Μαρόκο: Η τρομοκρατία «σκοτώνει» τον τουρισμό
11:36 - 09 Μαΐου 2016
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία, την Τυνησία και την Αίγυπτο έχουν προκαλέσει πλήγμα στον τουριστικό κλάδο. Το ίδιο συμβαίνει και στο Μαρόκο. Η τελευταία επίθεση έγινε το 2012, αλλά ακόμη και σήμερα το βασίλειο υφίσταται τις συνέπειες. Οι τουρίστες έχουν γίνει πιο δύσπιστοι και πιο προσεκτικοί. Οι αρμόδιοι της χώρας αναζητούν στρατηγική για να διατηρήσει η χώρα την προνομιακή της θέση μέσα στον αδυσώπητο ανταγωνισμό.
«Ασφαλής προορισμός το Μαρόκο»
'Έτσι το Μαρόκο διαφημίζεται με τη βοήθεια και της μουσικής γκνάουα. Διαφημίζει τις παραλίες, τα ανάκτορα, τη φύση και τα γήπεδα γκολφ. Παρόλα αυτά ο αριθμός των τουριστών μειώθηκε και πέρυσι. «Δεν είναι και κανένα δράμα», λέει ο Αμπντεραφί Ζουίτεν, επικεφαλής του οργανισμού προώθησης του τουρισμού στο Μαρόκο. «Μείωση κατά 1% είναι μια αξιοπρόσεκτη επίδοση. 10 εκ. τουρίστες επισκέπτονται τη χώρα» σημειώνει και παραπέμπει στις γειτονικές χώρες, που επλήγησαν από την τρομοκρατία, όπως η Τυνησία και η Αλγερία και τελευταία η Γαλλία και το Βέλγιο. Εκείνο που φοβάται είναι να μην μπει η χώρα του στην ίδια ομάδα κρατών με όσες έχουν κενά σε θέματα ασφαλείας. «Ο προορισμός 'Μαρόκο' είναι ένας ασφαλής προορισμός. Οι αρχές ασφαλείας της χώρας είναι γνωστές από καιρό για την αρτιότητά τους».
Σε τακτά χρονικά διαστήματα γίνονται αρκετές συλλήψεις ατόμων με την υποψία ότι σχεδιάζουν τρομοκρατική επίθεση, έχοντας κυρίως επαφές με το Ισλαμικό Κράτος. Οι αρχές ασφαλείας όπως και οι τουριστικοί πράκτορες διαβεβαιώνουν ότι έχουν τον έλεγχο της κατάστασης. Βέβαια, οι τουρίστες το καταγράφουν διαφορετικά. Ενώ οι Γάλλοι αποφεύγουν το Μαρόκο, οι Γερμανοί το προτιμούν.
Ο αρμόδιος υπουργός Λάχσεν Χαντάτ έχει μεγαλεπήβολα σχέδια. «Ρίχνουμε το βλέμμα μας είναι στην αραβική αγορά, στη Σ. Αραβία, στην Αίγυπτο. Η Τουρκία είναι σημαντική αγορά με αυξανόμενη μεσαία τάξη. Έχουμε καθημερινή αεροπορική σύνδεση. Και βέβαια στη Ρωσία, όπου υπάρχουν πολλές ευκαιρίες».
20 εκ. τουρίστες μέχρι το 2020
Στους στόχους της χώρας είναι η προσέλκυση 200.000 Ρώσων τον χρόνο. Αλλά κι αυτό να γίνει, δεν θα επαρκέσει για να υλοποιηθούν τα φιλόδοξα σχέδια της κυβέρνησης στον τουριστικό τομέα. Μέχρι τέλος του χρόνου 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας θα πρέπει να εξαρτώνται από τον τουρισμό, ενώ τα έσοδα θα πρέπει να τριπλασιαστούν. Τα σχέδια δεν προχωρούν. Επρόκειτο να γίνουν επενδύσεις 9 δις ευρώ σε 6 τεράστιες τουριστικές εγκαταστάσεις στη Μεσόγειο και τις ακτές του Ατλαντικού, αλλά τα σχέδια ακυρώθηκαν λόγω της μείωσης των τουριστών και πολλών άλλων δυσκολιών του εγχειρήματος.
Το κλίμα είναι βαρύ και κανείς δεν ξέρει πως να κόψει τον γόρδιο δεσμό ανάμεσα στο αίσθημα ανασφάλειας και τις δυσκολίες εφαρμογής των επενδυτικών σχεδίων. «Μέχρι το 2020 πρέπει να φέρουμε 20 εκατ. τουρίστες στη χώρα», επιμένει η Λέιλα Ταχλιμέτ, εκπρόσωπος του Γραφείου Τουρισμού. «Δυστυχώς σε σύγκριση με την τρομοκρατία διεθνώς είναι φυσικό να υπάρχει μείωση».
Τελευταία, τα μαροκινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι έχει ανατεθεί μελέτη που θα εξετάσει που χωλαίνουν τα φιλόδοξα σχέδια της κυβέρνησης για τον τουρισμό και πώς μπορούν να διορθωθούν.
ΠΗΓΗ: Deutsche Welle