«Έξυπνοι» μετρητές ρεύματος σε 300 καταναλωτές
16:46 - 01 Ιουνίου 2016
Ένα πρωτοποριακό ερευνητικό έργο από το Εργαστήριο Φωτοβολταϊκής (ΦΒ) Τεχνολογίας και την Ερευνητική Μονάδα Ενεργειακής Αειφορίας ΦΩΣ του Πανεπιστήμιου Κύπρου υλοποιείται αυτό το χρονικό διάστημα στο νησί μας, με σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για την ενεργειακή εξέλιξη του τόπου.
Πρόκειται για το ερευνητικό έργο, με τίτλο «Ευφυή συστήματα συμψηφισμού για προώθηση και βέλτιστη ενσωμάτωση Φωτοβολταϊκής Τεχνολογίας στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της Κύπρου» («Smart net metering for promotion and cost-efficient grid-integration of PV technology in Cyprus (SmartPV)»), (www.smartpvproject.eu), που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE+ (LIFE+ Environment Policy and Governance).
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, το ερευνητικό έργο SmartPV σκοπεύει να βελτιστοποιήσει το σύστημα συμψηφισμού παραγωγής-κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (net-metering) για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (stakeholders) περιλαμβανομένων των καταναλωτών, διαχειριστών δικτύων διανομής και προμηθευτών.
To έργο, του οποίου συντονιστής είναι το Πανεπιστήμιο Κύπρου, έχει συνολικό προϋπολογισμό €1.219.838 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το έτος 2017. Για την υλοποίησή του συνεργάζονται σημαντικοί φορείς από την Κύπρο και συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο Κύπρου, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου, η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, το Τμήμα Περιβάλλοντος (Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος), και η Deloitte.
Εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών ρεύματος
Η κύρια δράση προς επίτευξη των στόχων του έργου είναι το πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης έξυπνων μετρητών σε 300 συμμετέχοντες/καταναλωτές. Οι μετρητές αυτοί έχουν τη δυνατότητα αποστολής μετρητικών δεδομένων και πληροφορίας για την εισαγόμενη και εξαγόμενη (import-export) ενέργεια στο νοικοκυριό σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μάλιστα, σε 100 από τα 300 νοικοκυριά έχει εγκατασταθεί και 2ος έξυπνος μετρητής που καταγράφει και επικοινωνεί την παραγόμενη ενέργεια από το ΦΒ σύστημα, ως επίσης και ενημερωτική οθόνη εντός της κατοικίας (in-house display) από την οποία οι συμμετέχοντες θα μπορούν να ενημερώνονται για την παρούσα κατανάλωση και παραγωγή, όπως και να λαμβάνουν σχετικά στατιστικά στοιχεία.
Η πρακτική αυτή ήδη εφαρμόζεται σε άλλες χώρες και δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να παρακολουθεί και να ελέγχει την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται και να υπολογίζει το κόστος λειτουργίας των ηλεκτρικών συσκευών που υπάρχουν στο σπίτι σε πραγματικό χρόνο, συμβάλλοντας έτσι στην αποφυγή αλόγιστης χρήσης της ενέργειας, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην ορθότερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση του οικιακού εξοπλισμού, καθώς και στη διαπαιδαγώγηση σε θέματα εξοικονόμησης/«πράσινης» ενέργειας.
Μία παρεμφερής δράση του έργου για την υιοθέτηση της διαχείρισης της ζήτησης των καταναλωτών (demand-side management) είναι η εφαρμογή διαφορετικής τιμής της μονάδας ενέργειας σε διαφορετικές ώρες της μέρας (Time-Of-Use tariff, διατίμηση TOU), η οποία να αντανακλά το πραγματικό κόστος παραγωγής της ενέργειας. Με αυτό τον τρόπο, ο καταναλωτής θα έχει την ευχέρεια να μετακινήσει τα ευέλικτα φορτία του, δηλαδή αυτά που μπορούν να λειτουργήσουν σε άλλες ώρες της μέρας, όπως π.χ. πλυντήρια πιάτων, ρούχων, φούρνοι, αλλά και να ρυθμίσει τις συσκευές κάποιων φορτίων του σε πιο οικονομική λειτουργία, π.χ. κλιματιστικά και ηλεκτρικές θερμάνσεις, ώστε να εξοικονομήσει ενέργεια και κατ’ επέκταση χρήματα στο λογαριασμό του ηλεκτρικού.
Στις προσεχείς εβδομάδες, οι ομάδες εργασίας του έργου Smart PV θα συναντηθούν με τον κάθε συμμετέχοντα ξεχωριστά για να τον ενημερώσουν για τις ενέργειες που μπορεί να κάνει προς όφελός του. Κατά τη συνάντηση αυτή, θα γίνει ανάλυση του ενεργειακού τους προφίλ και θα «καταστρωθεί» πλάνο δράσης με στόχο τη μετακίνηση των ευέλικτων φορτίων τους. Σε αυτή τους την προσπάθεια θα έχουν όλα τα εφόδια και ανατροφοδότηση, συμπεριλαμβανομένης της ειδικά σχεδιασμένης διαδικτυακής εφαρμογής από την οποία θα μπορούν να παρακολουθούν τα αποτελέσματα της συμμετοχής τους. Μάλιστα, στο 1/3 περίπου των συμμετεχόντων θα δοθεί και tablet/οθόνη αφής για άμεση σύνδεση με την εφαρμογή.
Μετά τη συνάντηση και για δώδεκα μήνες, ξεκινώντας από τη 1η Ιουλίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν στη διάθεση τους νέα τιμολόγηση Time-of-Use (ToU) βασιζόμενη στην Ανταπόκριση στη Ζήτηση (Demand Side Management) για να επιδιώξουν όφελος για τους ιδίους αλλά και για το σύστημα.
Οι ομάδες εργασίας σε αυτό το έργο (Ερευνητική Μονάδα Ενεργειακής Αειφορίας ΦΩΣ του Πανεπιστήμιου Κύπρου, Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου, Deloitte, Τμήμα Περιβάλλοντος) επιθυμούν να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους σε όλους τους συμμετέχοντες και να τους υποσχεθούν ότι μαζί θα εργαστούν για την εξέλιξη του νησιού μας σε θέματα ενέργειας.
Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 50% από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ