Powered by

Το Brexit ισοδυναμεί με πόλεμο στην Ευρώπη;

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα άφηνε την Ευρώπη πιο ευάλωτη έναντι του κινδύνου ενός νέου πολέμου, προειδοποίησε με ομιλία του ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μετανιώσει στο παρελθόν όταν «γύρισε την πλάτη στην Ευρώπη», σημειώνοντας ότι η ΕΕ έχει συμβάλει στη συμφιλίωση μεταξύ άλλοτε εχθρικών χωρών και στη διατήρηση της ειρήνης.

Ο κ. Κάμερον πρόσθεσε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα που βιώνει η ήπειρος τα τελευταία χρόνια δεν μπορούν να θεωρούνται δεδομένες. Όπως είπε, ενώ η Ευρώπη διανύει μία εν πολλοίς ειρηνική περίοδο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά, δεν έχουν περάσει δύο δεκαετίες από τον πόλεμο στη Βοσνία, ενώ πιο πρόσφατα η Ρωσία ενεπλάκη σε πόλεμο με τη Γεωργία και την Ουκρανία.

«Μπορούμε να είμαστε τόσο σίγουροι ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στην ήπειρό μας είναι διασφαλισμένες πέραν πάσης αμφιβολίας; Είναι ένα ρίσκο που αξίζει να πάρουμε; Δε θα ήμουν τόσο απερίσκεπτος ώστε να υποθέσω κάτι τέτοιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Συμπλήρωσε ότι ο απομονωτισμός ποτέ δεν εξυπηρέτησε τα συμφέροντα της Βρετανίας και τόνισε ότι «η αλήθεια είναι πως όσα συμβαίνουν στη γειτονιά μας έχουν σημασία για τη Βρετανία». Προς επίρρωση των λεγόμενών του παρέπεμψε ενδεικτικά στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους, στην πτώση του τείχους του Βερολίνου, η απόπειρα εισβολής στα βρετανικά νησιά από την Ισπανική Αρμάδα το 1588 και οι μάχες του Μπλένχαιμ και του Βατερλώ το 1704 και το 1815 αντίστοιχα. «Αν τα πράγματα πάνε στραβά στην Ευρώπη, ας μην προσποιούμαστε ότι μπορούμε να μην προσβληθούμε από τις επιπτώσεις», είπε ο κ. Κάμερον.

Απαντώντας στον Βρετανό Πρωθυπουργό ο ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος Ανεξαρτησίας UKIP Νάιτζελ Φάρατζ είπε ότι αντίθετα η ΕΕ έχει αυξήσει τις εχθρότητες στην ήπειρο. Ανέφερε ότι η έλλειψη δημοκρατίας έχει οδηγήσει σε πολέμους και η συντριβή της δημοκρατίας, όπως στην Ελλάδα, έχει προκαλέσει την άνοδο ακροδεξιών κομμάτων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας
«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.
UBS: Ο χρυσός λάμπει στις αγορές-Γιατί έρχεται νέα άνοδος
Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed