Powered by

Το Brexit κερδίζει έδαφος έναντι της παραμονής στην ΕΕ

Εντυπωσιακό άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ καταγράφει νεότερη δημοσκόπηση της εταιρείας ORB για την εφημερίδα Independent, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.
 
Η πρόθεση ψήφου υπέρ του Brexit έχει ανέλθει στο 55%, έναντι 45% υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, αν υπολογιστούν μόνο όσοι δηλώνουν ότι σίγουρα θα ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά σε δείγμα περίπου 2.000 πολιτών την Πέμπτη και την Παρασκευή (9 και 10 Ιουνίου).

Στην προηγούμενη δημοσκόπηση της εφημερίδας τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 51% έναντι 49% πάλι υπέρ του Brexit. Αν υπολογιστεί το σύνολο των απαντήσεων, χωρίς τη βεβαιότητα της προσέλευσης στην κάλπη, το Brexit είναι και πάλι μπροστά με 53% έναντι 47%.
 
Το 78% των υποστηρικτών του Brexit λένε πως σίγουρα θα ψηφίσουν, ποσοστό που μειώνεται στο 66% για τους οπαδούς της παραμονής στην ΕΕ.
 
Πάντως η παραμονή προηγείται στην παράσταση νίκης, με το 52% των ερωτηθέντων να πιστεύουν πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα απορρίπτει το Brexit.
 
Με τη δημοσιοποίηση της δημοσκόπησης η στερλίνα υπέστη τη μεγαλύτερη απώλεια της συναλλαγματικής της αξίας από τα τέλη Φεβρουαρίου, υποχωρώντας κατά 1,4 έναντι του δολαρίου και κατά 0,8% έναντι του ευρώ.
 
Μιλώντας στην τηλεόραση του BBC ο ευρωσκεπτικιστής Νάιτζελ Φάρατζ εκτίμησε ότι η εκστρατεία υπέρ της εξόδου από την ΕΕ βρίσκεται «στο δρόμο της νίκης». Έδωσε ξανά έμφαση στην ενδοκοινοτική μετανάστευση, λέγοντας ότι ακόμα και αν στο παρελθόν η μετανάστευση τόνωσε τη βρετανική οικονομία, οι πολίτες με χαμηλότερα εισοδήματα δέχονται μεγαλύτερη πίεση σήμερα σε σχέση με μία δεκαετία πριν. Όπως σημείωσε, πέρα από το ΑΕΠ υπάρχει και το μέτρο της ποιότητας ζωής, εννοώντας ότι οι μετανάστες το υποβαθμίζουν.
 
Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός Κάμερον είχε πει μιλώντας σε νεανικό κοινό ότι ανησυχεί για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος διότι με αυτό θα χρειαστεί να ζήσουν στο μέλλον οι νέοι της Βρετανίας. Ο κ. Κάμερον έγινε μάλιστα δέκτης φραστικής επίθεσης από νεαρή κοπέλα στο ακροατήριο στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ιστοσελίδα Buzzfeed και το Facebook.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 200 μονάδες βάσης στο 18% η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας
Ξεκινά η bull market για το ασήμι-Μπορεί αυτό το ράλι να σπάσει κάθε ρεκόρ;
Τραμπ: Η συμφωνία με την Ε.Ε. θα είναι η μεγαλύτερη απ’ όλες-Την Κυριακή η συνάντηση με Φον ντερ Λάιεν
Πάουελ: Το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του και τα σενάρια των αγορών
Γερμανία: Αύξηση 11% στην παραοικονομία-Ποιοι είναι οι λόγοι
Πάνω από 4 στους 10 Αμερικανούς βλέπουν μείωση στο πραγματικό τους εισόδημα
UBS: Πώς η συμφωνία του Τραμπ με την Ιαπωνία ξεκαθαρίζει το εμπορικό τοπίο
Σε υψηλό έντεκα μηνών η ανάπτυξη των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης τον Ιούλιο
Τραμπ: Δασμοί 15%-50% για χώρες χωρίς εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ… Τι λέει για την Ε.Ε.
Deutsche Bank: Άλμα κερδών το δεύτερο τρίμηνο του 2025-Άγγιξαν τα 1,5 δις ευρώ