, όσο και από προσωπικής σκοπιάς. Θα πρέπει να αναφέρω ότι η φιλοξενία και η γενναιοδωρία των Κυπρίων με έκαναν να νιώθω καλοδεχούμενος από την πρώτη μέρα που βρέθηκα στην Κύπρο. Από μέρους μου, προσπαθούσα πάντοτε να είμαι ευαίσθητος απέναντι στις δυσκολίες τις οποίες αντιμετώπιζε η χώρα. Ερμήνευα τον ρόλο μου ως σύμβουλος, συνεργάτης των κυπριακών Αρχών και όχι ως «ο φύλακας του Μνημονίου». Πιστεύω ότι αυτού του είδους η αντιμετώπιση βοήθησε, ώστε να ενισχυθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη κατά τη διάρκεια αυτών των τριών χρόνων. 

Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ 
Μπορείτε να μας εξηγήσετε ποιος ήταν ακριβώς ο ρόλος του ΔΝΤ στην Κύπρο κατά την τελευταία τριετία; 

Η συνεργασία μεταξύ του ΔΝΤ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών, κάλυψε όλο το φάσμα των λειτουργιών του Ταμείου. Η περισσότερο εμφανής διάσταση ήταν το Πρόγραμμα Οικονομικής Βοήθειας. Ωστόσο, αυτός δεν ήταν ο μοναδικός ρόλος που διαδραμάτισε το ΔΝΤ στην Κύπρο. Παρόλο που είναι λιγότερο εμφανές στο ευρύ κοινό, το ΔΝΤ κατά την τριετία παρείχε στην Κύπρο εκτεταμένη τεχνική βοήθεια και κατάρτιση με πολύ απτά αποτελέσματα. 

Πώς αξιολογείτε την Κύπρο και τους ανθρώπους της; 
Μπορώ να αναφέρω χωρίς δισταγμό ότι το κυπριακό πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας ήταν επιτυχές. Η κυπριακή οικονομία, αφού διένυσε περίοδο πρωτόγνωρης ύφεσης, ακολούθως άρχισε να σταθεροποιείται και στη συνέχεια επέστρεψε στην ανάπτυξη. Ο αριθμός των θέσεων εργασίας αυξάνεται και πάλι. Οι τράπεζες κεφαλαιοποιήθηκαν και οι συνθήκες ρευστότητάς τους έχουν σταθεροποιηθεί. Ξανακερδήθηκε η πλήρης πρόσβαση στις αγορές. Αυτό δεν ήταν εύκολο να το φανταστούμε πριν από τρία χρόνια. Στους Κύπριους οφείλονται πλήρως όλα τα αποτελέσματα που πέτυχε η χώρα, καθώς είναι η πλήρης αποφασιστικότητά τους απέναντι στις οικονομικές δυσκολίες και η υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων που επέτρεψαν αυτή την πρόοδο. Ασφαλώς, το ζήτημα τώρα είναι η χώρα να συνεχίσει να πορεύεται στον ίδιο δρόμο. 

ΠΛΗΓΕΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ 
Κατά την άποψή σας ποια είναι τα κύρια ζητήματα στα οποία οφείλουμε ως χώρα να επικεντρωθούμε, ούτως ώστε, να επαναφέρουμε την κυπριακή οικονομία σε σταθερές βάσεις; 
Πρωτίστως και κυρίως, η Κύπρος οφείλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των ΜΕΔ θα έχει θετικό αντίκτυπο στους ισολογισμούς και το κεφάλαιο των τραπεζών, καθώς επίσης ευρύτερες επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία. Δεύτερο, η Κύπρος θα πρέπει να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της, κάτι που θα δώσει στη χώρα επαρκές δημοσιονομικό περιθώριο για παραγωγικές δημόσιες επενδυτικές δαπάνες που με τη σειρά τους θα στηρίξουν τη μακροχρόνια ανάπτυξη.

Τέλος, η Κύπρος θα πρέπει να προχωρήσει σύμφωνα με την ατζέντα της σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Συνεχίζοντας την ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων θα επιτρέψει στους κατοίκους της Κύπρου καλύτερες και λιγότερο ακριβές υπηρεσίες, ενώ παράλληλα θα μπορέσει να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις που με τη σειρά τους μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να αυξήσουν τη ρευστότητα στην κυπριακή οικονομία. 

Ποιος θα είναι ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Κύπρο μετά την ολοκλήρωση της περιόδου του προγράμματος προσαρμογής της κυπριακής οικονομίας;
Το ΔΝΤ, παρακολουθεί τις οικονομικές εξελίξεις στις 189 χώρες μέλη του, αναδεικνύει τους πιθανούς κινδύνους για τη σταθερότητα και παρέχει συμβουλές για τις αναγκαίες προσαρμογές της πολιτικής. Αυτός ο ρόλος του ΔΝΤ θα είναι ακόμη πιο χρήσιμος για την Κύπρο, τώρα που μόλις εξήλθε από το πρόγραμμα προσαρμογής. Ασφαλώς, εάν ζητηθεί, το ΔΝΤ θα συνεχίσει να παρέχει τεχνικές συμβουλές σε ένα ευρύ φάσμα τομέων της οικονομίας. 

ΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΧΑΡΤΙΑ
Ποια είναι τα δυνατά χαρτιά στα χέρια της κυπριακής οικονομίας με τα οποία η Κύπρος μπορεί να προχωρήσει; Τι θα συνιστούσατε για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας; 
Το υψηλά μορφωμένο εργατικό δυναμικό, τα τεχνικά προσόντα στον τομέα του δικαίου, της λογιστικής, του ελέγχου και των συμβουλευτικών υπηρεσιών, η διαδεδομένη γνώση της αγγλικής γλώσσας, καθώς επίσης η γεωγραφικά στρατηγική θέση της Κύπρου, στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, όλα αυτά, αποτελούν δυνατά χαρτιά προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων. 

Ωστόσο, η Κύπρος οφείλει να εργαστεί σκληρότερα στην ανάπτυξη ενός πιο φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, στην Κύπρο ο μέσος όρος για εξασφάλιση άδειας οικοδομής ανέρχεται στις 617 μέρες, ενώ ο μέσος χρόνος εκτέλεσης μιας σύμβασης ανέρχεται στις 1.100 μέρες. Πιστεύω ότι με την εφαρμογή στοχευμένων μεταρρυθμίσεων σε συγκεκριμένους τομείς η χώρα μπορεί να πάει πολύ μακριά. Οι μεταρρυθμίσεις θα επιτρέψουν στην Κύπρο να επωφεληθεί πλήρως από τα ισχυρά χαρτιά της και να αδράξει τις ευκαιρίες προς μακροχρόνια ανάπτυξη της οικονομίας της.  

ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ 
Πολλές χώρες μέμφονται το ΔΝΤ για τις προτεινόμενες λύσεις που δίνει και για τα Μνημόνια. Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο για αυτό το θέμα; 

Το ΔΝΤ είναι όπως ο γιατρός. Υπάρχει πάντοτε η τάση μομφής κατά του γιατρού, εάν η θεραπεία δεν είναι ευχάριστη. Εκείνο το οποίο μπορώ να αναφέρω είναι ότι το να περιμένει κανείς για πολύ καιρό, ώστε να δει τον γιατρό του και έπειτα να εισάγεται στον θάλαμο της εντατικής δεν αποτελεί ποτέ μια καλή ιδέα. 

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ 
Πώς η μετανάστευση αναμένεται ότι θα επηρεάσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες; 

Όσον αφορά στη μετακίνηση πληθυσμού από τη Συρία και άλλες εμπόλεμες ζώνες, επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι πρωτίστως και κυρίως πρόκειται για μια ανθρωπιστική καταστροφή. Σε σχέση με την επίδραση αυτής της προσφυγικής κρίσης στην οικονομία βραχυπρόθεσμα θα σημαίνει την αύξηση του ΑΕΠ, τη δημοσιονομική επέκταση που συνδέεται με τη στήριξη προς τους αιτούμενους άσυλο, καθώς επίσης την επέκταση του εργατικού δυναμικού με την είσοδο νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις θα εξαρτηθούν από το πόσο αφομοιωμένοι θα καταστούν στην αγορά εργασίας. Η επιτυχής αφομοίωση των μεταναστών στην αγορά εργασίας μπορεί να συντελέσει στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων που έχει η γήρανση του ευρωπαϊκού πληθυσμού. 

Ποιες επιπτώσεις πιστεύετε ότι θα προκύψουν στη διεθνή οικονομία εξαιτίας των δράσεων τρομοκρατίας; 
Οι επιπτώσεις της τρομοκρατίας είναι ποικίλες αρχίζοντας από τις απώλειες ανάπτυξης του ΑΕΠ, στη μείωση άμεσων ξένων επενδύσεων, καθώς επίσης στις συνέπειες στο διεθνές εμπόριο. Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν καταδεικνύουν ότι οι περισσότερες χώρες οι οποίες βίωσαν πράξεις τρομοκρατίας στη συνέχεια προσέλκυσαν μειωμένες άμεσες ξένες επενδύσεις. 

Μήπως το ΔΝΤ έχει στρατηγική, ώστε να βοηθήσει οικονομίες από τις χώρες που πλήγηκαν από τρομοκρατικά κτυπήματα; 
Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η διαφοροποίηση των τομέων μπορούν να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα μιας οικονομίας στα εξωτερικά σοκ, όπως για παράδειγμα τις επιπτώσεις τρομοκρατικών επιθέσεων. Στην περίπτωση μιας καλά διαφοροποιημένης οικονομίας, εάν η τρομοκρατία επηρεάσει τις παραγωγικές δραστηριότητες σε έναν τομέα, οι πόροι μπορούν με περισσότερη ευκολία να μεταφερθούν σε άλλο μη επηρεαζόμενο τομέα. Αντιθέτως, οι οικονομίες οι οποίες είναι πιο ευάλωτες σε εξωτερικά σοκ είναι εκείνες οι οποίες, είτε είναι υπερβολικά ειδικευμένες σε ένα τομέα ή σε λίγους τομείς  με αποτέλεσμα να μην διακρίνονται για την ανθεκτικότητά τους. 

Δειτε Επισης

«Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει πειθαρχημένη οικονομική πολιτική-Στόχος η συνέχιση των αναβαθμίσεων»
Ικανοποίηση Μάκη Κεραυνού για την διπλή αναβάθμιση από Moody’s-«Αποτέλεσμα συνετούς πολιτικής»
Ν. Χριστοδουλίδης: Ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές προοπτικές και πιο δυναμική ανάπτυξη η νέα αναβάθμιση(vid)
Διπλή αναβάθμιση και σε επενδυτική βαθμίδα Α από Moody's μετά από 13 χρόνια η Κύπρος-Τι αντανακλά η αξιολόγηση
Προβληματική η εναλλαξιμότητα του διοικητικού και γραμματειακού προσωπικού στο δημόσιο-Αναζητούνται λύσεις
Ετοιμάζει νέο εργοστάσιο στο Τσέρι η Green Dot-Οι κύριες δραστηριότητες κατά την λειτουργία του
Ολοταχώς για μεγάλο ρεκόρ ο τουρισμός... Πάνε για να σπάσουν το φράγμα των τεσσάρων εκατομμυρίων οι αφίξεις
Πρόταση δύο σημείων από τους εργοδότες για άρση του αδιεξόδου στο έτοιμο σκυρόδεμα-Το γάντι στις συντεχνίες
Δείχνει τα δόντια της στις εταιρείες έτοιμου σκυροδέματος η απεργία-Επηρεάζει δραστηριότητες και κερδοφορία
Ζητούν και τα ρέστα οι απεργοί στο σκυρόδεμα-«Δεν έχω μαγικό κουμπί» διαμηνύει ο Γιάννης Παναγιώτου