Powered by

Ονειρικοί προορισμοί που… δεν θέλουν πολλούς τουρίστες

Γραφικά χωριά, παρθένες παραλίες και μια παλιά αρχιτεκτονική δεν μπορούν εύκολα να ανανεωθούν. Όμως όταν οι πόλεις δέχονται δεκάδες χιλιάδες τουρίστες, η φθορά είναι αναπόφευκτη.

Για το λόγο αυτό, ορισμένοι ονειρικοί προορισμοί του κόσμου δεν επιζητούν τόσο πολύ την άφιξη των τουριστών.

Παρακάτω θα δούμε ποιοι είναι αυτοί:

CINQUE TERRE, ΙΤΑΛΙΑ
Το Cinque Terre είναι ένα από τα πιο τουριστικά μέρη της Ιταλίας, το οποίο ευελπιστεί να μειώσει τον αριθμό των ξένων επισκεπτών και να δέχεται το ανώτερο σε 1,5 εκατ. τουρίστες ετησίως. Σημειώνεται ότι την περσινή χρονιά την περιοχή επισκέφθηκαν 2,5 εκατ. άνθρωποι, κυρίως λόγω του αυξημένου αριθμού κρουαζιερών που κάνουν στάση στο λιμάνι. Τα χωριά, ωστόσο, δεν έχουν την υποδομή έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν τη δραματική αύξηση του τουρισμού και για το λόγο αυτό αναμένεται να περιοριστεί η πρόσβαση σε πέντε από αυτά.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, ΕΛΛΑΔΑ
Tα ασβεστωμένα κτίρια της Σαντορίνης, μοιάζουν σαν να έχουν βγει από παραμύθι. Η Ένωση Λιμένων Ελλάδος προσφάτως ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων που καταφθάνει καθημερινώς στο νησί, ενώ θα μπορούν περίπου 8.000 τουρίστες να επισκέπτονται τη Σαντορίνη ανά ημέρα. 




ΒΕΝΕΤΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ
Η Βενετία «βυθίζεται» από τουρίστες κάθε χρόνο, ενώ υπάρχουν ημέρες που επισκέπτονται τα κανάλια της πόλης μέχρι και 80.000 άνθρωποι. Ορισμένοι ντόπιοι της περιοχής υποστηρίζουν μάλιστα ότι η τουριστική κίνηση απειλεί τα λιμάνια, τα κανάλια, τη λιμνοθάλασσα καθώς και τους ίδιους τους δρόμους, ζητώντας να υπάρξει ένας περιορισμός στην άφιξη των ξένων επισκεπτών.




ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ, ΙΣΠΑΝΙΑ
Η Βαρκελώνη είναι η πόλη της Ισπανίας που δέχεται τους περισσότερους τουρίστες. Θέλοντας να πάρει την κατάσταση στα χέρια, η δήμαρχος της πόλης δήλωσε το 2015 ότι θα σταματήσει να παρέχει άδειες λειτουργίας σε ξενοδοχεία για τη διάρκεια ενός έτους προκειμένου να προσδιοριστούν οι συνέπειες από τη ραγδαία αυτή ανάπτυξη του τουρισμού. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα σχέδια της δημάρχου καταδικάστηκαν από τον υπουργό Τουρισμού της χώρας, ο οποίος τόνισε ότι αυτή η κίνηση θα προκαλέσει ένα τεράστιο πλήγμα στην οικονομία της πόλης.

ΜΠΟΥΤΑΝ-ΝΟΤΙΑ ΑΣΙΑ
Η μικρή χώρα των Ιμαλαϊων, το Μπουτάν, έχει «ορκιστεί» να παραμείνει στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα, όταν πρόκειται για τον τουρισμό. Το έθνος χρεώνει τον κάθε ξένο επισκέπτη 200 δολάρια την ημέρα, με εξαίρεση όσους προέρχονται από την Ινδία, το Μπαγκλαντές, και τις Μαλδίβες. Μάλιστα, όλες οι κρατήσεις με προορισμό το Μπουτάν πραγματοποιούνται μέσω ενός τοπικού πράκτορα, ενώ οι αρχές θεωρήσεων (βίζα) είναι αρκετά αυστηρές κατά την είσοδο στη χώρα.


ΙΣΛΑΝΔΙΑ
Όπως πολλοί ονειρικοί προορισμοί, έτσι και η Ισλανδία έχει περισσότερους τουρίστες από ότι κατοίκους. Μάλιστα, ο αριθμός των επισκεπτών έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, εν μέρει χάρη στην αυξημένη παρουσία των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους, όπως η WOW και η Norwegian Air Shuttle. Σύμφωνα όμως με μια έρευνα του 2014, θα ήταν φρόνιμο να περιοριστεί ο αριθμός των τουριστών, μέχρι να ανακαινιστούν οι δρόμοι της χώρα.


MOGAO GROTTOES, ΚΙΝΑ
Η διάσημη περιοχή της Β. Κίνας, Mogao Grottoes, αποφάσισε να περιορίσει τον ημερήσιο αριθμό επισκεπτών στις 6.000 σε περιόδους αιχμής. 







SKELLIG MICHAEL, ΙΡΛΑΝΔΙΑ
To Skellig Michael είναι η περιοχή όπου γυρίστηκε η τελευταία σκηνή του Star Wars: The Force Awakens. Καθημερινά περίπου 180 άτομα επιτρέπονται να επισκεφθούν το σημείο αυτό, το οποίο είναι προσβάσιμο μόνο με πλοίο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο. 





LORD HOWE ISLAND, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Το νησί βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Αυστραλίας, μεταξύ του Μπρισμπέιν και του Σίδνεϊ. Καθημερινά μπορούν να επισκεφθούν την περιοχή μόνο 400 άτομα, ενώ ο μόνος τρόπος για να βρεθεί κανείς εκεί είναι αεροπορικώς είτε με δικό του σκάφος.





ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ
Τα τουριστικά γκρουπ που επισκέπτονται την Ανταρκτική πρέπει να έχουν λάβει άδεια για να επισκεφθούν την περιοχή, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Ανταρκτικής, ενώ υπάρχει όριο επισκεψιμότητας για τα κρουαζιερόπλοια και τους τουρίστες.




ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας
«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.
UBS: Ο χρυσός λάμπει στις αγορές-Γιατί έρχεται νέα άνοδος
Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας