Ελληνική εταιρεία εκπονεί μελέτη για τον EastMed

Η ελληνική εταιρεία ΥΑΦΑ-ΠΟΣΕΙΔΩΝ, που δραστηριοποιείται στο χώρο του φυσικού αερίου, και η Noble Energy International Ltd υπέγραψαν Συμφωνία Συνεργασίας για την οριστικοποίηση των δραστηριοτήτων που προηγούνται της εκπόνησης της Μελέτης Εφαρμογής του αγωγού East-Med.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της εταιρείας ΥΑΦΑ-ΠΟΣΕΙΔΩΝ, η μελέτη θα περιλαμβάνει εκτίμηση της βιωσιμότητάς του East-Med, ως μίας από τις πιθανές επιλογές εξαγωγής σημαντικού μέρους των κοιτασμάτων φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη.

Το έργο «Αγωγός East-Med» αποτελεί ένα Έργο Ευρωπαϊκού Κοινού Ενδιαφέροντος και οι εν εξελίξει δραστηριότητες ανάπτυξής του υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του προγράμματος συγχρηματοδότησης «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility – CEF).

Η ελληνική εταιρεία ΥΑΦΑ-ΠΟΣΕΙΔΩΝ Α.Ε εμπλέκεται στην ανάπτυξη 3 μεγάλων αγωγών φυσικού αερίου: του αγωγού Ποσειδών, του αγωγού IGB και του αγωγού EastMed, τα οποία έχουν όλα ανεξαιρέτως χαρακτηριστεί ως Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος, λόγω της συνεισφοράς τους στην Ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια μέσω της διαφοροποίησης οδεύσεων και πηγών προμήθειας φυσικού αερίου.

Το έργο Eastern Mediterranean (EastMed) είναι ένας υποθαλάσσιος / χερσαίος αγωγός, μήκους περίπου 1.900 χιλιομέτρων, ο οποίος συνδέει απ’ ευθείας τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου με την Ελλάδα μέσω της Κύπρου και της Κρήτης.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, το Έργο, επί του παρόντος, σχεδιάζεται να μεταφέρει έως 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από τα υποθαλάσσια κοιτάσματα της λεκάνης της Λεβαντίνης (Κύπρος και Ισραήλ), καθώς και από πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Ο αγωγός, σε συνδυασμό με τους αγωγούς Poseidon και IGB, θα μπορεί να προμηθεύσει αέριο στην Ιταλία και σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το έργο έχει λάβει το έτος 2015 ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση 2 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω του προγράμματος «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility – CEF), κεφάλαια αναγκαία για την χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων, που προηγούνται της εκπόνησης της Μελέτης Εφαρμογής (Front End Engineering Design - FEED) του έργου.

Στην παρούσα φάση ολοκληρώνονται οι προ της μελέτης εφαρμογής μελέτες από κοινοπραξία μεγάλων μελετητικών εταιρειών (IntecSea και C&M Engineering), καθώς και από την παγκοσμίου κύρους εταιρεία οικονομικών μελετών και παροχής πληροφοριών IHS. Οι μελέτες υποδεικνύουν ότι το έργο είναι τεχνικά εφικτό, διαθέτει την πιο προηγμένη διαθέσιμη τεχνολογία και αποτελεί οικονομικά βιώσιμη επιλογή για την εξαγωγή φυσικού αερίου.
 (ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΜΜ)

 

Δειτε Επισης

Σε εξέλιξη η μαζική εγκατάσταση έξυπνων μετρητών από την ΑΗΚ
Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας: Σε δημόσια διαβούλευση οι τροποποιητικοί κανονισμοί για το υγραέριο
ΑΔΜΗΕ-Terna: Μνημόνιο συνεργασίας για τη νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Ιταλίας
Παραμένει προσηλωμένος στην υλοποίηση του GSI ο ΑΔΜΗΕ-«Άγνοια όρων που διέπουν ευρωπαϊκά έργα»
Ενέργειες Χριστοδουλίδη μακριά από τα φώτα για το ρεύμα...Ζήτησε από ΡΑΕΚ και ΑΗΚ να μην μπουν αυξήσεις
Διευρύνονται οι δικαιούχοι της ειδικής διατίμησης 08 της ΑΗΚ-Εντάσσονται οικογένειες με 5 ή περισσότερα εξαρτώμενα
Άλμα 3% στις τιμές πετρελαίου με ώθηση από τις προοπτικές προόδου στις συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας
Τα έργα και τα μέτρα της Κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα-Απαντά στο ΑΚΕΛ το Υπ. Εμπορίου
Ε.Ε.: Το σχέδιο απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και οι γεωπολιτικές προκλήσεις
Πτώση των τιμών πετρελαίου καθώς η Fed βλέπει αυξανόμενη οικονομική αβεβαιότητα