Παττίχης: Η Remedica παραμένει κυπριακή εταιρεία

Πέρα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς, δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα στην εταιρεία, δηλώνει ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Remedica, Χαράλαμπος Παττίχης, τονίζοντας ότι η Remedica παραμένει κυπριακή εταιρεία, με τον ίδιο στο τιμόνι της, με πλήρη έλεγχο, πλαισιωμένος από τα στελέχη της. Η συμφωνία για εξαγορά της εν λόγω φαρμακευτικής βιομηχανίας προνοεί την άμεση καταβολή 260 εκατ. ευρώ και άλλων 75 εκατ. μετά από 3 χρόνια.

Σχολιάζοντας την εξαγορά της κυπριακής φαρμακευτικής βιομηχανίας Remedica από τη διεθνή εταιρεία Ascendis Health, εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότιο Αφρική, ο κ. Παττίχης επισημαίνει κάτι το οποίο του είχε πει ο πατέρας του κάποτε. «Η φιλοσοφία μου πίσω από τη δημιουργία και ανάπτυξη αυτής της εταιρείας ήταν μεν η επιδίωξη του κέρδους, αλλά μόνο όταν αυτή ήταν για το κοινό συμφέρον όλων των εμπλεκομένων». Μέσα από αυτό το σκεπτικό, και μετά από πολλή σκέψη και προβληματισμό 2-3 χρόνων για το μέλλον της εταιρείας, εξηγεί ο κ. Παττίχης, «πήραμε την απόφαση να αναζητήσουμε στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα φέρει μέσα τεχνογνωσία, προϊόντα, χρηματοδότηση ή άλλο χρήσιμο στοιχείο». Μετά από πολλές επαφές και κάμποση δουλειά, προσθέτει, «καταλήξαμε σε συμφωνία με την εταιρεία Ascendis Health, η οποία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότιο Αφρική, για να μπει η εταιρεία κάτω από την ομπρέλα τους».
Όπως επισημαίνει ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Remedica, «η επιλογή της συγκεκριμένης εταιρείας έγινε γιατί διασφαλίζει τη συνέχεια της Remedica, αφού η Ascendis θέλει να χτίσει μια ολοκληρωμένη, διεθνή και μόνιμη παρουσία στον τομέα της υγείας, που συμπεριλαμβάνει και φάρμακα για ανθρώπινη χρήση».

Εξάλλου ο κ. Παττίχης χαρακτηρίζει ως πολύ καλή τη συμφωνία και για τις δύο πλευρές, αναφέροντας ότι συμπεριλαμβάνει την παροχή των προϊόντων της Ascendis στη Remedica καθώς και των πάνω από 200 φακέλων εγγραφής για νέα προϊόντα που διαθέτει μέσω θυγατρικής της εταιρείας «σε ευνοϊκούς για μας όρους, με τη Remedica να εντάσσεται στο συγκρότημα Ascendis, το οποίο έχει πάνω από 40 εταιρείες σε διάφορους κλάδους και διάφορες χώρες».

Μεταξύ άλλων, διευκρινίζει ότι στόχος ήταν και παραμένει η βιώσιμη ανάπτυξη της Remedica, γι’ αυτό και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «κάτω από τη νέα ομπρέλα, και με το άξιο προσωπικό που έχουμε, όχι μόνο θα συνεχίσουμε την καλή πορεία μας, αλλά θα καταφέρουμε ακόμα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα».

Την ίδια ώρα, όπως εξηγεί ο Χαράλαμπος Παττίχης, το «success story» της Remedica θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών για την Κύπρο για περαιτέρω επενδύσεις.

Ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία
Την έντονη σημασία της εξαγοράς της κυπριακής φαρμακοβιομηχανίας Remedica Holdings από την Ascendis Health, τόσο για τη συγκεκριμένη βιομηχανία όσο και για την κυπριακή οικονομία, τονίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕ Λεμεσού, Κώστας Γαλαταριώτης.

Όπως εξηγεί ο κ. Γαλαταριώτης, η εν λόγω εξαγορά αποδεικνύει ότι η Κύπρος διαθέτει εταιρείες και βιομηχανίες, όπως η φαρμακευτική, οι οποίες είναι πολύ προοδευτικές, καταφέρνοντας να ξεπεράσουν τα σύνορα και να δραστηριοποιηθούν εξαγωγικά. «Το γεγονός ότι μια εταιρεία από τη Νότιο Αφρική αποφασίζει να διαθέσει μεγάλα ποσά για την εξαγορά μιας κυπριακής φαρμακοβιομηχανίας αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην εταιρεία, στη φαρμακευτική βιομηχανία, όπως επίσης και στην ίδια την κυπριακή οικονομία», αναφέρει σχετικά.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Λεμεσού τονίζει ότι η πρόθεση της νοτιοαφρικανικής εταιρείας να επεκτείνει και να αναβαθμίσει τις δραστηριότητες της Remedica, στοχεύοντας παράλληλα σε αύξηση των εξαγωγών της φαρμακοβιομηχανίας, αναμένεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα ευεργετική για τη Λεμεσό, καθώς θα συνεπάγεται ταυτόχρονα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα του ότι οι τρίτες χώρες βλέπουν την Κύπρο ως ένα ασφαλές όχημα για την είσοδό τους στην ευρωπαϊκή αγορά». Εξηγώντας ότι η φαρμακευτική βιομηχανία είναι ίσως η πιο σημαντική εξαγωγική βιομηχανία της Κύπρου, ο κ. Γαλαταριώτης τονίζει ότι η εξαγορά της Remedica θα έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στο όνομα όσο και στην αξιοπιστία της Λεμεσού και της Κύπρου γενικότερα.

Το ρεπορτάζ έχει δημοσιευθεί στο μηνιαίο newsletter και στην ιστοσελίδα του ΕΒΕ Λεμεσού.
 

 

Δειτε Επισης

Συνεργασία ΤΕΠΑΚ και Energame-Στόχος να γεφυρωθεί το χάσμα ακαδημαϊκής κοινότητας και βιομηχανίας
Κορυφαίοι ομιλητές στον τομέα της ογκολογίας και της ανακουφιστικής φροντίδας σε επιστημονικό συνέδριο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου
Υπέγραψαν MoU και ενώνουν δυνάμεις για έλευση νέων επενδύσεων στην Κύπρο ΧΑΚ και Invest Cyprus
Δράσεις από CNP Ασφαλιστική και Αστυνομία Κύπρου για καλλιέργεια κουλτούρας οδικής ασφάλειας
Απονομή υποτροφιών της Safe Bulkers, Inc. για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025(pics)
Primetel Business Networking Event: Συνάντηση κορυφής του κυπριακού επιχειρείν
Οι ομιλητές του 15ου Συνταξιοδοτικού Φόρουμ
Οι Γενικές Ασφάλειες αναθεωρούν τη «Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»
Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου: Αναγνωρισμένος όμιλος ο HHG-Κανένας κίνδυνος από τις εξαγορές νοσοκομείων
Η EMBIO Diagnostics βάζει το στίγμα της στη διεθνή σκηνή του GITEX 2024