Powered by

Απέχει πολύ από τον στόχο της ΕΚΤ ο γερμανικός πληθωρισμός

Σε θετικό πρόσημο επέστρεψε ο πληθωρισμός της Γερμανίας τον Μάιο, καθοδηγούμενος από αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων και των υπηρεσιών, σύμφωνα με στοιχεία τη Δευτέρα (30 Μαΐου), μία καλοδεχούμενη εξέλιξη για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πριν τη συνεδρία της αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ρυθμός πληθωρισμού στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης απέχει πολύ από το στόχο της ΕΚΤ, σύμφωνα με αναλυτές.

Το ομοσπονδιακό γραφείο στατιστικής Destatis υπολόγισε ότι ο δείκτης του εθνικού πληθωρισμού, ο δείκτης τιμών καταναλωτή, σημείωσε άνοδο κατά 0,1% το Μάιο μετά από πτώση 0,1% τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, το βαρόμετρο που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ, το ποσοστό πληθωρισμού ήταν στο μηδέν τοις εκατό το Μάιο μετά από το -0,3% τον Απρίλιο.

Τα στοιχεία που δόθηκαν από την Destatis αποτελούν προκαταρκτική εκτίμηση που υπολογίζεται από τα στοιχεία των τιμών καταναλωτή από 6 από τις 16 επαρχίες της Γερμανίας.

Τα τελικά στοιχεία που θα βασίζονται και στις 16 επαρχίες θα δημοσιευθούν στις 10 Ιουνίου.

Αναλυτές λένε ότι το γεγονός ότι η Γερμανία έχει εξέλθει από τον αποπληθωρισμό μάλλον θα χαιρετιστεί από την ΕΚΤ, η οποία θα έχει την τακτική συνεδρία πολιτικής της, την Πέμπτη (2 Ιουνίου).

Τα στοιχεία είναι «καλά νέα για την ΕΚΤ» ανέφερε ο οικονομολόγος της Natixis Johannes Gareis.

Παρά ταύτα, πρόσθεσε, «η σημερινή έκθεση δεν θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στο αποτέλεσμα της συνεδρίας της ΕΚΤ αυτής της εβδομάδας αφού η τράπεζα βρίσκεται ακόμη μακριά από το στόχο της».

Ο οικονομολόγος της Commerzbank Marco Wagner ανέφερε ότι η διστακτική επιτάχυνση του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στην λιγότερο απότομη πτώση των τιμών στην ενέργεια απ` ότι τον Απρίλιο.

«Από το φθινόπωρο και έπειτα, ιδιαίτερα οι τιμές στην ενέργεια θα οδηγήσουν το ποσοστό του πληθωρισμού προς τα πάνω», εκτίμησε, προσθέτοντας ότι «ένας επιταχυνόμενος βασικός ρυθμός πληθωρισμού που οφείλεται στην αύξηση των μισθών θα συνέβαλε επίσης σε αυτή την εξέλιξη».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας
«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.
UBS: Ο χρυσός λάμπει στις αγορές-Γιατί έρχεται νέα άνοδος
Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας