Πότε η Κύπρος θα ξοφλήσει την τρόικα
07:11 - 06 Μαΐου 2016
Δύσκολα από δημοσιονομικής άποψης χρόνια έρχονται για την Κύπρο, αφού μετά την ολοκλήρωση του τριετούς προγράμματος στήριξης, η χώρα καλείται να υλοποιεί νοικοκυρεμένους προϋπολογισμούς, προκειμένου να είναι σε θέση να εξοφλεί τις υποχρεώσεις δίχως προβλήματα.
Η συνεπής διευθέτηση των οφειλών της χώρας καθορίζεται από δύο βασικούς παράγοντες. Ο πρώτος άπτεται των ισοσκελισμένων και ακόμη καλύτερα του σχεδιασμού πλεονασματικών προϋπολογισμών και ο δεύτερος άπτεται της πρόσβασης που επιβάλλεται να έχει η χώρα στις διεθνείς αγορές, μέσω θετικών αξιολογήσεων που κατεβάζουν το επιτόκιο δανεισμού της Κύπρου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν και οι αρχικοί σχεδιασμοί υπαγόρευαν συνολικό δάνειο ύψους 10 δισ. ευρώ, ωστόσο, οι δημοσιονομικές ανάγκες της Κύπρου διαμόρφωσαν τον τελικό «λογαριασμό» από την τρόικα στα 7,3 δισ. ευρώ και για την ακρίβεια στο ποσό των 7.249.793.691.
Σαφώς μεγαλύτερη η συνεισφορά
της ΕΕ στο πρόγραμμα στήριξης
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του δανείου της τρόικας προέρχεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, στον οποίο συνεισφέρουν τα κράτη μέλη της ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται από το σύνολο του δανείου της τρόικας ποσό της τάξης των 6,3 δισ. προήλθε από τον ΕΜΣ, το οποίο αντιστοιχεί στο 86,3% του συνολικού ποσού που έλαβε η Κύπρος από τους δανειστές της.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει δανείσει ποσό της τάξης των 949,8 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί μόλις στο 13,7% του ποσού που η Κύπρος έλαβε μέσω του Μνημονίου. Σημειώνεται ακόμη ότι το ΔΝΤ έχει συνδράμει την Κύπρο με το άνωθεν ποσό μέσω οκτώ δόσεων, από το 2013 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2016.
Πότε ωριμάζει ο δανεισμός
Η υπογραφή του Μνημονίου, η διευθέτηση των απαιτήσεων και η εξασφάλιση των δόσεων από την τρόικα, αποτελούν τα πρώτα –βασικά βεβαίως- βήματα του προγράμματος στήριξης, ωστόσο, επί της ουσίας η Κύπρος απαιτείται να παραμείνει εντός υγιούς δημοσιονομικής τροχιάς για πολλά χρόνια, αφού η αποπληρωμή των δόσεων δίχως προβλήματα αποτελεί καθοριστικής σημασίας διαδικασία για το όλον της οικονομίας.
Αρχής γενομένης από το 2017 (με μικρές υποχρεώσεις έναντι του ΔΝΤ) και με ορίζοντα πλήρους αποπληρωμής των δόσεων από την τρόικα το 2031, η Κύπρος θα κληθεί να αρχίσει τις εξοφλήσεις του δανείου από την τρόικα. Οι συνολικές δόσεις και οι αντίστοιχες περίοδοι ωρίμανσης του χρέους που προκύπτει από την τρόικα ανέρχονται σε είκοσι. Η πρώτη αποπληρωμή αφορά δόση του ΔΝΤ, της τάξης των 86 εκατ., η ωρίμανση της οποίας τοποθετείται χρονικά από το 2017 μέχρι το 2023.