Powered by

Όταν τα χαμηλά επιτόκια έγιναν κανόνας του Ντράγκι

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, χρησιμοποίησε το βήμα της ετήσιας Συνόδου της Ασιατικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για να υπερασπιστεί την πολιτική των πολύ χαμηλών επιτοκίων.

«Δεν είναι αυτά το πρόβλημα. (Τα χαμηλά επιτόκια) είναι το σύμπτωμα ενός βαθύτερου προβλήματος, το οποίο είναι η μη επαρκής ζήτηση για επενδύσεις σε όλο τον κόσμο, ώστε να απορροφηθούν όλες οι διαθέσιμες αποταμιεύσεις στην οικονομία. Ο σωστός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που «γεννούν» τα χαμηλά επιτόκια δεν είναι να προσπαθήσουμε να καταστείλουμε τα συμπτώματα, αλλά να αντιμετωπίσουμε τη βαθύτερη αιτία.» ανέφερε ο Μ. Ντράγκι.

Πριν ένα, περίπου, μήνα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιτέθηκε στην πολιτική παροχής μαζικής ρευστότητας που ακολουθεί η ΕΚΤ.

Επίσης, υπάρχουν αρκετοί οικονομολόγοι που τονίζουν ότι η πολιτική χαμηλών επιτοκίων ουσιαστικά «τιμωρεί» τους αποταμιευτές.

Ωστόσο ο επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, υπερασπίστηκε την πολιτική της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι για να έχουν αποδόσεις οι αποταμιευτές πρέπει να γίνονται επενδύσεις και να υπάρχει ανάπτυξη.

ΠΗΓΗ: euronews.com

Δειτε Επισης

Τουρκία: Αύξηση φόρων σε καταθέσεις και κεφάλαια για την ενίσχυση του προϋπολογισμού
Σημαντική πτώση 3,6% στις τιμές παραγωγού της Κίνας τον Ιούνιο
KPMG: Επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009
Και επίσημα στο ευρώ από 1/1/26 η Βουλγαρία-Πού «κλείδωσε» η ισοτιμία
Τραμπ: Τέλος στις παρατάσεις-Απειλές για δασμούς 200% σε φαρμακευτικές και 50% στον χαλκό
Κρούει τον κώδωνα στην Ε.Ε. για τους εμπορικούς της εταίρους μελέτη της ΕΚΤ...Πάρε-δώσε με αυταρχικές κυβερνήσεις
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ζητούμενο η καλύτερη ισορροπία και η περισσότερη σταθερότητα στις σχέσεις της Ε.Ε. με την Κίνα
ΟΗΕ: Εντείνει την αβεβαιότητα η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να παρατείνει την προθεσμία για τους δασμούς
Οι ανακοινώσεις Ντόναλντ Τραμπ για τους δασμούς...Το ύψος, σε ποιες χώρες επέβαλε και πότε θα τεθούν σε ισχύ
Ανάβουν το πράσινο φως στην Βουλγαρία...Γίνεται το 21ο μέλος της ζώνης του ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2026