Powered by

Σε μέτρια επίπεδα η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη αναμένεται να παραμείνει σε μέτρια επίπεδα και το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται με μέτριους ρυθμούς κατά την περίοδο 2015-2017, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, τις οποίες παρουσίασε σήμερα ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον επίτροπο Μοσκοβισί, το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ θα αυξηθεί κατά 1,6% το 2016 και 1,8% το 2017 μετά από αύξηση 1,7% το 2015. Στο σύνολο της ΕΕ η ανάπτυξη θα μετριαστεί από 2,0% πέρυσι σε 1,8% το 2016 πριν φτάσει 1.9 % το 2017.

“Η ανάπτυξη στην Ευρώπη αντέχει παρά το πιο δύσκολο παγκόσμιο περιβάλλον. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι προσπάθειες της πολιτικής σταδιακά για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και την υποστήριξη των επενδύσεων. Η ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ παραμένει άνιση, τόσο μεταξύ των κρατών μελών όσο και μεταξύ των πιο αδύναμων και των ισχυρότερων στην κοινωνία. Αυτό είναι απαράδεκτο και απαιτεί αποφασιστική δράση από τις κυβερνήσεις, τόσο μεμονωμένα όσο και συλλογικά,” σημείωσε.

Παρομοίως ο Αντιπρόεδρος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο Βάλντις Ντομπρόβσκις σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε επισήμανε ότι “η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη συνεχίζεται, αλλά το παγκόσμιο πλαίσιο είναι λιγότερο ευνοϊκό από ό,τι ήταν και η μελλοντική ανάπτυξη θα εξαρτηθεί όλο και περισσότερο από τις ευκαιρίες που δημιουργούμε για τον εαυτό μας.”

Αυτό, υπέδειξε, “σημαίνει επιτάχυνση στις προσπάθειές μας για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση μακροχρόνιων προβλημάτων σε πολλές χώρες, όπως τα υψηλά επίπεδα δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, τα τρωτά σημεία του χρηματοπιστωτικού τομέα και τη μείωση της ανταγωνιστικότητας. Μια αποφασιστική πολιτική δράση για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό των οικονομιών μας είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη, οι περισσότερες θέσεις εργασίας και καλές κοινωνικές συνθήκες για τους πολίτες”.

Η Κομισιόν αναφέρει στο κείμενο των προβλέψεων ότι η οικονομική ανάπτυξη “αναμένεται να αυξηθεί ή να παραμείνει σε γενικές γραμμές σταθερή στα περισσότερα κράτη μέλη κατά το χρονικό ορίζοντα των προβλέψεων”. Οι καθαρές εξαγωγές της ζώνης του ευρώ αναμένεται να παραμείνουν “τροχοπέδη για την ανάπτυξη το 2016” πριν από τη στροφή σε ουδέτερο έδαφος το 2017.

Ως εκ τούτου, η ανάπτυξη θα εξαρτηθεί από την εγχώρια ζήτηση. Οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο έτος στο 3,8% τόσο στη ζώνη του ευρώ, όσο και την ΕΕ και η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να μετριαστεί από την αναμενόμενη ανάκαμψη του πληθωρισμού που θα μειώσει την αύξηση του πραγματικού εισοδήματος.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ένας μέτριος ρυθμός βελτίωσης στις αγορές εργασίας αναμένεται να συνεχιστεί, αν συνεχιστούν και οι μεταρρυθμίσεις.

Η Κομισιόν προβλέπει μείωση της ανεργίας στο 10,3% το 2016 και στη συνέχεια 9,9% το 2017, σε σύγκριση με 10,9% το 2015. Στην ΕΕ ως σύνολο, η ανεργία αναμένεται να μειωθεί από 9,4% το 2015 σε 8,9% το 2016 και 8,5% το 2017.

Παρομοίως προβλέπει ότι το συνολικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης τόσο στη ζώνη του ευρώ, όσο και στην ΕΕ θα συνεχίσει να μειώνεται φέτος και του χρόνου. Συγκεκριμένα το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στη ζώνη του ευρώ ως σύνολο αναμένεται να μειωθεί από 2,1% του ΑΕΠ το 2015 (ΕΕ 2,4%) στο 1,9% το 2016 (ΕΕ 2,1%) και 1,6% το 2017 (ΕΕ 1,8%), στο λεγόμενο no change policy scenario ( υπόθεση εργασίας πως δεν θα αλλάξει η ακολουθούμενη πολιτική).

Τέλος ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται σταδιακά από 94,4% το 2014 έως 91,1% στη ζώνη του ευρώ το 2017 (ΕΕ 85,5%).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.
UBS: Ο χρυσός λάμπει στις αγορές-Γιατί έρχεται νέα άνοδος
Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ