Διεθνής Ημερίδα για την εξέλιξη της επιστημονικής έρευνας της Κύπρου

Το Hellenic Observatory του LSE στο Λονδίνο, αναγνωρισμένο διεθνώς ως ένας από τα σπουδαιότερα ερευνητικά κέντρα για τη σύγχρονη Ελλάδα και τη Κύπρο, και η Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου της Κύπρου, με πρωτοπόρες επιδόσεις στην ακαδημαϊκή έρευνα διεθνώς, συνδιοργανώνουν ημερίδα με τίτλο ‘Ερμηνεύοντας το Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον της Κύπρου’. 

Το συνέδριο, θα διεξαχθεί την Τρίτη 17 Μαΐου, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στη Λευκωσία. Θα συγκεντρώσει διακεκριμένους διεθνώς ερευνητές των κοινωνικών, πολιτικών, και οικονομικών φαινομένων που έχουν σχέση με την Κύπρο. 

Στόχος της ημερίδας είναι να αναδείξει, μέσα από τις παρουσιάσεις των ομιλητών, την εξέλιξη της κοινωνικής έρευνας για την Κύπρο, κυρίως κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αλλά και δώσει ερεθίσματα για το μέλλον της. 

Περίπου μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990, στην κοινωνική επιστημονική έρευνα με επίκεντρο την Κύπρο κυριαρχούσε το «Κυπριακό Πρόβλημα», το οποίο διαμόρφωσε τη σχετική θεματολογία και τις μεθόδους μελέτης. Με το πέρας του χρόνου, όλο και περισσότερο, οι ερευνητές από τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές-διοικητικές επιστήμες, έχουν στρέψει την προσοχή τους στη μελέτη κοινωνικών φαινομένων (π.χ. εκπάιδευση), της Κυπριακής οικονομίας, τη δημόσιας διοίκησης, καθώς και σε επιχειρηματικές πρακτικές των εταιρειών και οργανισμών που εδρεύουν στην Κύπρο. Άραγε αυτή η αλλαγή σχετίζεται με τις αλλαγές στο νησί, ή με αλλαγές που έχουν επέλθει στην κοινωνική έρευνα, ή και τα δύο; Ποιά είναι η σχέση μεταξύ αυτού του πνευματικού «ανοίγματος» με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων του 2003; Παραμένει το «Κυπριακό πρόβλημα» στο επίκεντρο της έρευνας των κοινωνικών επιστημών, και αν ναι, με ποιο τρόπο; Αν το κέντρο έχει μετατοπιστεί, που θα μπορούσαμε να το προσδιορίσουμε σήμερα; 

Αυτά και άλλα ερωτήματα θα διαμορφώσουν τη συζήτηση της ημερίδας. Χαιρετιστήριο λόγο θα απευθύνει ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης (Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου) και ο Kevin Featherstone (Επικεφαλής του European Institute, LSE), ενώ τις ενότητες θα συντονίσουν οι: Hubert Faustman (Αναπληρωτής Καθηγητής, University of Nicosia, Rebecca Bryant (A.N. Hadjiyiannis Associate Professorial Research Fellow, Hellenic Observatory, LSE), James Ker-Lindsay (Senior Visiting Fellow, European Institute, LSE) και ο Χαρίδημος Τσούκας (Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Κύπρου). 

Αυτή η εκδήλωση, είναι στα πλαίσια του επετειακού προγράμματος του Hellenic Observatory για τα 20 χρόνια από την ίδρυση του. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο του Hellenic Observatory μπορείτε αν επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του οργανισμού

Παρακαλείστε να σημειώσετε ότι το συνέδριο θα διεξαχθεί στα Αγγλικά. 

Κύριος Χορηγός: Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα. Χορηγοί: PwC, Aon Hewitt, Eurobank Cyprus, Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και Universal Life. Χορηγός επικοινωνίας: Περιοδικό INBusiness. 

Ημερομηνία: Τρίτη 17 Μαΐου 2016 Ώρα: 9.15-18.30 
Χώρος: Πανεπιστήμιο Κύπρου, Λευκωσία, Κύπρος

Δειτε Επισης

Συνεργασία ΤΕΠΑΚ και Energame-Στόχος να γεφυρωθεί το χάσμα ακαδημαϊκής κοινότητας και βιομηχανίας
Κορυφαίοι ομιλητές στον τομέα της ογκολογίας και της ανακουφιστικής φροντίδας σε επιστημονικό συνέδριο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου
Υπέγραψαν MoU και ενώνουν δυνάμεις για έλευση νέων επενδύσεων στην Κύπρο ΧΑΚ και Invest Cyprus
Φεύγουν με εφάπαξ έως και €113.000 έκαστος 936 δημόσιοι υπάλληλοι το 2025-Πέραν των €430 εκ. για συντάξεις
Οι 19 περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει η ανάπτυξη στο Παττίχειο Πάρκο Λάρνακας
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Διάλεξη του διακεκριμένου επιχειρηματία John Christodoulou στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Δράσεις από CNP Ασφαλιστική και Αστυνομία Κύπρου για καλλιέργεια κουλτούρας οδικής ασφάλειας
Απονομή υποτροφιών της Safe Bulkers, Inc. για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025(pics)
Primetel Business Networking Event: Συνάντηση κορυφής του κυπριακού επιχειρείν