CIFA: Συντονισμός για τα επενδυτικά ταμεία
07:30 - 28 Μαΐου 2016
Περισσότερο από 40% αναμένεται ότι θα αυξηθούν τα κεφάλαια υπό διαχείριση σε παγκόσμια βάση μέχρι το 2020. Η Κύπρος μπορεί και οφείλει να αδράξει την ευκαιρία και να αποτελεί προορισμό επιλογής για την αδειοδότηση και δραστηριοποίηση επενδυτικών ταμείων. Αυτός είναι και ο στόχος του CIFA.
Όπως εξήγησε ο κ. Γρηγοριάδης, ο CIFA συστάθηκε για να παρέχει συνεχή βοήθεια και υποστήριξη στα μέλη του, για την παρακολούθηση των εξελίξεων στην αδειοδότηση, εποπτεία και διαχείριση επενδυτικών ταμείων, καθώς και τη σωστή επιμόρφωση των μελών του.
Ο κυριότερος όμως στόχος του είναι όπως καταστεί η Κύπρος ένα διεθνούς κύρους χρηματοοικονομικό κέντρο παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών για επενδυτικά ταμεία. Για τον σκοπό αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση σχεδίου προώθησης της Κύπρου ως κέντρου παροχής υπηρεσιών για επενδυτικά ταμεία σε συνεργασία με τον διεθνούς φήμης οίκο King & Wood Mallesons.
Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, θα προωθηθούν τροποποιήσεις στη νομοθεσία ούτως ώστε να υπάρξει η δυνατότητα παροχής νέων χρηματοοικονομικών προϊόντων στους επενδυτές.
Κύριε Γρηγοριάδη, τι έχει πετύχει ο CIFA στα τρία χρόνια λειτουργίας του;
Πολλά έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα για την προώθηση του Κυπριακού τομέα των επενδυτικών ταμείων. Αρχικά, με τη δημιουργία του CIFA υπάρχει ένα οργανωμένο σώμα για να προωθεί τα αιτήματα του κλάδου και να εκπροσωπεί τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των επενδυτικών ταμείων. Στο πλαίσιο του οργανισμού έχουν συσταθεί εννέα τεχνικές επιτροπές, οι οποίες απαρτίζονται από μερικούς από τους πιο καταρτισμένους και έμπειρους επαγγελματίες του τομέα, οι οποίες έχουν ως κύριο αντικείμενο τους την εξέταση των εξελίξεων, την ετοιμασία προτάσεων ενίσχυσης του κλάδου καθώς και την παροχή τεχνοκρατικής στήριξης προς επίλυση τυχόν προβλημάτων.
Το σημαντικότερο βήμα είναι η αναβάθμιση του ρυθμιστικού πλαισίου, των κανονισμών και των διαδικασιών της Κύπρου, καθώς και η προώθηση της Κύπρου σε διεθνές επίπεδο. Έχουν ήδη τροχιοδρομηθεί συγκεκριμένες ενέργειες όπως για παράδειγμα η τροποποίηση των φορολογικών νομοθεσιών με σκοπό την παροχή επιπρόσθετων κινήτρων και αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις εργασίες και την αδειοδότηση των επενδυτικών ταμείων ώστε να γίνει πιο ελκυστικό. Στο ίδιο πλαίσιο θα εκπονηθεί ολοκληρωμένο στρατηγικό πλάνο για την προώθηση αυτού του τομέα της κυπριακής οικονομίας στο εξωτερικό, καθώς επίσης και ρύθμιση του τομέα παροχής υπηρεσιών διαχείρισης σε επενδυτικά ταμεία.
Παράλληλα, τον περασμένο Οκτώβριο οργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία το πρώτο συνέδριο για τα επενδυτικά ταμεία, ενώ σήμερα διοργανώνεται το πρώτο διεθνές συνέδριο για επενδυτικά ταμεία που αναμένεται να έχει ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία.
Πως κρίνετε τις δυνατότητες της Κύπρου ως κέντρο παροχής υπηρεσιών;;
Θεωρώ ότι η Κύπρος αποτελεί ένα ελκυστικό κέντρο παροχής υπηρεσιών, αφού διαθέτει ένα Ευρωπαϊκό ολοκληρωμένο και ισχυρό νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, και ταυτόχρονα ένα ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα, Κύπρος προσφέρει χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, αλλά και ένα ισχυρό δίκτυο συμφωνιών για αποφυγή διπλής φορολογίας. Μεγάλο πλεονέκτημα της Κύπρου είναι το εξειδικευμένο έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό, με σημαντική εμπειρία σε αγορές όπως η Ευρώπη, η Ρωσία, ο Αραβικός Κόλπος, η Κεντρική Ασία κ.α. σε συνδυασμό με την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών σε συγκριτικά χαμηλό κόστος.
Επιπλέον, η γεωγραφική θέση της χώρας, στο μέσω των τριών ηπείρων και το γεγονός ότι γειτνιάζει με χώρες που αυξάνονται συνεχώς τα κεφάλαια υπό διαχείριση, ενισχύουν ακόμη περισσότερο τις προοπτικές επιτυχίας. Η βελτίωση των δεικτών της οικονομίας μας, όσο και οι προσπάθειες για απλούστευση των διαδικασιών που ακολουθούνται στον κρατικό τομέα για βελτίωση της αποτελεσματικότητας του ρυθμιστικού πλαισίου θα βοηθήσει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας μας.
Τι ενδιαφέρον υπάρχει από επενδυτικά ταμεία για αδειοδότηση στην Κύπρο;
Ο κλάδος των επενδυτικών ταμείων παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη. Στην Κύπρο ήδη δραστηριοποιούνται αρκετοί Οργανισμοί Εναλλακτικών Επενδύσεων, ένας αυξανόμενος αριθμός Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ) που αδειοδοτήθηκαν και σε άλλα κράτη μέλη, καθώς και πάνω από 200 επενδυτικές εταιρείες ενώ επί του παρόντος 50 περίπου επενδυτικά ταμεία να αναμένουν αδειοδότηση.
Γιατί είναι σημαντική η προσέλκυση επενδυτικών ταμείων ιδιαίτερα;
Ο τομέας των επενδυτικών ταμείων αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τη διατήρηση και ενδυνάμωση της δυναμικής του τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και όχημα στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων στην Κύπρο ή μέσω της Κύπρου ενώ θα βοηθήσει την εργοδότηση των προσοντούχων ανέργων μας.
Ειδικά, τώρα που η Κύπρος έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής με επιτυχία, με σημαντικές προκλήσεις να παραμένουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, είναι ακόμα πιο σημαντικό η Κύπρος να προσελκύσει νέα κεφάλαια τα οποία θα συμβάλουν στην αύξηση της ρευστότητας στην κυπριακή οικονομία. Ο τομέας αυτός ολοένα και αναπτύσσεται και πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί αφού τα κεφάλαια υπό διαχείριση παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθούν περισσότερο από 40% μέχρι το 2020. Συνεπώς, η Κύπρος πρέπει να αδράξει την ευκαιρία και να αποτελεί προορισμό επιλογής για την αδειοδότηση και δραστηριοποίηση επενδυτικών ταμείων.
Τι νομοθεσίες εκκρεμούν και πρέπει να υιοθετηθούν ή να τροποποιηθούν;
H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου έχει ήδη δημοσιεύσει Έγγραφο Συζήτησης με προτεινόμενες τροποποιήσεις. Συγκεκριμένα, οι τροποποιήσεις στον περί Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων Νόμο αφορούν την εισαγωγή νέων κατηγοριών οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων (ΟΕΕ) στο θεσμικό πλαίσιο, που θα προσφέρουν εναλλακτικές δυνατότητες για την προώθηση διαφοροποιημένων επενδυτικών προϊόντων.
Παράλληλα, οι τροποποιήσεις στον περί Διαχειριστών Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων Νόμο (ΔΟΕΕ) αφορούν στην εισαγωγή της «κάτω από τα όρια» κατηγορία αδειοδοτημένων διαχειριστών (‘mini managers’) στο θεσμικό πλαίσιο. Παράδειγμα τέτοιων προϊόντων είναι η δημιουργία των Καταχωρημένων Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων που δεν υπόκεινται σε αδειοδότηση η συνεχή εποπτεία. Η εποπτεία θα ασκείται δια μέσου του Διαχειριστή ο οποίος είναι πάντοτε αδειοδοτημένος ΔΟΕΕ.
Επίσης η τροποποίηση εισάγει την δυνατότητα δημιουργίας και λειτουργίας Συνεταιρισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων υπό την νέα μορφή ετερόρρυθμου συνεταιρισμού με νομική προσωπικότητα. Επιπλέον, γίνονται ενέργειες για την εισαγωγή νομοθεσίας που αφορά τον τομέα υπηρεσιών διαχείρισης επενδυτικών ταμείων (Fund Administration).
CYPRUS INVESTMENT FUNDS ASSOCIATION
O CIFA ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο 2013. Με περισσότερα από 200 μέλη καθιερώθηκε ως το μοναδικό αντιπροσωπευτικό σώμα του τομέα των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο συμμετέχει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό EFAMA υπό το καθεστώς του παρατηρητή και σύντομα θα αναβαθμιστεί σε πλήρες μέλος. Επιπλέον, εκπροσωπεί τον ιδιωτικό τομέα σε διεθνή φόρα, όπως τους περασμένους μήνες στο Ντουμπάι και τη Μόσχα, με στόχο την προώθηση της Κύπρου ως κέντρου παροχής υπηρεσιών για επενδυτικά ταμεία.
ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Άγγελος Γρηγοριάδης, Πρόεδρος
Ιωάννης Γαϊγάνης, Αντιπρόεδρος,
Κρις Οδυσσέως, Ταμίας
Μάριος Ταννούσης, Γραμματέας
Χριστόφορος Αντωνιάδης
Αντρέας Αθηνοδώρου
Charles Χαραλάμπους
Κωνσταντίνος Παπαναστασίου
Χαράλαμπος Φωκάς
Όμηρος Πισσαρίδης
Γιώργος Ρολόγης
Δημήτρης Ταξιτάρης
Αντρέας Γιασεμίδης
Διαβάστε περισσότερα στην έκδοση του ΡΕΠΟΡΤΕΡ που κυκλοφορεί την Κυριακή