Powered by

$324 εκατ. από επτά τράπεζες για νομικό διακανονισμό

Επτά μεγάλες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Bank of America, JP Morgan,  Credit Suisse και Deutsche Bank, συμφώνησαν όπως καταβάλουν το ποσό των 324 εκατ. δολαρίων προς νομικό διακανονισμό καθώς κατηγορούνται για χειραγώγηση της αγοράς των επιτοκίων.

Ο διακανονισμός αποφασίστηκε μετά και την δικαστική απόφαση ομόσπονδου δικαστηρίου τον Μάρτιο στις ΗΠΑ, να αποδεχτεί την ομαδική αγωγή επενδυτών που κατέθεσαν εναντίον των εν λόγων τραπεζών, επενδυτές καθώς και επενδυτικά ταμεία.

Στην αγωγή που κατατέθηκε κατονομάζονται συνολικά 15 τραπεζικά ιδρύματα για φερόμενη χειραγώγηση του επιτοκίου ISDAfix, το σημείο αναφοράς για τα παράγωγα επιτοκίων.

Ο Αμερικανός δικαστής, Jesse Furman, δεν αποδέχθηκε το αίτημα της υπεράσπισης για απόρριψη της αγωγής, επισημαίνοντας πως οι κατηγορίες προσομοιάζουν με εκείνες που έγιναν εναντίον των ίδιων τραπεζών για χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου στο Λονδίνο.

Οι τράπεζες φέρεται να έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους κατά την περίοδο 2009 και 2012 για καθορισμό της ημερήσιας τιμής αναφοράς για τα επιτόκια των συμβολαίων ανταλλαγής.

Για να γίνει αυτό κατορθωτό, οι εναγόμενοι προέβαιναν σε πολλαπλές ηλεκτρονικές πράξεις προτού καθορίσουν την ημερήσια τιμή καθυστερώντας άλλες τρέχουσες ενέργειες που είχαν γίνει σε διαφορετικές τιμές.

Με βάση τον διακανονισμό, η JP Morgan θα καταβάλει $52 εκατ., ενώ η Bank of America, η Credit Suisse, Deutsche Bank και η Royal Bank of Scotland θα καταβάλουν $50 εκατ. έκαστη. Η Citigroup θα καταβάλει $42 εκατ. και η βρετανική τράπεζα Barclays Plc $30 εκατ.

Μεταξύ των οκτώ άλλων εμπλεκόμενων τραπεζών περιλαμβάνονται οι BNP Paribas, Goldman Sachs, HSBC και Morgan Stanley.

ΠΗΓΗ: france24

Δειτε Επισης

«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.
UBS: Ο χρυσός λάμπει στις αγορές-Γιατί έρχεται νέα άνοδος
Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ