Η dream team κάνει παιχνίδι με $15,5 τρισ.
08:29 - 30 Μαΐου 2016
Πρόκειται για άτομα που δεν γνωρίζουν σύνορα, υπερβαίνουν με άνεση τα εμπόδια και κινούν με χειρουργική δεξιοτεχνία τα νήματα της παγκόσμιας οικονομίας ύψους 63 τρισ. δολαρίων, καθώς διαχειριζόμενα 15,470 τρισ., έχουν την ικανότητα να καθορίζουν με τις πολιτικές και τις αποφάσεις τους τις διεθνείς αγορές
Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes, στα μυαλά εκείνα που συνάπτουν επικερδείς επιχειρηματικές συμφωνίες, γιγαντώνουν εταιρείες, χτίζουν αυτοκρατορίες, επηρεάζουν μετοχές, νομίσματα και κάθε λογής εμπορεύματα, περιλαμβάνονται ηχηρά ονόματα όπως ο μεγαλοεπενδυτής και αφεντικό της Berkshire Hathaway Γουόρεν Μπάφετ, ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock Λάρι Φινκ και ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον.
Απαρατήρητος δεν θα μπορούσε να περάσει φυσικά ο διαχειριστής hedge fund Πολ Σίνγκερ, ο οποίος αρνήθηκε το 2001 να αποδεχθεί την αναδιάρθρωση των ομολόγων που πρότεινε η Αργεντινή στο πλαίσιο της στάσης πληρωμών που κήρυξε σε συνολικά χρέη 95 δισ. δολάρια. Τότε κατέφυγε στα αμερικανικά δικαστήρια, απαιτώντας από την Αργεντινή να τον εξοφλήσει στο ακέραιο και μόλις φέτος τον Μάρτιο κατέληξε σε συμφωνία με το Μπουένος Αϊρες με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος της λατινοαμερικανικής χώρας προς τις αγορές.
Στην κορυφή του καταλόγου βρίσκεται, λοιπόν, ο Λάρι Φινκ της BlackRock, ο οποίος επιβλέπει σε παγκόσμιο επίπεδο κεφάλαια ύψους 4,6 τρισ. δολαρίων με κέρδη που ξεπερνούν τα 3 δισ. τον χρόνο. Πρόσφατα έκανε... επιθετικές δηλώσεις κατά του Πεκίνου λέγοντας ότι «όλοι θα πρέπει να ανησυχούν σχετικά με το αυξανόμενο χρέος της Κίνας εν μέσω επιβραδυνόμενης ανάπτυξης». Αν και σημείωσε ότι παραμένει «bullish» μακροπρόθεσμα για τη χώρα, συμπλήρωσε ότι «δεν μπορείς να αναπτύσσεσαι με 6% και να αναπτύσσεται γρήγορα ο ισολογισμός σου».
Έπεται ο επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας του κόσμου, της κινεζικής ICBC, Τζιανγκ Τζιανκίνγκ που ελέγχει περί τα 3,4 τρισ. δολάρια. Πρόσφα¬τα ο Τζιαν¬κίνγκ ανακοίνωσε ότι η ICBC προχωρά στην αγορά του θησαυροφυλακίου πολύτιμων μετάλλων της Barclays. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα θησαυροφυλάκια στην Ευρώπη, στο οποίο φυλάσσονται χρυσός, ασήμι, πλατίνα και παλλάδιο.
Η κίνηση αυτή κάνει την ICBC την πρώτη κινεζική τράπεζα που θα έχει στην ιδιοκτησία της ένα θησαυροφυλάκιο στο Λονδίνο και επεκτείνει την επιρροή της από την τιμολόγηση στην αποθήκευση πολύτιμων μετάλλων.
Ο χρυσός αποτελεί εξαιρετική αντιστάθμιση χαρτοφυλακίου σε ένα περιβάλλον όπου οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων παγκοσμίως βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και για την JPMorgan που διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο ύψους 2,4 τρισ. δολαρίων.
Μάλιστα ο επικεφαλής της, Τζέιμι Ντάιμον, συνέστησε πρόσφατα στους πελάτες της τράπεζας «να λάβουν θέσεις για μια νέα πολυετή bull market στο χρυσό», καθώς έπειτα από τρία συνεχή χρόνια απωλειών, το πολύτιμο μέταλλο έχει καταγράψει κέρδη 20% μέσα στο 2016. Ο ίδιος δε θεωρεί ότι μέσα στη χρονιά η τιμή θα εκτιναχθεί στα 1.400 δολάρια ανά ουγκιά.
Η συμβουλή του «γκουρού»
Περί τα 2 τρισ. δολάρια ελέγχει η Αμπιγκέιλ Τζόνσον, επικεφαλής της Fidelity που κληρονόμησε από τον πατέρα της. Με το DNA και την εμπειρία που διαθέτει (αφού ξεκίνησε να δουλεύει στη Fidelity το 1988 ως αναλύτρια μετοχών και ανέβηκε βαθμιαία τα σκαλιά της ιεραρχίας) είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να αντιμετωπίσει κάθε απειλή, καθώς έγινε γνωστή για την ικανότητά της να εφαρμόζει άρτια τις ιδέες που συνελάμβανε ο πατέρας της, ο οποίος συχνά βαριόταν να ασχοληθεί με πρακτικά θέματα.
ΠΗΓΗ: ethnos.gr