Powered by

Πολωνία: Εγκαταλείπει το σχέδιο για τα στεγαστικά σε φράγκο

Η κυβέρνηση της Πολωνίας εξετάζει να εγκαταλείψει το σχέδιο να αναγκάσει τις τράπεζες να μετατρέψουν σε ζλότι τα δάνεια που είχαν εκδοθεί σε ελβετικό φράγκο, δήλωσαν πηγές στο Reuters.

Μια ομάδα συμβούλων του προέδρου Αντρέι Ντούντα προετοιμάζει νέες προτάσεις με στόχο να ανακοινώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ως το τέλος Μαΐου. Δύο πηγές από την ομάδα αυτή ανέφεραν στο Reuters ότι εξετάζεται ακόμα κάποια μορφή αναγκαστικής μετατροπής, αλλά στο τραπέζι βρίσκονται και άλλες εναλλακτικές.

«Δεν χρειαζόμαστε μια μετατροπή, γιατί θα ήταν άδικη για όσους έχουν χρέος σε ζλότι. Το φράγκο μπορεί να πέσε σε δύο ή τρία χρόνια, ενώ το ζλότι μπορεί να ενισχυθεί, κάνοντας την επιχείρηση ασύμφορη» σημείωσε μια πηγή από την ομάδα στο Reuters.

Toν Ιανουάριο ο πρόεδρος Ντούντα είχε προτείνει την μετατροπή των δανείων σε ζλότι και την ανάληψη του κόστους από τις τράπεζες. Ωστόσο, η ρυθμιστική αρχή για την χρηματοπιστωτική αγορά μπλόκαρε αυτή την πρόταση λέγοντας ότι θα οδηγήσει σε τεράστια κόστη.

Μια λύση θα ήταν να επιτραπεί στους δανειολήπτες να παραχωρήσουν την ιδιοκτησία των υποθηκευμένων περιουσιών στις τράπεζες, μαζί με το υπόλοιπο των δανείων, πληρώνοντας ωστόσο νοίκι για να συνεχίσουν να μένουν στα σπίτια τους, σημείωσε η πηγή.

Οι τράπεζες μπορεί να αναγκαστούν να επιστρέψουν το κόστος της συναλλαγματικής μετατροπής που είχαν χρεώσει στους δανειστές, πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας
«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.
UBS: Ο χρυσός λάμπει στις αγορές-Γιατί έρχεται νέα άνοδος
Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed