Powered by

ΚΕΒΕ: Πιθανό Brexit δεν συμφέρει την Κύπρο

Τυχόν αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι προς το συμφέρον της Κύπρου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΕΒΕ, το οποίο μελέτησε διεξοδικά το θέμα σχετικά με την ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αναφέρεται η Κύπρος διατηρεί ιστορικά στενούς δεσμούς με το ΗΒ σε πολλούς σημαντικούς οικονομικούς και επιχειρηματικούς τομείς. 

Συγκεκριμένα με βάση τις στατιστικές για το 2015, το ΗΒ αντιπροσωπεύει σχεδόν το 9% των κυπριακών εισαγωγών (δεύτερη χώρα μετά την Ελλάδα) και σχεδόν το 7% των εξαγωγών της χώρας όπου η μεγάλη πλειοψηφία αφορά τις υπηρεσίες (και πάλιν η δεύτερη χώρα μετά την Ελλάδα). Όπως σημειώνεται, το ΗΒ είναι ο δεύτερος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Κύπρου και ένα Brexit θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των χωρών, ιδιαίτερα αν το ΗΒ δεν πετύχει να καταλήξει σε μια καλή εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ένας άλλος σημαντικός τομέας που ενδέχεται να επηρεαστεί είναι ο τουρισμός αφού είναι καλά γνωστό πως η πλειοψηφία των τουριστών προέρχεται από το ΗΒ. Το 2015 ο τουρισμός από το ΗΒ αντιπροσώπευε περίπου το 40% των τουριστικών αφίξεων (πέραν του ενός εκατομμυρίου τουριστών) και σχεδόν το διπλάσιο αριθμό από τη δεύτερη σε σημασία χώρα προέλευσης τουριστών που είναι η Ρωσία. Τα έσοδα από τους Βρετανούς τουρίστες ξεπέρασαν το 35% των συνολικών εσόδων από τον τουρισμό και ανήλθαν σε περίπου €800 εκατ. Οι πιθανές επιπτώσεις για τον τουρισμό έχουν να κάνουν με την ισοτιμία της στερλίνας έναντι του ευρώ σε περίπτωση που ως αποτέλεσμα του Brexit η στερλίνα αποδυναμωθεί έναντι του ευρώ. Σ’ αυτό πρέπει να συνυπολογισθούν και οι όποιες απαιτήσεις σε σχέση με την έκδοση βίζας που πιθανόν να τεθούν σε εφαρμογή από την ΕΕ με βάση τις διευθετήσεις που θα ισχύσουν αναφορικά με τις επισκέψεις Βρετανών σε κράτη μέλη της ΕΕ.

Άλλα θέματα που θα εγερθούν θα είναι αυτά που σχετίζονται με τους Βρετανούς που διαμένουν στην Κύπρο καθώς επίσης και οι σχετικές ρυθμίσεις που ισχύουν στις Βρετανικές βάσεις.

Σημαντικά ζητήματα θα είναι επίσης η απουσία του ΗΒ (σε ενδεχόμενο Brexit) στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα σε σημαντικά θέματα που επηρεάζουν την οικονομία της Κύπρου, όπου οι θέσεις των δύο χωρών ευθυγραμμίζονται και η ενδεχόμενη αύξηση της συνεισφοράς στον Κοινοτικό προϋπολογισμό των υπολοίπων κρατών μελών περιλαμβανομένης φυσικά και της Κύπρου.

Επισημαίνεται επίσης το ζήτημα του μεγάλου αριθμού Κυπρίων φοιτητών σε βρετανικά πανεπιστήμια, οι οποίοι απολαμβάνουν τα χαμηλότερα δίδακτρα που ισχύουν και για τους ντόπιους φοιτητές και του αυξανόμενου αριθμού Κυπρίων που εργάζονται ή αναζητούν εργασία στο ΗΒ, κάτι το οποίο θα γίνει πιο δύσκολο αν το Ηνωμένο Βασίλειο επιλέξει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Καταληκτικά το μόνο βέβαιο στο ενδεχόμενο ενός Brexit, είναι η αβεβαιότητα. Αβεβαιότητα τόσο για το ΗΒ και την Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβανομένης βεβαίως και της Κύπρου. Και αυτό γιατί κανείς δεν γνωρίζει στο παρόν στάδιο τι θα περιλαμβάνει η νέα σχέση μεταξύ του ΗΒ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρεται.

Στο μεταξύ το ΚΕΒΕ ανακοινώνει ότι ο Πρόεδρος του Φειδίας Πηλείδης μαζί με άλλους ομιλητές θα συμμετάσχει σε ειδική εκδήλωση για το Brexit που θα διεξαχθεί στις 7 Ιουνίου στο Συνεδριακό Κέντρο όπου θα αναφερθεί εκτενώς στις επιπτώσεις για την Κύπρο από ενδεχόμενη έξοδο του ΗΒ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Κύπρο-Βρετανικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο, τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών και το Institute of Chartered Accountants of England and Wales.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Η Κύπρος στον δρόμο της ανάκαμψης: Απόλυτη επιτυχία για την 3η ετήσια εκδήλωση ΣΑΑ
Πώς προχωρά η υλοποίηση του κυβερνητικού προγραμματισμού για το 2024-Ανασκόπησε την πορεία το Υπουργικό(πίνακες)
Τα νομοσχέδια που ψήφισε η Βουλή για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της αδήλωτης και παράνομης εργασίας
ΣΟΔΑΠ: Στις 4 Νοεμβρίου αρχίζει η πληρωμή σταφυλιών εσοδείας 2024
Πέραν των 170 εκ. ευρώ θα μοιραστούν ΕΟΑ, δήμοι και κοινότητες το 2025-Οι χορηγίες και οι πιστώσεις
Πτωτικά κινήθηκε την Πέμπτη το ΧΑΚ-Εκτίναξη τζίρου στα €2,9 εκατ.
Ικανοποίηση Νίκου Χριστοδουλίδη για την πορεία της οικονομίας-«Η σημαντική δουλειά φέρνει αποτέλεσματα»
Πλησιάζουν οι ανακοινώσεις για Visa Waiver Program των ΗΠΑ-«Είμαστε πάρα πολύ κοντά»
Ικανοποίηση ΗΠΑ για τη συνεργασία με Κύπρο για κυρώσεις κατά Ρωσίας...«Δημιουργούνται οικονομικές ευκαιρίες»