Ο απολιτίκ ΔΗΣΥ καθορίζει την πολιτική σκηνή
08:34 - 13 Ιουνίου 2016
Ταύτιση απόψεων με το ΔΗΚΟ στην οικονομία, τουλάχιστον εν μέσω Μνημονίου γιατί αργότερα το ΔΗΚΟ πετάχτηκε στην άλλη πλευρά και ταυτόχρονη ταύτιση απόψεων με το ΑΚΕΛ στο Κυπριακό. Ο κοινός τόπος του ΔΗΣΥ με τα δύο επόμενα μεγαλύτερα κόμματα της Κύπρου, με την παράλληλη, βαθιά διάσταση απόψεων με τα υπόλοιπα κόμματα προκαλεί πολιτικά ερωτηματικά, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα ακόμη και στους ψηφοφόρους του κόμματος αλλά και πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα για τις κυβερνητικές πολιτικές.
Ο ΔΗΣΥ εδώ και χρόνια σχοινοβατεί σε μια απολιτίκ προσέγγιση, αγνοώντας τις δεξιές, εθνικόφρονες ρίζες και ακολουθώντας αδιάφορη έως και παθητική πεπατημένη κεντροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης, με τα οποία πορεύεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Εύλογα μπορεί κάποιος να καταλήξει στο συνειρμό ότι ότι ο ΔΗΣΥ από το δημοψήφισμα του 2004 μέχρι σήμερα αναζητεί την πολιτική ταυτότητά του, έχοντας ενδιάμεσα χειριστεί καθοριστικής σημασίας ζητήματα, είτε ως κυβερνών κόμμα είτε έχοντας το ρόλο του αντιπολιτευόμενου. Παρόλα αυτά, η μετριοπαθής πολιτική Κληρίδη, έχει μετατραπεί στην απολιτίκ προσέγγιση που σήμερα χαρακτηρίζει τον ΔΗΣΥ. Πάντως, άτομα όπως ο Χάρης Γεωργιάδης και ο Κωνσταντίνος Πετρίδης επιδιώκουν να αλλάξουν την πορεία που – σήμερα - ακολουθεί ο ΔΗΣΥ, μέσω φιλελεύθερων προσεγγίσεων, ανοικτής αγοράς και αδύναμης συμμετοχής ή παρέμβασης του κράτους στην αγορά και στην οικονομία.
Την ίδια ώρα, εντός Βουλής ο ΔΗΣΥ επιδιώκει να στήσει συμμαχίες τόσο με το ΔΗΚΟ όσο και με το ΑΚΕΛ, ενώ με τα υπόλοιπα κόμματα η απόσταση είναι χαοτική. Το πρόβλημα προκύπτει όταν οι συμμαχίες συγκρούονται, όταν δηλαδή πρόκειται αφενός για οικονομικά θέματα και αφετέρου για το Κυπριακό.
Η πενταετία που ακολουθεί, εάν δεν προκύψει κάποιο σχέδιο που να τύχει αποδοχής για το Κυπριακό, προμηνύεται χαοτική. Η τακτική του ΔΗΣΥ να ικανοποιήσει πολλούς μέσω συμμαχιών, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη δική του πολιτική επιβίωση, δύναται να αποβεί μοιραία για την επανεκλογή Αναστασιάδη το 2018.