Η χάβρα των Κυπραίων

Οκτώ κόμματα, αδύνατες πλειοψηφίες, άπειροι βουλευτές, «νήπια-πολιτικοί», παλαιοκομματικές προσεγγίσεις με καινούργια κοστούμια, πισωγυρίσματα και κλασικοί λαϊκισμοί συνθέτουν το μόρφωμα που έχει δημιουργηθεί την 22α του Μάη, γνωστή και ως Βουλή των Αντιπροσώπων. 

 

Δύσκολες αποφάσεις, ψηφίσματα και κυρίως έγκριση ή καταψήφιση προτάσεων νόμου και νομοσχεδίων καθίστανται πλέον ακόμη πιο δύσκολα έργα για το νέο σώμα της Βουλής. Εν μέσω δυσμενών συνθηκών και καθοριστικής σημασίας αποφάσεων, η προηγούμενη Βουλή πολλάκις αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων. Σε κάποιες βέβαια περιπτώσεις, άφησε κατά μέρος τις λαϊκίστικες προσεγγίσεις και σύσσωμα προχώρησε σε υπερψήφιση δύσκολων αποφάσεων. 

Η σημερινή, με περισσότερα κόμματα, λιγότερους ειδικούς επί οικονομικών –κυρίως– θεμάτων και σαφώς με περισσότερους εκφραστές ακραίων ή λαϊκίστικων ή και των δύο τάσεων μαζί, το έργο υπερψήφισης σημαντικών νομοθετημάτων αξιολογείται ως εξαιρετικά δύσκολο. Με αμηχανία κάποιοι θα κοιτάζουν ταύτιση θέσεων ΑΚΕΛ και ΕΛΑΜ, για παράδειγμα, ή Συμμαχίας-ΔΗΚΟ και πάει λέγοντας. 

Η κυβέρνηση οδηγείται σε πολιτικό ακρωτηριασμό, ενώ, ακόμη και προεκλογικά, τα κόμματα που δήθεν πολεμούν τις πολιτικές λιτότητας, καπηλεύτηκαν την επιτυχή πορεία της Κύπρου την τελευταία τριετία, τάζοντας μποναμάδες και επιστροφές χρημάτων από πλεονάσματα. 

Βεβαίως, για να μπορεί σήμερα η Κύπρος να σχεδιάζει πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, κάποιοι έβαλαν πλάτη το πολιτικό τους μέλλον και με πολιτικό κόστος έχουν φέρει στη χώρα σταθερότητα, ηρεμία και –έστω ισχνή σε πρώτη φάση– ανάπτυξη. 

Προφανώς ο κόσμος δεν έχει πεισθεί ούτε από τα δεδομένα που καταγράφονται, ούτε από τους αριθμούς που κάθε μήνα βελτιώνονται, έχοντας εξαπατηθεί από την άστοχη έως και αφελή τοποθέτηση περί αριθμών που ευημερούν και ανθρώπων που δυστυχούν. 

Σε προηγούμενο άρθρο μου επανέλαβα τη γνωστή φράση που λέει ότι η Βουλή αποτελεί καθρέφτη της κοινωνίας μας. Βάσει αυτού, δεν πρέπει να έχουμε παράπονο. Ό,τι ψηφίσαμε βρίσκεται στα 56 έδρανα της νέας Βουλής. Καλή υπομονή σε όλους μας.

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;