Νέοι φόροι 200 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα
08:52 - 07 Μαΐου 2016
Με τροπολογία που κατατέθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (6 Μαΐου) στη Βουλή των Ελλήνων, η έκπτωση φόρου της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών, μειώνεται αισθητά για εργένηδες και παντρεμένους χωρίς παιδιά, ενώ ψαλιδίζεται ακόμη περισσότερο για όσους έχουν ένα παιδί.
Δυσάρεστη έκπληξη κρύβει η τροπολογία για εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους επαγγελματίες. Ο φορολογικός συντελεστής για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες, από το 26% που είναι σήμερα για όσες εταιρείες έχουν κέρδη έως 50.000 ευρώ αυξάνεται αισθητά στο 29% κάτι που σημαίνει ότι ο φόρος σχεδόν για το σύνολο των μικρομεσαίων (σ.σ ελάχιστες εταιρείες εμφανίζουν κέρδη άνω των 50.000 ευρώ όπου με το ισχύον καθεστώς επιβάλλεται συντελεστής 33% για το τμήμα των κερδών άνω των 50.000 ευρώ) θα αυξηθεί κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες.
Με τις δύο τροποποιήσεις αλλά και με μια «διευκρίνιση» για τον τρόπο υπολογισμού του φορολογητέου εισοδήματος των αγροτών, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμά ότι θα εισπράξει επιπλέον 200 εκατ. ευρώ από φυσικά πρόσωπα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
· Η έκπτωση φόρου, θα διαφοροποιείται ανάλογα με το αν ο φορολογούμενος έχει παιδιά ή όχι. Θα ξεκινάει από τα 1900 ευρώ για τους εργένηδες, θα ανεβαίνει στα 1950 ευρώ για φορολογούμενους με ένα παιδί, στα 2000 ευρώ για φορολογούμενους με δύο παιδιά και στα 2100 ευρώ για φορολογούμενους με τρία παιδιά.
· Όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ομόρρυθμες εταιρείες, ετερόρρυθμες εταιρείες κλπ) θα φορολογούνται στο εξής με συντελεστή 29% ακριβώς όπως και τα νομικά πρόσωπα που τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας. Μέχρι σήμερα, οι εταιρείες αυτές φορολογούνταν με συντελεστή 26% για το τμήμα των κερδών μέχρι τις 50.000 ευρώ και με συντελεστή 33% για τα 50.000 ευρώ και πάνω. Είναι προφανές ότι από τη στιγμή που καθιερώνεται ενιαίος συντελεστής 29%, θα ζημιωθούν οι μικρομεσαίοι με κέρδη κάτω των 50.000 ευρώ.
· Η τροπολογία προβλέπει και ρύθμιση για τους αγρότες: Ορίζεται ότι εκ των άμεσων ενισχύσεων του πυλώνα 1 της ΚΑΠ, μόνο η βασική ενίσχυση καθώς και κατά το ποσό που υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ οι πράσινες και συνδεδεμένες ενισχύσεις αποτελούν κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα για τους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr