Powered by

Στο χαμηλότερο 25 ετών η ανεργία στη Γερμανία

Μεγαλύτερη μείωση από την αναμενόμενη παρουσίασε το Μάιο η ανεργία στη Γερμανία, με το ποσοστό ανεργίας να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 και πλέον ετών, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα συνεχίσει να οδηγεί το 2016 την ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη.

Η εποχικά προσαρμοσμένη ανεργία μειώθηκε κατά 11.000 άτομα, σε 2.695.000, σύμφωνα με το Γραφείο Εργασίας της Γερμανίας, καταγράφοντας διπλάσια μείωση από τις εκτιμήσεις του Reuters για μείωση 5.000 ατόμων.

"Η αγορά εργασίας συνεχίζει τη συνολική θετική εξέλιξη της", τονίζει ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας Frank-Juergen Weise.

"Η ανεργία μειώθηκε κατά τη διάρκεια της Άνοιξης. Η απασχόληση αυξήθηκε κατακόρυφα και η ζήτηση για εργατικό δυναμικό αυξήθηκε επίσης σημαντικά", υπογραμμίζει.

Το προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 6,1%, στο χαμηλότερο επίπεδο από την επανένωση της Γερμανίας το 1990.

Το ποσοστό διατηρήθηκε στο 6,2% για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.

Άλλα στοιχεία από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας κατέδειξαν ότι η εποχικά προσαρμοσμένη απασχόληση, όπως υπολογίζεται από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, αυξήθηκε τον Απρίλιο κατά 41.000 άτομα, σε πέρα των 43.400.000 εργαζομένων.

Η γερμανική Κυβέρνηση αναμένει ότι η απασχόληση θα ανέλθει στο επίπεδο ρεκόρ των 43,5 εκατομμυρίων εργαζομένων και σε σχεδόν 44 εκατομμύρια το 2017. Αυτό αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στην εγχώρια ζήτηση και να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα, που θα επιτρέψουν στην Κυβέρνηση να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες.

Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,7% το 2015, καταγράφοντας τον ισχυρότερο ρυθμό στα τελευταία τέσσερα χρόνια, λόγω κυρίως της ισχυρής ιδιωτικής κατανάλωσης και των υψηλότερων κρατικών δαπανών για τους πρόσφυγες. Αυτό αναμένεται να αυξηθεί περίπου το ίδιο ποσό το τρέχον έτος.

Περισσότερο από ένα εκατομμύριο μετανάστες έφτασαν στη Γερμανία το περασμένο έτος, αυξάνοντας τους φόβους ότι η ανεργία θα αυξηθεί, δεδομένου ότι είναι δύσκολο οι μετανάστες να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Αυτοί οι φόβοι επιτείνονται από την εισαγωγή το 2015 της πρώτης εθνικής οροφής στα μισθολόγια ύψους €8,50 ανά ώρα, κάτι για το οποίο οι κριτικοί αναφέρουν ότι θα αποθαρρύνει τους εργοδότες να προσλάβουν.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας
«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.
UBS: Ο χρυσός λάμπει στις αγορές-Γιατί έρχεται νέα άνοδος
Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας