Powered by

Κινδύνους σε ρωσικές εταιρείες εντοπίζουν οι Fitch

Το άνοιγμα εκ νέου των διεθνών αγορών ομολόγων για τις ρωσικές εταιρείες θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά το χρόνο ωρίμανσης των ομολόγων τους και να μειώσει τον κίνδυνο που υπάρχει, μεσοπρόθεσμα, για αναχρηματοδότηση χρέους τους σε ξένο νόμισμα, τονίζει ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings, υπογραμμίζοντας ότι ο επιχειρηματικός τομέας της Ρωσίας θα κληθεί να αποπληρώσει χρέος συνολικού ποσού 122 δισεκατομμυρίων ευρώ που λήγει από το 2018 και μετά.

Ταυτόχρονα, ο διεθνής οίκος υπογραμμίζει ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση για ρωσικά ομόλογα, καθώς η πτώση των αποδόσεων ομολόγων που βρίσκονται στην επενδυτική κατηγορία οδηγούν όλο και περισσότερους επενδυτές σε πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις, όπως είναι οι αναδυόμενες αγορές. Ωστόσο, εκτιμά ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να καταβάλουν υψηλό κόστος για να δανειστούν.

Σημειώνει ότι το ρωσικό κράτος εξέδωσε τον περασμένο μήνα ομόλογα αξίας 1,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εξέλιξη που αποτελεί την πρώτη διεθνή έκδοση ομολόγων κατά τα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια.

Επικαλούμενος δημοσιεύματα Μέσων Ενημέρωσης, ο Fitch αναφέρει ότι η ρωσική εταιρεία Novolipetsk Steel αντιμετώπισε μεγάλη ζήτηση για έκδοση ομολόγων σε δολάρια, ενώ δύο άλλες ρωσικές επιχειρήσεις - Sovcomflot και Evraz - αναμένεται να εκδώσουν ομόλογα σε δολάρια, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αγορά κεφαλαίων άρχισε να επαναλειτουργεί για τις ρωσικές εταιρείες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, μια προηγούμενη απόπειρα που επέτρεψε στις εταιρείες Norilsk Nickel και Evraz να εκδώσουν ομόλογα στα τέλη του περασμένου έτους αποδείχθηκε προσωρινή και οι επενδυτές είναι πιθανό να παραμένουν ακόμη επιφυλακτικοί λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Αναλύοντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες των 61 ρωσικών επιχειρήσεων που αξιολογεί, ο Fitch αναφέρει ότι αυτές δεν έχουν να αντιμετωπίσουν χρέος μεγάλης αξίας που ωριμάζει εντός των ετών 2016 και 2017. Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι οι συγκεκριμένες ρωσικές εταιρείες θα πρέπει να αποπληρώσουν χρέος σε ξένο νόμισμα αξίας 20,8 δισ. δολαρίων που λήγει το 2016 και 19,8 δισ. δολαρίων που λήγει το 2017.

Σημειώνει, ωστόσο, ο ευρύτερος ρωσικός επιχειρηματικός τομέας θα βρεθεί αντιμέτωπος με αποπληρωμή χρέους ύψους 122 δισ. δολαρίων που λήγει το 2018 και μετά, με βάση εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.

“Αναμένουμε ότι οι μεγάλες ρωσικές εταιρείες θα είναι πρόθυμες να πληρώσουν κάτι περισσότερο για να μπορέσουν να επεκτείνουν τον χρόνο ωρίμανσης των ομολόγων τους και να μειώσουν τον κίνδυνο αναχρηματοδότησης εάν η αγορά ανοίγει ξανά για αυτές”, υπογραμμίζει ο οίκος.

Οι τομείς που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε χρέος με ξένο νόμισμα είναι αυτοί των μετάλλων, εξόρυξης, πετρελαίου, φυσικού αερίου και χημικών προϊόντων, τα οποία αποφέρουν σημαντικά έσοδα σε δολάρια, σημειώνει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας
«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.
UBS: Ο χρυσός λάμπει στις αγορές-Γιατί έρχεται νέα άνοδος
Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%