Εφεδρικά μέτρα με προεδρικό διάταγμα ζητά η Αθήνα
19:22 - 09 Μαΐου 2016
Με προεδρικό διάταγμα και όχι με νόμο, προτείνει η ελληνική Κυβέρνηση να γίνεται η περικοπή δαπανών στην περίπτωση αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με την νέα ελληνική πρόταση, που κατέθεσε ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Ε. Τσακαλώτος στο Eurogroup. Την ίδια ώρα, συμφωνία για το χρέος στις 24 Μαΐου επιθυμεί ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.
Κάθε 30 Απριλίου, ο Υπουργός Οικονομικών θα καταρτίζει μια έκθεση πεπραγμένων από την οποία θα φαίνεται αν υπάρχει δημοσιονομική παρέκκλιση. Αν υπάρχει, τότε θα εκδίδεται προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα αποφασίζεται η λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, από μια λίστα κωδικών του προϋπολογισμού. Σε αυτή τη λίστα υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις, τις οποίες ο Ε. Τσακαλώτος περιγράφει στο προσχέδιο της πρότασής του προς τους θεσμούς. Στη λίστα των εξαιρέσεων δεν υπάρχουν οι μισθοί του δημοσίου και ησυνταξιοδοτική δαπάνη.
Την πρόταση θα αναλάβουν να βελτιώσουν οικονομοτεχνικά οι θεσμοί και στο επίπεδο του euro working group, το οποίο ενδέχεται να συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη.
Ο στόχος είναι μια συνολική συμφωνία ως το τέλος του μήνα, κάτι το οποίο προβλέπει και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ντέισελμπλουμ: Συμφωνία στις 24 Μαΐου
Συμφωνία για το χρέος στις 24 Μαΐου επιθυμεί ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, όπως δήλωσε προσερχόμενος στην συνεδρίαση.
Σήμερα (Δευτέρα 9 Μαΐου), όπως διευκρίνισε, δεν αναμένει οριστικά συμπεράσματα.
«Θα συζητήσουμε το πότε, το εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις, εάν είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι το θέμα του χρέους θα συζητηθεί αργότερα.
Αναφορικά με τα προληπτικά μέτρα διευκρίνισε ότι «το λέει και η λέξη θα εφαρμοστούν σε περίπτωση που βγούμε εκτός προγραμματισμού», «βάσει των προβλέψεων είμαστε σε θετικό δρόμο» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για τις θέσεις του ΔΝΤ τόνισε ότι «η διαφορά είναι πως η αξιολόγηση των προτάσεων από το Ταμείο είναι πιο συντηρητικές σε σχέση με αυτές των ευρωπαίων και γι' αυτό φτιάξαμε τη λίστα των προληπτικών μέτρων».
Σόιμπλε: Συμφωνία μέσα στον Μάιο
Δεν βλέπει τελική συμφωνία για την Ελλάδα τη Δευτέρα (9 Μαΐου) ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Σήμερα (Δευτέρα 9 Μαΐου) θα γίνει συζήτηση και θα δοθούν πολιτικές οδηγίες» ανέφερε.
Σημείωσε ακόμη ότι «πριν από τις συζητήσεις για το χρέος, χρειάζεται ανάλυση βιωσιμότητας».
Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι θα υπάρξει λύση μέσα στον Μάιο.
Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς-Γεργκ Σέλινγκ από την πλευρά του εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ντομπρόβσκις: Κοινή πεποίθηση ότι πρέπει να συμφωνήσουμε σύντομα
Για κοινή πεποίθηση όλων των πλευρών ότι πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία σύντομα, έκανε λόγο κατά την είσοδό του στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόφσκις.
«Υπάρχει κοινή κατανόηση μεταξύ των θεσμών, των ελληνικών αρχών και άλλων κρατών της Ευρωζώνης ότι πρέπει να συμφωνήσουμε σύντομα» ανέφερε ο κ. Ντομπρόβσκις, σημειώνοντας ότι στόχος του Eurogroup είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας.
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το χρέος, επανέλαβε ότι εναπόκειται στα κράτη-μέλη, τους πιστωτές, να αποφασίσουν πότε και με ποια μορφή θα προχωρήσουν στα επόμενα βήματα.
Μοσκοβισί: Στο επίκεντρο εφεδρικά μέτρα και χρέος
«Όλοι αναγνωρίζουμε ότι έχει γίνει ουσιαστική πρόοδος, η Ελλάδα κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις» ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι συζητήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν σε δύο σημαντικές πτυχές, τα εφεδρικά μέτρα και το χρέος.
Όπως είπε η πρόταση της ελληνικής πλευράς για τον μηχανισμό είναι στην σωστή κατεύθυνση και θα μπορούσε να βελτιωθεί σε τεχνικό επίπεδο.
«Επιθυμώ και προσβλέπω σε έναν δημιουργικό διάλογο» τόνισε προκειμένου να γίνει ένα σημαντικό βήμα και να «οδηγηθούμε σε μία από κοινού συμφωνία που θα ικανοποιεί και την Ελλάδα» πρόσθεσε.
Υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται αποφάσεις στη σημερινή συνεδρίαση καθώς «θα θέσουμε το πλαίσιο ώστε να οδηγηθούμε σε μία πλήρη συμφωνία».
Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ ζητάει να εξειδικευθούν τώρα τα εφεδρικά μέτρα, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ελληνική κυβέρνηση και άλλες χώρες θεωρούν ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι αναγκαία. Προτείνουν στο ΔΝΤ να συμφωνηθεί τώρα μόνο ο μηχανισμός για την αυτόματη ενεργοποίηση μέτρων όταν κρίνεται απαραίτητο.
Σαπέν: Η Αθήνα τήρησε τις δεσμεύσεις της
«Η ελληνική κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις της» διαμήνυσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Οι Έλληνες έκαναν όλες τις προσπάθειες που τους είχαμε ζητήσει» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «τίποτε δεν μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση ούτε την ειλικρίνεια ούτε την ικανότητα αυτής της κυβέρνησης να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις».
«Συμφωνημένο πρέπει να θεωρείται» το πακέτο 5,4 δισ.
Το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ θα πρέπει να θεωρείται συμφωνημένο, ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί υποστηρίζουν την ελληνική πρόταση σχετικά με το εφεδρικό πακέτο και τον μηχανισμό που θα ενεργοποιείται για τη λήψη μέτρων.
Αυτό υπογράμμιζαν τη Δευτέρα (9 Μαΐου), στις Βρυξέλλες, κυβερνητικές πηγές, αναφερόμενες στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας (EWG) του Eurogroup, η οποία έγινε σε «καλό κλίμα».
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr/ΚΥΠΕ