Α. Λοΐζου: Oι νέες αγορές και η ποιότητα στο επίκεντρο
07:10 - 30 Μαΐου 2016
Σε τρεις βασικές αλλαγές συνοψίζει την 30μηνη θητεία του στην προεδρία του ΚΟΤ, ο Άγγελος Λοΐζου. Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews εξηγεί ότι δόθηκε έμφαση στη συνεργασία με τους εταίρους, στα θέματα ελέγχου και στην ανάπτυξη της εξωστρέφειας του Οργανισμού. Παράλληλα, ο κ. Λοΐζου επισημαίνει ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για διερεύνηση νέων αγορών, αύξηση της ποιότητας και του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος.
Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη αλλαγή στον τομέα σας κατά τη διάρκεια της θητείας σας στην προεδρία του ΚΟΤ;
Έγιναν πολλές αλλαγές, που μπορούν να συνοψιστούν σε ένα τρίπτυχο. Καταφέραμε να εμπεδώσουμε το πνεύμα της επιχειρηματικότητας στον οργανισμό, δηλαδή τον τρόπο αντιμετώπισης των εταίρων, όπως οι τουριστικοί πράκτορες, οι διοργανωτές ταξιδιών και οι αεροπορικές εταιρείες. Έπρεπε να επανακτήσουμε την αξιοπιστία που είχε το κράτος και ο ΚΟΤ με αυτούς τους οργανισμούς προκειμένου να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.
Παράλληλα, δόθηκε έμφαση στα θέματα ελέγχου εφαρμόζοντας ελεγκτικούς θεσμούς. Αμέσως ιδρύθηκε η επιτροπή ελέγχου, η οποία αποτελείται από 4 μέλη του διοικητικού συμβουλίου με προεδρεύοντα κάποιον άλλον πέραν του προέδρου του ΔΣ. Εξάλλου, αναπτύχθηκε η εξωστρέφεια του οργανισμού, δηλαδή συναποφασίζαμε με σημαντικούς εταίρους μας, μεταξύ άλλων, ξενοδόχους, ξενοδοχοϋπαλλήλους, συντεχνίες και πρεσβείες. Από εσωστρεφείς γίναμε εξωστρεφείς με απώτερο σκοπό να δείξουμε την πρόθεση μας να συνεργαστούμε με τους διάφορους φορείς.
Τι δεν προλάβατε να υλοποιήσετε μέσα στη θητεία σας;
Πάρα πολλά είναι τα πράγματα, τα οποία δεν προλάβαμε. Μέσα σε μία θητεία δυόμισι ετών δεν μπορείς να προλάβεις να υλοποιήσεις όλους τους στόχους σου, ειδικά όταν έπρεπε να παραλάβουμε τον οργανισμό που παραλάβαμε, καθώς και την κατηφόρα που είχε ο κυπριακός τουρισμός για 15 χρόνια. Σαφώς υπάρχουν πολλά που μπορεί να γίνουν, χωρίς να σημαίνει ότι δεν δύναται κάποιος άλλος να συνεχίσει το έργο, το οποίο ξεκινήσαμε.
Η διερεύνηση νέων αγορών, οι οποίες θα μπορούσαν να μας τροφοδοτήσουν με τουρίστες, το θέμα της ποιότητας των τουριστών και του προϊόντος που προσφέρουμε είναι μερικοί από τους τομείς, στους οποίους είναι αναγκαία η συνέχιση των προσπαθειών. Έχει δρομολογηθεί ένας συγκεκριμένος τρόπος εργασίας με τους εταίρους μας με στόχο τη μεγιστοποίηση των εισοδημάτων από την τουριστική βιομηχανία.
Θα θέλατε να συνεχίσετε στο τιμόνι του Οργανισμού;
Δεν είναι θέμα αν θέλω. Θεωρώ ότι εισήλθαμε στη σωστή γραμμή για τον τουρισμό, ιδιαίτερα με την πρόθεση της κυβέρνησης και την υποστήριξη μερίδας κομμάτων για δημιουργία υφυπουργείου τουρισμού, το οποίο θα λειτουργήσει σημαντικά τον τουρισμό, δημιουργώντας τις απαραίτητες εξουσίες για την οριζόντια εφαρμογή της στρατηγικής του ΚΟΤ.
Αυτή την στιγμή ο Οργανισμός εργάζεται με τον τρόπο που εργάζεται, χωρίς πολλές φορές να έχει την εξουσία της υλοποίησης της στρατηγικής του, που αναμένεται να διορθωθεί μέσω του αρμόδιου υφυπουργείου. Για παράδειγμα, ο Οργανισμός δεν διαθέτει οποιαδήποτε εξουσία όσον αφορά ζητήματα που σχετίζονται με τις παραλίες, τις αρχαιότητες, τις αεροπορικές εταιρείες ή/και τα αεροδρόμια. Χρειάζεται ένα υφυπουργείο, το οποίο θα λογοδοτεί απευθείας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πλέον θα είναι σε θέση να εφαρμόζει οδηγίες και στρατηγικές από μόνο του.
Αναμένονται 2,9 εκατ. τουρίστες φέτος
Ποιες οι προσδοκίες για τη φετινή χρονιά όσον αφορά στον τουρισμό; Θα είναι η χρονιά ρεκόρ;
Το σίγουρο είναι ότι ήδη διανύουμε χρονιά ρεκόρ, αν υπολογίσουμε ότι το τουριστικό έτος ξεκινά την 1η Απριλίου και ολοκληρώνεται στις 31η Μαρτίου της επόμενης χρονιάς. Από την 1η Απριλίου 2015 μέχρι την 31η Μαρτίου 2016 σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ αφίξεων, πέραν των 2,9 εκατ., ξεπερνώντας τους αριθμούς τόσο του 2000 όσο και του 2001, που αποτέλεσαν χρονιές σταθμό στον κυπριακό τουρισμό.
Ωστόσο, αναμένεται ότι μέχρι το τέλος του 2016 θα ξεπεράσουμε τις επιδόσεις των συγκεκριμένων χρονιών, νοουμένου ότι δεν προκύψουν απρόοπτες εξελίξεις στην Κύπρο. Σύμφωνα με τις τάσεις, τις μέχρι στιγμής κρατήσεις και τις συμφωνίες, που έχουν γίνει, οι φετινές αφίξεις θα κυμανθούν περίπου στα 2,9 εκατ.
Μπορεί η Κύπρος να επενδύσει σε νέες τουριστικές αγορές;
Παλαιότερα τονίζαμε την ανάγκη απεξάρτησης από τις δύο βασικές τουριστικές αγορές, τη βρετανική και τη ρωσική. Ας σημειωθεί ότι το 2001 το 65% προέρχονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το 2015 η συγκεκριμένη αγορά μας έδωσε μόνο το 42%, γεγονός που καταδεικνύει ότι επιτεύχθηκε η προσέλκυση τουριστών από άλλες χώρες. Σίγουρα θα πρέπει να συνεχιστεί αυτή η τάση, προσελκύοντας τουρίστες από το Ισραήλ, το Ιράν και την Κίνα, με σκληρή και μεθοδευμένη δουλειά, με ταυτόχρονη απεξάρτηση από χώρες της Βόρειας Ευρώπης.