Powered by

Ισχυρή πτώση τιμών βιομηχανικών προϊόντων στην Κύπρο

Η Κύπρος κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση (-1,6 % ) σε τιμές παραγωγού βιομηχανικών προϊόντων Μάρτιο, 2016 , σε σύγκριση με το Φεβρουάριο του 2016, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat.

Κατά την ίδια περίοδο, οι βιομηχανικές τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 0,3 % στη ζώνη του ευρώ ( EA19 ) και κατά 0,4 % στην ΕΕ . Το Φεβρουάριο του 2016 οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,7 % στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,6 % στην ΕΕ . Το Μάρτιο του 2016 σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2015, βιομηχανικές τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 4,2 % στη ζώνη του ευρώ και κατά 4,1 % στην ΕΕ .

Η αύξηση 0,3 % στις τιμές παραγωγού βιομηχανικών προϊόντων στο σύνολο της βιομηχανίας στη ζώνη του ευρώ το Μάρτιο του 2016, σε σύγκριση με το Φεβρουάριο του 2016 οφείλεται σε αυξήσεις 1,2 % στον τομέα της ενέργειας και 0,2 % στα λεγόμενα διαρκή καταναλωτικά αγαθά.

Οι τιμές παρέμειναν σταθερές για τα κεφαλαιουχικά αγαθά , ενώ μειώθηκαν κατά 0,1 % στα ενδιάμεσα αγαθά και στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά . Οι τιμές στο σύνολο της βιομηχανίας εκτός του τομέα της ενέργειας μειώθηκαν κατά 0,1 % . Στην ΕΕ , η αύξηση κατά 0,4% οφείλεται στις αυξήσεις 1,9 % στον τομέα της ενέργειας και 0,2 % στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά . Οι τιμές παρέμειναν σταθερές για τα κεφαλαιουχικά αγαθά, ενώ μειώθηκαν κατά 0,1 % και τα ενδιάμεσα αγαθά και τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Οι τιμές στο σύνολο της βιομηχανίας εκτός της ενέργειας παρέμειναν σταθερές.

Οι υψηλότερες αυξήσεις των τιμών παραγωγού βιομηχανικών προϊόντων παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα ( + 1,8 % ) , την Εσθονία ( + 1,6 % ) , το Βέλγιο ( + 1,4 % ) και το Ηνωμένο Βασίλειο ( + 1,2 % ) , και οι μεγαλύτερες μειώσεις στην Κύπρο (-1,6 % ) , τη Λιθουανία και τη Σλοβακία (-0,7%).

Η μείωση 4,2 % στις τιμές παραγωγού βιομηχανικών προϊόντων στο σύνολο της βιομηχανίας στη ζώνη του ευρώ το Μάρτιος 2016 , σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2015, οφείλεται στην πτώση των τιμών 12,1 % στον τομέα της ενέργειας , 2,6 % για τα ενδιάμεσα αγαθά και 0,8 % για τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά , ενώ οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,3 % για τα κεφαλαιουχικά αγαθά και κατά 0,8 % για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά .

Οι τιμές στο σύνολο της βιομηχανίας εκτός της ενέργειας μειώθηκαν κατά 1,1 % . Στην ΕΕ, η μείωση των τιμών κατά 4,1% οφείλεται στην πτώση 13,0 % στον τομέα της ενέργειας , 2,4 % για τα ενδιάμεσα αγαθά και 0,7 % για τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά , ενώ οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,6 % για επενδυτικά αγαθά και κατά 0,9 % για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά.

Οι τιμές στο σύνολο της βιομηχανίας εκτός της ενέργειας μειώθηκαν κατά 0,9 % .Οι βιομηχανικές τιμές παραγωγού μειώθηκε σε όλα τα κράτη μέλη , με τις μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Ολλανδία ( -10,9 % ) , η Ελλάδα ( -9,0 %) , το Βέλγιο και τη Λιθουανία ( τόσο -6,3 % ) , τη Σλοβακία ( -6,2 % ) και την Ιρλανδία ( - 5,8 % ) .

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διαγραφή γραμματίων δημοσίου από το ΧΑΚ-Πότε θα σταματήσει η διαπραγμάτευσή τους
Από παρΑΤΑση σε… παράτηση-Νέος κύκλος επαφών με ορίζοντα 10 ημερών για κατάληξη ή αδιέξοδο
Στηρίζει το ψηφιακό ευρώ, προτάσσει την διατήρηση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα η Κύπρος
Γενικό Λογιστήριο: Υποχρέωση για ενημέρωση του συστήματος eProcurement για όλες τις αναθέσεις δημόσιων συμβάσεων
Άνοδος σε όλους τους τομείς του τριτογενούς τομέα για την κυπριακή οικονομία το 2023
Με μικρά κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Τρίτη
Τα τέσσερα βασικά θέματα στην συνάντηση Αλέξη Βαφεάδη με την Υπουργό Μεταφορών του Ισραήλ
Βασίλης Δημητριάδης: Διαφορά φιλοσοφίας με την κυβέρνηση για την ναυτιλία-Ετοιμάζει προτάσεις και δράσεις ο ΔΗΣΥ
Γιώργος Παπαναστασίου: Κόστος ενέργειας και γραφειοκρατία τα βασικά προβλήματα των βιομηχανιών Λεμεσού
Μ. Παναγιώτου: Στο επίκεντρο το στρατηγικό σχέδιο ΚΑΠ €450 εκατ. για στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης