Powered by

Το Brexit, η Κύπρος και η πορεία μετά το Μνημόνιο

Στην Επιτροπή, στην οποία ήταν μέλος για περίπου δύο χρόνια, δηλαδή στην Οικονομικών, βρέθηκε άλλη μια φορά ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών έδωσε το παρών στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Επιτροπής Οικονομικών, προκειμένου να παρουσιάσει τις προτεραιότητές του. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην Επιτροπή Οικονομικών βρέθηκε και ο νέος πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης.

Πάντως, εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση Αβέρωφ Νεοφύτου αναφορικά με την επάνοδο της Κύπρου σε επενδυτική βαθμίδα στις διεθνείς αγορές, την οποία βλέπει –χρονικά- να γίνεται εφικτή σε ένα με ενάμιση χρόνο.

Αρχική τοποθέτηση
Ο υπουργός Οικονομικών, αφού συνεχάρη τους βουλευτές που έχουν επανεκλεγεί ή που πρώτη φορά εκλέχθηκαν, συνέχισε με τα στοιχεία που μετέφερε στη Βουλή, τονίζοντας ότι: «Η κυπριακή οικονομία παρουσιάζει σημαντικά σημάδια σταθερότητας. Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι ήδη σε θετικό επίπεδο, ενώ ο στόχος για φέτος παραμένει πάνω από το 2%, που είναι και ο στόχος μας. Η εκτίμηση για το 2016 σε σχέση με την ανεργία αναφέρεται σε ποσοστό 13%, ενώ ο μεσοπρόθεσμος στόχος μας είναι η μείωσή της κάτω του 10%. Σε σχέση με τα δημοσιονομικά να αναφέρω ότι ο προϋπολογισμός του 2016 είναι για Τρίτη χρονιά ισοσκελισμένος και με σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα.

Λανθασμένη πρακτική η αύξηση φόρων
Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι από το 2013 κι έπειτα δεν έχουν επιβληθεί νέοι φόροι ή αυξήσεις, αλλά αντίθετα επιχειρήθηκε και επιτεύχθηκε σημαντική μείωση δαπανών. «Κατά την άποψή μου οι φόροι σε περίοδο κρίσης δεν βοηθούν αλλά αντίθετα φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Χάρης Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις προτεραιότητες και τα χρονικά πλαίσια στα οποία πρέπει να κινηθεί η Βουλή και δη η Επιτροπή Οικονομικών.

Ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Αβέρωφ Νεοφύτου, καλωσόρισε τα νέα μέλη της Βουλής και της Επιτροπής, ενώ έκανε και παρατήρηση για την καθυστέρηση.

Πρώτος τον λόγο στην Επιτροπή Οικονομικών μετά τον κ. Νεοφύτου πήρε ο Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος για πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής και βεβαίως πρώτη φορά συμμετείχε στην Επ. Οικονομικών.

Ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να συνεργαστεί και να παράγει έργο και μέσω της Επ. Οικονομικών προς άμβλυνση των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από την οικονομική κρίση. Τόνισε παράλληλα ότι η ομάδα του ΑΚΕΛ θα είναι πάντα έτοιμη για δουλειά, για προτάσεις αλλά και για κριτική.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Άγγελος Βότσης, εκ μέρους του ΔΗΚΟ ο οποίος μάλιστα θα είναι και ο επόμενος πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. «Θα είμαστε αρνητικοί σε νομοσχέδια τα οποία θεωρούμε ότι κινούνται σε νεοφιλελεύθερη πολιτική. Θα είμαστξε δημιουργικοί προκειμένου να προτείνουμε μέτρα για να απαλύνουμε όσο μπορούμε τις πληγές από την κρίση που ταλανίζει τον τόπο μας» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βότσης.

Εκτός πλαισίου της πρώτης συζήτησης ο κ. Βότσης ζήτησε να συζητηθεί και. να ερωτηθεί ο υπουργός Οικονομικών πώς η Κύπρος θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο του Brexit.

Σύντομη τοποθέτηση, κυρίως καλωσόρισμα, έκανε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, όπως και η βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών, Άννα Θεολόγου. Ο Γιώργος Περδίκης, εκ μέρους των Οικολόγων, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα νομοσχέδια που εκκρεμούν στη Βουλή, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να βρει το ισοζύγιο προκειμένου και η ίδια αλλά και τα κοινοβουλευτικά κόμματα να είναι ικανοποιημένα.

Οι απαντήσεις του υπουργού Οικονομικών σε ερωτήσεθς βουλευτών
Ανεργία: «Άλλο ο δείκτης ανεργίας, άλλο οι καταγραμμένοι άνεργοι. Το δεύτερο είναι σαφώς μικρότερο ποσοστό. Εκτός αυτών υπάρχει και ο δείκτης απασχόλησης, ο οποίος επίσης καταγράφει θετική πορεία. Όσο η ανεργία ανεβαίνει τόσο η ανισότητα αυξάνεται. Όσο η ανεργία μειώνεται τόσο η ανισότητα περιορίζεται».

Πληθωρισμός: «Ο ρυθμός ανάπτυξης του 1,6% πέρσι για παράδειγμα, είναι ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης αφού λάβει υπόψη τον δείκτη τιμών και τις μεταβολές τους. Ο κίνδυνος με τον αρνητικό πληθωρισμό είναι να μην έχεις ανάπτυξη. Λόγω των ιδιαιτεροτήτων της Κύπρου ο αρνητικός πληθωρισμός έχει βοηθήσει την ανάπτυξη».

Ξένες επενδύσεις: «Θα πρέπει να ετοιμάσω μια λίστα με τις ξένες επενδύσεις την τελευταία διετία, γιατί αποτελούν εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι για την κυπριακή οικονομία».

Σχέδιο Γιούνκερ: «Ο διαχειριστής του Σχεδίου Γιούνκερ είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και πρέπει να σας πω ότι έχουμε εξασφαλίσει σχέδια από την ΕΤΕπ με το μισό κόστος από το Σχέδιο Γιούνκερ».

Βραχυπρόθεσμος δανεισμός: «Θα πρέπει να βλέπουμε που ήμασταν και που είμαστε σήμερα σε σχέση με τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό. Το 2013 το επιτόκιο ήταν στο 5% και σήμερα λίγο πάνω από το 1% και βεβαίως είναι στόχος να περιοριστεί περαιτέρω όπως και η συνολική απόδοση του δανεισμού μας».

Αξιολογήσεις οίκων: «Από το 2012 όταν και η Κύπρος υπέστη μεγάλες και ραγδαίες υποβαθμίσεις από τους οίκους, έχουμε πλέον αντιστρέψει την εν λόγω εικόνα αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι πολύ πιο ραγδαία συμβαίνουν οι υποβαθμίσεις σε σύγκριση με τις αναβαθμίσεις. Οι οίκοι περιμένουν ακόμη να δουν αποκλιμάκωση των ΜΕΔ, προώθηση μεταρρυθμίσεων, ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας».

Μη εξυπηρετούμενα: «Μέχρι το 2013 δεν καταγράφονταν καν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οπότε δεν είχαμε μια καλή εικόνα σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα, ούτε καν θεωρώ ότι όλες οι τράπεζες είχαν δώσει μόνο καλά δάνεια. Έχουν αλλάξει πολλά από τότε, ακόμη και οι ορισμοί σε σχέση με τα ΜΕΔ».

Brexit: «Εάν υπάρχουν επιπτώσεις από το ενδεχόμενο του Brexit αντιλαμβάνεστε δεν μπορώ να τις διαφημίζω. Θα πρέπει να τονίσω ότι εξετάζουμε θέματα που μας επηρεάζουν και μάλιστα σε βάθος. Οι όποιες ανακοινώσεις ή τοποθετήσεις θα πρέπει να γίνονται στην ώρα τους».  

 

Δειτε Επισης

Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Οι 19 περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει η ανάπτυξη στο Παττίχειο Πάρκο Λάρνακας
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Η Κύπρος στον δρόμο της ανάκαμψης: Απόλυτη επιτυχία για την 3η ετήσια εκδήλωση ΣΑΑ
Πώς προχωρά η υλοποίηση του κυβερνητικού προγραμματισμού για το 2024-Ανασκόπησε την πορεία το Υπουργικό(πίνακες)
Τα νομοσχέδια που ψήφισε η Βουλή για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της αδήλωτης και παράνομης εργασίας
ΣΟΔΑΠ: Στις 4 Νοεμβρίου αρχίζει η πληρωμή σταφυλιών εσοδείας 2024
Επενδυτικές ευκαιρίες από την AstroBank
Mamas & Papas: Το βρετανικό brand που φέρνει στην Κύπρο ο όμιλος Voici La Mode
Πέραν των 170 εκ. ευρώ θα μοιραστούν ΕΟΑ, δήμοι και κοινότητες το 2025-Οι χορηγίες και οι πιστώσεις