Powered by

Σκοτία: Με Κινέζους το πρώτο παράκτιο αιολικό πάρκο

Σε συμφωνία κατέληξαν οι τρεις εταιρείες που θα υλοποιήσουν μια επένδυση ύψους 2,6 δισ. στερλινών και αφορά στο έργο Beatrice που θα κατασκευαστεί στη βάση Moray Firth ανοικτά της βορειοδυτικής ακτής της Σκοτίας.

Το αιολικό πάρκο των 588 MW έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2019 και ανήκει κατά 40% στην SSE, κατά 35% στην Copenhagen Infrastructure Partners, ενώ 25% ανήκει στην κινεζική SDIC Power Holdings. Σύμφωνα με τον Γκρέγκορ Αλεξάντερ, επικεφαλής της SSE σε οικονομικά θέματα, το πρότζεκτ θα χρηματοδοτηθεί με δανεισμό σε ποσοστό 60%. 

Διευκρίνισε ότι υπάρχει ένα συμβόλαιο με τη βρετανική κυβέρνηση για την παροχή ενέργειας στην τιμή των 140 στερλινών ανά μεγαβατώρα, ενώ η γερμανική Siemens θα προσφέρει 84 ανεμογεννήτριες των 7 MW.

Πρώτη φορά
Εκπρόσωπος της κινεζικής εταιρείας ανέφερε στο Bloomberg ότι «το Beatrice είναι η πρώτη έκθεση της SDIC Power στην ευρωπαϊκή αγορά παράκτιων αιολικών πάρκων και πιστεύουμε απόλυτα πως έχει υποσχόμενο μέλλον».

Από την πλευρά του ο Τομ Χάρις, αναλυτής του Bloomberg New Energy Finance σημείωσε ότι «η απουσία εμπειρίας στην ανάπτυξη τέτοιων έργων, καθώς και η έλλειψη ανεμογεννητριών, έχει επιβραδύνει την ανάπτυξη της βιομηχανίας στην Κίνα, παρότι αυτό ενδέχεται να αλλάξει, διότι η χώρα αναμένεται ότι θα εγκαθιστά δύο με τρία γιγαβάτ τον χρόνο κατά τη δεκαετία του 2020».

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο έργο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει συμφωνήσει να διαθέσει κεφάλαια ύψους 525 εκατ. λιρών. Ο Μάρος Σέφκοβιτς, αντιπρόεδρος της ΕΕ και αρμόδιος για την Ενεργειακή Ενωση, τόνισε ότι «χάρη στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είμαστε πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων της COP21. 

Ήδη, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων έχει βοηθήσει στη χρηματοδότηση βιώσιμων, πράσινων επενδύσεων σε όλη την ΕΕ, έργα αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Πράγματι, πάνω από το 50% των έργων του EFSI (Ευρωπαϊκού Ταμείου για Στρατηγικών Επενδύσεων) που έχουν μέχρι στιγμής εγκριθεί είναι για τις ΑΠΕ, την ενεργειακή απόδοση και πράσινες επενδύσεις». 

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Δειτε Επισης

Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας
«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.
UBS: Ο χρυσός λάμπει στις αγορές-Γιατί έρχεται νέα άνοδος
Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας