Powered by

Υπ. Εργασίας: Σεβασμός στις συλλογικές συμβάσεις

Οι συλλογικές συμβάσεις και οι νομοθετικές ρυθμίσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές, ξεκαθάρισε την Παρασκευή (10 Ιουνίου) σε δηλώσεις της η υπουργός Εργασίας, διαμηνύοντας πως οι οποιεσδήποτε συμφωνίες συνομολογούνται στην ξενοδοχειακή βιομηχανία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τον νόμο.

Η Ζέτα Αιμιλιανίδου μιλούσε ύστερα από ξεχωριστές συναντήσεις που είχε με τις συντεχνίες ΟΥΞΕΚΑ ΣΕΚ και ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ από τη μια, και τον ΠΑΣΥΞΕ από την άλλη, στις οποίες τέθηκαν επί τάπητος τα προβλήματα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Στις συναντήσεις αποφασίστηκε ότι θα ενεργοποιηθούν οι αρμόδιες επιτροπές του Υπουργείου στις οποίες θα συζητηθούν τα προβλήματα που προέκυψαν.

Ζ. Αιμιλιανίδου: Σεβασμός στους εργαζομένους
Έκκληση στα μέλη του ΠΑΣΥΞΕ για απόλυτη συμμόρφωση με τις νομοθεσίες αλλά και για να πέσουν οι τόνοι, προειδοποιώντας για συγκυρίες που μπορεί να βλάψουν την τουριστική χρονιά, απηύθυνε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Χάρης Λοΐζίδης. Την ίδια ώρα, ικανοποιημένοι έφυγαν από το Υπουργείο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

«Ως Υπουργείο, θεωρούμε ότι πρέπει να γίνονται σεβαστές οι συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες ελεύθερα έχουν υπογραφεί μεταξύ εκπροσώπων των εργαζομένων και των εργοδοτών. Όμως με βάση τη συλλογική σύμβαση έχουμε προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Επομένως, είτε ατομικά συμβόλαια, είτε οποιαδήποτε άλλη συμφωνία στην ξενοδοχειακή βιομηχανία πρέπει να είναι σύμφωνα με τους νόμους και κανονισμούς», τόνισε σε δηλώσεις της η υπουργός, ύστερα κι από τις δύο συναντήσεις.

Όπως εξήγησε, συμφωνήθηκε η ενεργοποίηση των επιτροπών, οι οποίες είναι θεσμοθετημένες, «έτσι ώστε όλα τα προβλήματα να συζητούνται με καλή πίστη και να επιλύονται».

Η υπουργός σημείωσε παράλληλα ότι δεν είναι προς όφελος της τουριστικής βιομηχανίας οι οποιεσδήποτε αντεγκλήσεις. «Εκείνο το οποίο είναι σημαντικό είναι να γίνονται σεβαστοί οι εργαζόμενοι, να σεβόμαστε τους όρους εργασίας και να μην υπάρχει εκμετάλλευση».

Με διάλογο μπορούν οποιαδήποτε προβλήματα να εξαλειφθούν, σημείωσε η κ. Αιμιλιανίδου.

ΠΑΣΥΞΕ: Να πέσουν οι τόνοι
«Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε προς όλους τους συναδέλφους τους ξενοδόχους είναι απόλυτη συμμόρφωση με τις νομοθεσίες. Είτε ατομικά συμβόλαια, είτε συλλογικές συμβάσεις, οι νομοθεσίες είναι υπεράνω όλων» είπε από πλευράς του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης.

Σημείωσε δε ότι η Υπουργός «έδωσε το στίγμα ότι είναι αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα η σύναψη ατομικού συμβολαίου, όπως είναι και αναφαίρετο δικαίωμα η συνομολόγηση συλλογικών συμβάσεων».

Ο κ. Λοΐζίδης έκανε έκκληση προς τις συντεχνίες «να ρίξουν τους τόνους των δημόσιων παρεμβάσεών τους», επισημαίνοντας πως «είμαστε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου και ήδη οι εξαγγελίες και οι πολεμικές ιαχές επηρεάζουν τις αγορές».

«Πρέπει να χαμηλώσουμε τους τόνους για να προστατεύσουμε την πατρίδα μας μια χρονιά που φαίνεται ότι πάει αρκετά καλά η τουριστική βιομηχανία και οι συγκυρίες από τις οποίες ενδεχόμενα επωφελήθηκε η Κύπρος μπορούν να μετατραπούν σε μπούμερανγκ συγκυριών για άλλους να επωφεληθούν από τις δικές μας συμπεριφορές» ανέφερε.

Ικανοποίηση από τις συντεχνίες
Ικανοποιημένοι από τις τοποθετήσεις της Υπουργού έμειναν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Ο ΓΓ της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ Λευτέρης Γεωργιάδης είπε ότι οι συντεχνίες ξεκαθάρισαν τη δική τους θέση αρχής ότι οι συλλογικές συμβάσεις που συμφωνούνται και υπογράφονται πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές προκειμένου να επικρατήσει η ομαλότητα και η εργασιακή ειρήνη.

«Φαίνεται ότι υπάρχει μια προσέγγιση που εφόσον γίνει αποδεκτή από όλους, επιλύει σε ένα σημαντικό βαθμό το πρόβλημα όπως παρουσιάζεται τουλάχιστον σήμερα» είπε.

Ειδικότερα εξήγησε πως σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των κανονισμών και των νέων δικαιωμάτων που υιοθετήθηκαν νομικά, οι συντεχνίες θεωρούν πως αυτά πρέπει να είναι πρόσθετα σε όσα ως σήμερα οι εργαζόμενοι έπαιρναν και ότι δεν θα πρέπει να αναπροσαρμόζονται οι μισθοί ώστε να απορροφήσουν το πρόσθετο κόστος από τα ωφελήματα που έχουν ρυθμιστεί νομικά, με τους κανονισμούς.

«Σήμερα σε αρκετά ξενοδοχεία μειώνονται μισθοί γιατί οι εργαζόμενοι έχουν κερδίσει νομικά το δεύτερο οff την εβδομάδα, έχουν κερδίσει 15 αργίες, που μέχρι σήμερα δεν τις έπαιρναν γιατί παραβιαζόταν η συλλογική σύμβαση και συνυπολογίζουν ότι στο μισθό περιλαμβάνονται αυτά τα δικαιώματα πράγμα που αχρηστεύει την ίδια την νομοθεσία», είπε.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι οι συντεχνίες συμφωνούν με τον τρόπο που τοποθετήθηκε η Υπουργός επί αυτών των ζητημάτων στη συνάντηση και «εφόσον εφαρμοστούν όντως σε ένα μεγάλο βαθμό λύεται αυτό το ζήτημα».

«Ευελπιστούμε ότι δεν θα χρειαστεί να μπούμε σε κινητοποιήσεις, σεβόμενοι όλοι τους θεσμούς, το εργασιακό σύστημα που έχουμε και τις συλλογικές συμβάσεις, για τις οποίες και η εργοδοτική πλευρά έχει εκφράσει την ικανοποίηση της επανειλημμένα, για τις σοβαρές υποχωρήσεις που έκαναν οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια για να στηριχθεί ο τομέας, και δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία, ενώ υπάρχει μια συμφωνημένη σωστή συλλογική σύμβαση, να επιδιώκεται αυτή να παραβιάζεται», είπε.

Από πλευράς του ο Μιλτιάδης Μιλτιάδου ΓΓ της ΟΥΞΕΚΑ ΣΕΚ είπε ότι στη συνάντηση η Υπουργός επαναβεβαίωσε τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Συνέδριο του ΠΑΣΥΞΕ για πλήρη εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων, των κανονισμών και τις προσλήψεις Κυπρίων εργαζομένων.

Ο κ. Μιλτιάδου κάλεσε τους ξενοδόχους να σεβαστούν τις συλλογικές συμβάσεις και τόνισε πως τυχόν συμβόλαια τα οποία υπογράφουν με τους υπαλλήλους σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι υποδεέστερα των συλλογικών συμβάσεων.

«Τουλάχιστον με αυτά που μας έχει αναφέρει η Υπουργός, φεύγουμε αρκετά ικανοποιημένοι», είπε απαντώντας σε ερώτηση, προσθέτοντας πως θα πρέπει το Υπουργείο να προβεί σε επιθεωρήσεις στα ξενοδοχεία και σε καταγγελίες εάν δεν εφαρμόζεται ο νόμος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η άτεγκτη στάση των συντεχνιών βάζει σε κίνδυνο τη ξενοδοχειακή βιομηχανία-«Όχι» και από ΣΕΚ στη μεσολαβητική πρόταση
ACTTA: Χοροεσπερίδα φιλανθρωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο των δράσεων για τα 70 χρόνια λειτουργίας του
Ρίχνουν δίκτυα στην πολωνική αγορά-Συνάντηση ΕΤΑΠ Αμμοχώστου με ταξιδιωτικούς πράκτορες από την χώρα
Άνοιξε εντός του Sunset Gardens το Nomad Bread & Coffee-Μοντέρνες και ευρύχωρες εγκαταστάσεις(pics)
Lordos Hotels: Αναδιοργάνωση θυγατρικής και σε νέα βάση η λειτουργία του Golden Coast Hotel
Στην Αγία Νάπα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος η Υφ. Ναυτιλίας-Συναντήθηκε με το Δήμαρχο
ΕΤΑΠ Πάφου: Χρηματοδότηση έως €25.000 για μικρομεσαίες επιχειρήσεις-100% χρηματοδότηση
Aphrodite Hills Resort και όμιλος PERHA συνεργάζονται για το ετήσιο Σαββατοκύριακο αγάπης και συνεισφοράς
Παραμένει αισιόδοξος και ρίχνει το γάντι στις συντεχνίες για την συλλογική σύμβαση στα ξενοδοχεία ο Παναγιώτου
Βάζουν σε μπελάδες την ξενοδοχειακή βιομηχανία οι συντεχνίες-«Όχι» ΠΕΟ και επιφυλάξεις ΣΕΚ για την μεσολαβητική