Αιμιλιανίδου: Ένας στους τέσσερις εργάζεται παράνομα στις οικοδομές

Εντός του 2009 το 28,45% των εργαζομένων στην οικοδομική βιομηχανία ήταν αδήλωτοι στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις και το 2016 το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 24,12% δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, κατά τις εργασίες της 21ης Ετήσιας Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ).

Σε χαιρετισμό της, τον οποίο ανέγνωσε ο Διευθυντής του Τμήματος Εργασίας, Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι “τα μικτά κλιμάκια επιθεώρησης συνεχίζουν και εντατικοποιούν τους ελέγχους τους και ενδεικτικά αναφέρω ότι από τον Απρίλιο του 2009 μέχρι το Α’ τρίμηνο του 2016 έχουν πραγματοποιηθεί 17.317 επιθεωρήσεις ειδικά στην οικοδομική βιομηχανία, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 69,91% του συνόλου των επιθεωρήσεων των μικτών κλιμακίων”.

Πρόσθεσε ότι “ο καθένας μας μπορεί να αντιληφθεί τις αρνητικές προεκτάσεις αυτού του φαινομένου που δεν είναι μόνο θέμα εργασιακό αλλά και κοινωνικό, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η ανάγκη λήψης συνεχόμενων και πρόσθετων μέτρων”.

Η Υπουργός Εργασίας είπε ότι “ για αυτό έχουμε προχωρήσει στην ετοιμασία ενός ολοκληρωμένου Νομοσχεδίου, όπου με σύγχρονες τόσο νομοθετικές αλλά και μηχανογραφημένες μεθόδους θα μπορεί να αντιμετωπιστεί η αδήλωτη εργασία”.

Διαβεβαίωσε ότι “το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καταβάλλει προσπάθειες για καταπολέμηση των φαινομένων αυτών, παραμένοντας προσανατολισμένο στην πάταξη της παράνομης και αδήλωτης εργασίας”.

Η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι “η οικονομική εξυγίανση, μέσω υιοθέτησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και κοινωνικά αποδεκτών μέτρων σε όλους τους τομείς εργασίας συμπεριλαμβανομένου και του κατασκευαστικού, έχει τεθεί από την Κυβέρνηση ως ύψιστη προτεραιότητα”.

Πρόσθεσε ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν “να επανέλθουν σε πορεία ανάπτυξης και να συμβάλουν στην αναζωογόνηση της αγοράς εργασίας ενώ μέσα σε στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προωθεί την υλοποίηση σειράς μέτρων, λαμβάνοντας υπόψη και τις δικές σας εισηγήσεις”.

Η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι “η έξαρση του φαινομένου της παράνομης και αδήλωτης απασχόλησης είναι ένα ζήτημα, το οποίο ταλανίζει την επαγγελματική σας κατηγορία για αρκετά τώρα χρόνια και είναι άμεσα συνδεδεμένο με την πορεία της απασχόλησης και ανεργίας στον κλάδο”.

Σημείωσε, καταλήγοντας, ότι “τέτοια φαινόμενα διαβρώνουν την οικονομία και το κατά κοινή ομολογία επιτυχημένο σύστημα εργασιακών σχέσεων της Κύπρου, με παρενέργειες τη δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού που λειτουργεί σε βάρος, όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και όλων των επιχειρήσεων και εργοδοτών που διακρίνονται για τη σοβαρότητα και τον επαγγελματισμό τους”.

Σε δικό του χαιρετισμό ο ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Μάριος Δημητριάδης δήλωσε ότι “οι εξαγγελίες για προκήρυξη προσφορών που αφορούσαν έργα πολλών εκατομμυρίων έχουν υλοποιηθεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό, αφού έχει ήδη προκηρυχθεί μεγάλος αριθμός κατασκευαστικών συμβολαίων και έχουν υπογραφεί αρκετές συμβάσεις.

Πρόσθεσε ότι “αναμένεται δε σύντομα και η υπογραφή άλλων συμβολαίων, αφού προηγουμένως ξεπεραστούν διάφορα εμπόδια, όπως προσφυγές ή προβλήματα με τον αποκλεισμό εργολάβων λόγω εμπλοκής τους σε υποθέσεις που αφορούν τη δικαιοσύνη”.

Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι “υπάρχει αναμφίβολα, αριθμός προσφορών που αντιμετωπίζουν προβλήματα και υπάρχουν ορισμένες αντιδράσεις από την Ομοσπονδία σας για όρους που περιέχονται στα έγγραφα των προσφορών, ειδικά στις περιπτώσεις συμβάσεων για τη μελέτη, κατασκευή και συντήρηση κτηρίων”.

Συνέχισε λέγοντας ότι “το Υπουργείο Μεταφορών σε συνεργασία με άλλους Αρμόδιους Φορείς όπως το Γενικό Λογιστήριο, την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων και το Τμήμα Δημοσίων Έργων είναι σε διαβούλευση μαζί σας για το θέμα”.

Ο Υπουργός Μεταφορών εξέφρασε ετοιμότητα “να εξετάσουμε προτάσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν στην καλύτερη και ταχύτερη υλοποίηση των έργων αλλά οι οποίες, θα διασφαλίζουν ταυτόχρονα, τα συμφέροντα του δημοσίου και την ποιότητα των έργων”.

“Θετική συμβολή σε αυτό αναμένεται να έχει και η πρόσφατη ψήφιση από την προηγούμενη Βουλή του νέου Νόμου για τις Δημόσιες Συμβάσεις, ο οποίος δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στις διαδικασίες προκήρυξης και αξιολόγησης προσφορών ενώ ταυτόχρονα προβλέπει θεσμοθετημένο μηχανισμό αποκλεισμού φορέων, που εμπλέκονται σε μεμπτές διαδικασίες”, είπε ο κ. Δημητριάδης.

Πρόσθεσε ότι “πέραν των πιο πάνω έργων έχει εξασφαλιστεί από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2014-2020, συγχρηματοδότηση για έργα ενεργειακής αναβάθμισης των δημόσιων κτηρίων ύψους 16 εκατομμυρίων, με στόχο την μείωση κατά τα 3% κάθε χρόνο της ενεργειακής κατανάλωσης των ιδιόκτητων δημόσιων κτηρίων”.

Επίσης, “γίνεται και προσπάθεια για εξεύρεση πόρων μέσα από χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας”.

Ο Υπουργός Μεταφορών απευθυνόμενους στους συμμετέχοντες στην Γενική Συνέλευση τούς κάλεσε “να μην δείχνετε καμία ανοχή σε τυχόν μεμπτές συμπεριφορές και να ενώσετε τις προσπάθειες σας με αυτές της κυβέρνησης και των θεσμοθετημένων μηχανισμών ελέγχου, για την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων στο μέλλον”.

Καταλήγοντας, διαβεβαίωσε ότι “το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων συνεχίζει να αναζητά τρόπους δραστικής σύντμησης των διαδικασιών ανάθεσης και υλοποίησης των έργων, μείωσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών και διευκόλυνσης των ιδιωτικών επενδύσεων”.

Ο Κώστας Ρουσιάς, Πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ, σε δική του ομιλία, είπε ότι η οικονομική ύφεση έπληξε πρωτίστως την οικοδομική βιομηχανία, “η σχεδόν μηδενική ζήτηση για νέες κατασκευές, σε συνδυασμό με το κούρεμα των καταθέσεων, την αφαίμαξη ουσιαστικά της αγοράς από ρευστό, άφησε μεγάλη μερίδα των συναδέλφων μας εργολάβων εκτεθειμένους σε ανυπέρβλητους οικονομικούς κινδύνους με την κατάληξη σχεδόν των πλείστων από αυτούς να οφείλουν τεράστια χρηματικά ποσά και να σφραγίζουν στο τέλος τις επιχειρήσεις τους”.

Ανέφερε ότι “αυτή η πραγματικότητα πρέπει επιτέλους να αναγνωριστεί και να καταβληθούν προσπάθειες με ουσιαστικές ενέργειες από όλους και ιδιαίτερα από το Κράτος, για να αντιμετωπιστεί”.

Ο Πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ είπε ότι “η αντιμετώπισή της δεν μπορεί να είναι άλλη, παρά μέσα από την οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη” προσθέτοντας ότι “το Κράτος, που δεν είναι μια αόρατη ύπαρξη, αλλά ορίζεται μέσα από τα διάφορα Κυβερνητικά Τμήματα και Φορείς, που αυτά στελεχώνονται και διοικούνται από Κρατικούς Αξιωματούχους και Λειτουργούς, πρέπει επιτέλους να εκσυγχρονιστεί και να υλοποιήσει εφικτούς και μετρήσιμους στόχους, που θα αποφέρουν άμεσα και θετικά αποτελέσματα”.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, λέγοντας ότι “μέσα από τη λύση του Κυπριακού, είμαστε σίγουροι ότι θα προκύψουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και νέα οικονομικά δεδομένα, που επιτέλους θα οριστικοποιήσουν το τέλος της οικονομικής ύφεσης και θα σηματοδοτήσουν ένα λαμπρό οικονομικό μέλλον για την πατρίδα μας”.

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Ρουσιάς, “μέχρις ότου επέλθει αυτή η μέρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε πραγματικότητες, τέτοιες, που μας επιβάλλουν να είμαστε καθημερινά σε εγρήγορση, για να μπορέσουμε να κρατήσουμε στη ζωή και να συνεχίσουμε τη λειτουργία των εταιρειών μας”.

Ο Πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ είπε ότι “η υλοποίηση όλου του Κρατικού Προϋπολογισμού και η ολοκλήρωση όλων των έργων που εξαγγέλλονται, πρέπει να αντιμετωπιστεί ως επιβαλλόμενη, όπως επιβαλλόμενη πρέπει να είναι και η άντληση και αξιοποίηση όλων των ευρωπαϊκών κονδυλίων, που μπορεί το Κράτος μας να εξασφαλίσει”.

Συνέχισε λέγοντας ότι “οι αριθμοί μπορεί να ευημερούν και οι δείκτες να βελτιώνονται, όμως η καθημερινότητα και πράξη δεν ανταποκρίνονται σε αυτούς, για αυτό και προσδοκούμε σε ευήκοα ώτα από τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης, που βρίσκονται σήμερα κοντά μας, ευελπιστώντας σε αναγνώριση και αποδοχή των εισηγήσεων μας”. Παρέθεσε, επίσης, σειρά εισηγήσεων που αφορούν γραφειοκρατία, μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο, πάταξη διαπλοκής, εφαρμογή κινήτρων κ.ά.

Ο Πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ, είπε ότι, “πέραν από το Κράτος, όλοι οι συλλογικοί φορείς του ιδιωτικού τομέα, οφείλουμε να κινητοποιηθούμε προς την κατεύθυνση της συμβολής για να επέλθει ανάκαμψη του Κατασκευαστικού Τομέα και της οικονομίας του τόπου γενικότερα”.

Εστειλε, επίσης, μήνυμα προς τις συντεχνίες των οικοδόμων με τις οποίες βρίσκονται σε διάλογο για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, καλώντας τις να αναγνωρίσουν και αποδεχθούν τις πραγματικότητες της αγοράς.

 

Δειτε Επισης

Philippe Bone: Μεγαλόπνοα σχέδια για την Accor στην Κύπρο-Σχεδιάζει τουλάχιστον 40 ξενοδοχεία με δέκα έργα ήδη σε εξέλιξη
Ζυγίζουν την πρόταση των εργοδοτών και παίρνουν τις αποφάσεις τους οι συντεχνίες στο έτοιμο σκυρόδεμα
«Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει πειθαρχημένη οικονομική πολιτική-Στόχος η συνέχιση των αναβαθμίσεων»
Ικανοποίηση Μάκη Κεραυνού για την διπλή αναβάθμιση από Moody’s-«Αποτέλεσμα συνετούς πολιτικής»
Ν. Χριστοδουλίδης: Ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές προοπτικές και πιο δυναμική ανάπτυξη η νέα αναβάθμιση(vid)
Διπλή αναβάθμιση και σε επενδυτική βαθμίδα Α από Moody's μετά από 13 χρόνια η Κύπρος-Τι αντανακλά η αξιολόγηση
Προβληματική η εναλλαξιμότητα του διοικητικού και γραμματειακού προσωπικού στο δημόσιο-Αναζητούνται λύσεις
Ολοταχώς για μεγάλο ρεκόρ ο τουρισμός... Πάνε για να σπάσουν το φράγμα των τεσσάρων εκατομμυρίων οι αφίξεις
Πρόταση δύο σημείων από τους εργοδότες για άρση του αδιεξόδου στο έτοιμο σκυρόδεμα-Το γάντι στις συντεχνίες
Δείχνει τα δόντια της στις εταιρείες έτοιμου σκυροδέματος η απεργία-Επηρεάζει δραστηριότητες και κερδοφορία