Powered by

ΚΕΒΕ: Πιθανό Brexit δεν συμφέρει την Κύπρο

Τυχόν αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι προς το συμφέρον της Κύπρου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΕΒΕ, το οποίο μελέτησε διεξοδικά το θέμα σχετικά με την ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αναφέρεται η Κύπρος διατηρεί ιστορικά στενούς δεσμούς με το ΗΒ σε πολλούς σημαντικούς οικονομικούς και επιχειρηματικούς τομείς. 

Συγκεκριμένα με βάση τις στατιστικές για το 2015, το ΗΒ αντιπροσωπεύει σχεδόν το 9% των κυπριακών εισαγωγών (δεύτερη χώρα μετά την Ελλάδα) και σχεδόν το 7% των εξαγωγών της χώρας όπου η μεγάλη πλειοψηφία αφορά τις υπηρεσίες (και πάλιν η δεύτερη χώρα μετά την Ελλάδα). Όπως σημειώνεται, το ΗΒ είναι ο δεύτερος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Κύπρου και ένα Brexit θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των χωρών, ιδιαίτερα αν το ΗΒ δεν πετύχει να καταλήξει σε μια καλή εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ένας άλλος σημαντικός τομέας που ενδέχεται να επηρεαστεί είναι ο τουρισμός αφού είναι καλά γνωστό πως η πλειοψηφία των τουριστών προέρχεται από το ΗΒ. Το 2015 ο τουρισμός από το ΗΒ αντιπροσώπευε περίπου το 40% των τουριστικών αφίξεων (πέραν του ενός εκατομμυρίου τουριστών) και σχεδόν το διπλάσιο αριθμό από τη δεύτερη σε σημασία χώρα προέλευσης τουριστών που είναι η Ρωσία. Τα έσοδα από τους Βρετανούς τουρίστες ξεπέρασαν το 35% των συνολικών εσόδων από τον τουρισμό και ανήλθαν σε περίπου €800 εκατ. Οι πιθανές επιπτώσεις για τον τουρισμό έχουν να κάνουν με την ισοτιμία της στερλίνας έναντι του ευρώ σε περίπτωση που ως αποτέλεσμα του Brexit η στερλίνα αποδυναμωθεί έναντι του ευρώ. Σ’ αυτό πρέπει να συνυπολογισθούν και οι όποιες απαιτήσεις σε σχέση με την έκδοση βίζας που πιθανόν να τεθούν σε εφαρμογή από την ΕΕ με βάση τις διευθετήσεις που θα ισχύσουν αναφορικά με τις επισκέψεις Βρετανών σε κράτη μέλη της ΕΕ.

Άλλα θέματα που θα εγερθούν θα είναι αυτά που σχετίζονται με τους Βρετανούς που διαμένουν στην Κύπρο καθώς επίσης και οι σχετικές ρυθμίσεις που ισχύουν στις Βρετανικές βάσεις.

Σημαντικά ζητήματα θα είναι επίσης η απουσία του ΗΒ (σε ενδεχόμενο Brexit) στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα σε σημαντικά θέματα που επηρεάζουν την οικονομία της Κύπρου, όπου οι θέσεις των δύο χωρών ευθυγραμμίζονται και η ενδεχόμενη αύξηση της συνεισφοράς στον Κοινοτικό προϋπολογισμό των υπολοίπων κρατών μελών περιλαμβανομένης φυσικά και της Κύπρου.

Επισημαίνεται επίσης το ζήτημα του μεγάλου αριθμού Κυπρίων φοιτητών σε βρετανικά πανεπιστήμια, οι οποίοι απολαμβάνουν τα χαμηλότερα δίδακτρα που ισχύουν και για τους ντόπιους φοιτητές και του αυξανόμενου αριθμού Κυπρίων που εργάζονται ή αναζητούν εργασία στο ΗΒ, κάτι το οποίο θα γίνει πιο δύσκολο αν το Ηνωμένο Βασίλειο επιλέξει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Καταληκτικά το μόνο βέβαιο στο ενδεχόμενο ενός Brexit, είναι η αβεβαιότητα. Αβεβαιότητα τόσο για το ΗΒ και την Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβανομένης βεβαίως και της Κύπρου. Και αυτό γιατί κανείς δεν γνωρίζει στο παρόν στάδιο τι θα περιλαμβάνει η νέα σχέση μεταξύ του ΗΒ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρεται.

Στο μεταξύ το ΚΕΒΕ ανακοινώνει ότι ο Πρόεδρος του Φειδίας Πηλείδης μαζί με άλλους ομιλητές θα συμμετάσχει σε ειδική εκδήλωση για το Brexit που θα διεξαχθεί στις 7 Ιουνίου στο Συνεδριακό Κέντρο όπου θα αναφερθεί εκτενώς στις επιπτώσεις για την Κύπρο από ενδεχόμενη έξοδο του ΗΒ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Κύπρο-Βρετανικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο, τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών και το Institute of Chartered Accountants of England and Wales.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Στρατηγικός στόχος για την Κύπρο η Σένγκεν-Διαβεβαιώσεις Μέτσολα για ενεργή στήριξη
Εφιστά την προσοχή το Τμήμα Φορολογίας-Ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά μηνύματα με το λογότυπό του
Εβδομαδιαία κέρδη 1,1% στο ΧΑΚ για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα
Στις Βρυξέλλες για Eurogroup και Συμβούλιο Ecofin ο Μάκης Κεραυνός-Τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα
«ΘΑλΕΙΑ2021-2027»: Θεμελιώνοντας μια καλύτερη Κύπρο με τη στήριξη της Ε.Ε.
Ανοδικά έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Γ. Παπαναστασίου: Δεν είναι επιτήδειος ουδέτερος και στηρίζει τη σύσταση νέου Συνεργατισμού η Κυβέρνηση
Σχεδόν μηδενικός ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον Απρίλιο-Πού οφείλεται η μείωση
Στο σκαμνί η Κύπρος γιατί δεν έδωσε τις απαραίτητες εξουσίες στον συντονιστή για ψηφιακές υπηρεσίες
Σε μπελάδες η Κύπρος-Ένα βήμα πριν το Δικαστήριο Ε.Ε. για εμπορία εκπομπών στις αερομεταφορές και κυβερνοασφάλεια