Μικρή η διαφορά στις δαπάνες για Υγεία μεταξύ 2012 και σήμερα
16:00 - 06 Μαΐου 2016
Η μείωση του μισθολογίου για τον τομέα υγείας στον κρατικό προϋπολογισμό το 2013 και η εξοικονόμηση από το «νοικοκύρεμα» των δαπανών για επιδοτούμενους ασθενείς, από το 2013 μέχρι και σήμερα, είναι οι κύριες αιτίες για τη μείωση των πραγματικών δαπανών στον τομέα της Υγείας, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Γιώργο Παμπορίδη.
«O τομέας της Υγείας τείνει να παρασυρθεί στη δίνη της προεκλογικής εκστρατείας», είπε ο Υπουργός Υγείας, και παρακάλεσε όλους όπως είναι προσεκτικοί στις δημόσιες τοποθετήσεις τους καθότι το κοινωνικό αγαθό της υγείας δεν πρέπει να θεωρείται βήμα για παραγωγή λαϊκισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία ανέφερε ο Υπουργός σε δημοσιογραφική διάσκεψη την Παρασκευή 6 Μαΐου, το 2012 ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε από την τότε Κυβέρνηση ανήλθε στα 608,5 εκατ. ευρώ. Το 2013 ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε και πάλι από την ίδια Κυβέρνηση παρουσίασε μείωση και ανήλθε σε 598,4 εκατ. ευρώ.
«Ως εκ τούτου, οι μειώσεις που παρατηρούνται στους προϋπολογισμούς από το 2014 και μετέπειτα αφορούν πρώτον, στη μείωση στο κρατικό μισθολόγιο που έγινε επί προηγούμενης διακυβέρνησης και δεύτερο, στις εξοικονομήσεις που επιτεύχθηκαν από την παρούσα Κυβέρνηση διά του νοικοκυρέματος των δαπανών στον τομέα της Υγείας», υπέδειξε ο κ. Παμπορίδης.
Συνεχίζοντας, σημείωσε πως το 2016, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας ήταν 542,9 εκατ. ευρώ. Η διαφορά στον προϋπολογισμό της τάξης των 55,5 εκατ. ευρώ που υπάρχει από το 2013 αφορά πρώτον, στη μείωση στο κρατικό μισθολόγιο η οποία ανέρχεται σε 29 εκατ. ευρώ και δεύτερο, στις εξοικονομήσεις που επιτεύχθηκαν αντιστοιχούν στα υπόλοιπα 26,5 εκατ. ευρώ.
«Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως τα 26,5 εκατ. ευρώ εξοικονομήσεις, προέρχονται πρωτίστως από εξοικονομήσεις που έγιναν στον Τομέα των Επιδοτούμενων Ασθενών, χωρίς αυτό να σημαίνει περικοπές ή μείωση παρεχομένων υπηρεσιών αλλά πρόκειται για ‘νοικοκύρεμα που γίνεται ως προς τον περιορισμό των άστοχων και αχρείαστων δαπανών», κατέληξε ο Υπουργός Υγείας.
Συγκεκριμένα, το 2012 υπήρξαν 2358 επιδοτούμενοι ασθενείς, το 2013 υπήρξαν 2337 ασθενείς. Το 2014 υπήρξαν 1983 ασθενείς και το 2015 υπήρξαν 2251 ασθενείς.
Ερωτηθείς για τον αριθμό των αιτούντων για επίδομα ασθενών που εγκρίνονται ο κ. Παμπορίδης σημείωσε πως δεν εγκρίνονταν ποτέ όλα τα περιστατικά. Εγκρίνονται όλα τα περιστατικά τα οποία δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα δημόσια νοσηλευτήρια, ή δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν έγκαιρα.
Σημείωσε ακόμη πως με τη βελτίωση του ιδιωτικού τομέα υγείας της χώρας επιλέγεται πλέον για πολλούς ασθενείς να στέλνονται στην Κύπρο και όχι στο εξωτερικό γεγονός που βοήθησε να εξοικονομηθούν ακόμη περισσότερα χρήματα.
Ερωτηθείς για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στους ασθενείς αφού ακολουθείται η διαδικασία κατοχύρωσης της χαμηλότερης προσφοράς ο Υπουργός εξήγησε πως εάν ο ασθενής θέλει να πάει σε μια κλινική από τις οποίες κατέθεσαν προσφορά αντί της επιλεχθέντας θα πάρει το ποσό για την προσφορά που έχει κατοχυρωθεί και θα πληρώσει την διαφορά. Πρόσθεσε ακόμη πως το υπουργείο διατηρεί το δικαίωμα εάν η ποιότητα των συνεργαζόμενων κλινικών, οι οποίες ελέγχονται συχνά από του υπουργείο, μειωθεί, να προχωρήσει σε τερματισμό της συνεργασίας.
Τέλος, όσο αφορά την ποιότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων ο κ. Παμπορίδης δήλωσε πως λόγω της μείωσης του μισθολογίου τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν μπορούν να κρατήσουν προσωπικό που κρίνεται ικανό. «Τη λύση», συμπλήρωσε ο Υπουργός, «θα προσφέρει η μεταρρύθμιση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με τα νοσηλευτήρια να παίρνουν τα ίδια τις αποφάσεις για το προσωπικό που θέλουν να προσλάβουν σύμφωνα με τις ανάγκες τους».